Krok 1
Przygotujcie masę solną (wymieszaj 200g mąki, 200g soli, około ? szklanki ciepłej wody) i np. kaszę gryczaną i jęczmienną do ozdabiania baranka.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Krok 2
Uformujcie owalny kształt – brzuch baranka i obtoczcie go w kaszy.
Krok 3
Następnie uformujcie kulę – główkę baranka i umieśćcie ją we właściwym miejscu.
Krok 4
Nie sprzątaj. Przed wami jeszcze sporo pracy.
Krok 5
Przygotujcie barankowi ogonek i uszy, następnie dołączcie je do reszty figurki – delikatnie mocząc miejsca, gdzie kształty się łączą.
Krok 6
Niewielkim patyczkiem odciśnijcie kropki – oczy i buzię baranka. Głowę posypcie kilkoma ziarenkami kaszy.
Krok 7
Jeżeli masz więcej niż jedno dziecko, czytaj dalej…
Krok 8
Powtórzcie pierwsze czynności i obtoczcie baranka w innym rodzaju kaszy.
Krok 9
Uformujcie główkę, uszy i ogonek kolejnego baranka.
Krok 10
Dokończcie ozdabianie baranka… niezależnie od okoliczności:)
Krok 11
Baranki gotowe! Teraz możecie je wypiec w piekarniku (około 1h, 180 stopni C).
Krok 12
Gratulacje! Teraz wystarczy tylko posprzątać, wykąpać dzieci i… można cieszyć się z uroczej ozdoby wielkanocnego koszyczka.