Jesli zainteresował Cię ten artykuł kliknij "lajk".

Krok 1

Przygotujcie masę solną (wymieszaj 200g mąki, 200g soli, około ? szklanki ciepłej wody) i np. kaszę gryczaną i jęczmienną do ozdabiania baranka.

Krok 2

Uformujcie owalny kształt - brzuch baranka i obtoczcie go w kaszy.

Krok 3

Następnie uformujcie kulę – główkę baranka i umieśćcie ją we właściwym miejscu.

Krok 4

Nie sprzątaj. Przed wami jeszcze sporo pracy.

Krok 5

Przygotujcie barankowi ogonek i uszy, następnie dołączcie je do reszty figurki – delikatnie mocząc miejsca, gdzie kształty się łączą.

Krok 6

Niewielkim patyczkiem odciśnijcie kropki – oczy i buzię baranka. Głowę posypcie kilkoma ziarenkami kaszy.

Krok 7

Jeżeli masz więcej niż jedno dziecko, czytaj dalej…

Krok 8

Powtórzcie pierwsze czynności i obtoczcie baranka w innym rodzaju kaszy.

Krok 9

Uformujcie główkę, uszy i ogonek kolejnego baranka.

Krok 10

Dokończcie ozdabianie baranka… niezależnie od okoliczności:)

Krok 11

Baranki gotowe! Teraz możecie je wypiec w piekarniku (około 1h, 180 stopni C).

Krok 12

Gratulacje! Teraz wystarczy tylko posprzątać, wykąpać dzieci i… można cieszyć się z uroczej ozdoby wielkanocnego koszyczka.

Zobacz archiwum artykułów
Dziecisawazne.pl to ponad 5000 eksperckich artykułów

Co tydzień informacje o nowych artykułach, inicjatywach, wydarzeniach.