Kategorie
Rodzina

Jak zrobić wielkanocnego baranka?

Krok 1

Przygotujcie masę solną (wymieszaj 200g mąki, 200g soli, około ? szklanki ciepłej wody) i np. kaszę gryczaną i jęczmienną do ozdabiania baranka.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Krok 2

Uformujcie owalny kształt – brzuch baranka i obtoczcie go w kaszy.

Krok 3

Następnie uformujcie kulę – główkę baranka i umieśćcie ją we właściwym miejscu.

Krok 4

Nie sprzątaj. Przed wami jeszcze sporo pracy.

Krok 5

Przygotujcie barankowi ogonek i uszy, następnie dołączcie je do reszty figurki – delikatnie mocząc miejsca, gdzie kształty się łączą.

Krok 6

Niewielkim patyczkiem odciśnijcie kropki – oczy i buzię baranka. Głowę posypcie kilkoma ziarenkami kaszy.

Krok 7

Jeżeli masz więcej niż jedno dziecko, czytaj dalej…

Krok 8

Powtórzcie pierwsze czynności i obtoczcie baranka w innym rodzaju kaszy.

Krok 9

Uformujcie główkę, uszy i ogonek kolejnego baranka.

Krok 10

Dokończcie ozdabianie baranka… niezależnie od okoliczności:)

Krok 11

Baranki gotowe! Teraz możecie je wypiec w piekarniku (około 1h, 180 stopni C).

Krok 12

Gratulacje! Teraz wystarczy tylko posprzątać, wykąpać dzieci i… można cieszyć się z uroczej ozdoby wielkanocnego koszyczka.

Autor/ka: Renata Grzybek

Plastyczka, graficzka, absolwentka ASP w Krakowie.Zajmuje się grafiką książkową, ilustracją dla dzieci, edukacją artystyczną. Kocha to co naturalne, maluje mandale, tworzy bizuterię i praktykuje Jogę. Coraz bardziej szczęśliwa mama dwóch chłopców.


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.