Kategorie
Dieta naturalna

Jak zrobić zakwas na chleb w domu?

Domowy chleb na zakwasie to najzdrowszy wypiek pod słońcem – i choć sama produkcja (a następnie utrzymanie) takiego zakwasu to dla początkującego „piekarza” nie lada wyzwanie, warto się go podjąć, by przez długi czas cieszyć się zdrowymi wypiekami, które robią dobrze naszym przewodom pokarmowym i są fantastyczną alternatywą dla produkowanych na masową skalę „chlebów z zamrażarki”.

Od pieczenia chleba, bułek i wszelkiego pieczywa można się uzależnić, a za zniszczonym przypadkowo zakwasem mocno zapłakać – gdy własny piekarnik od lat służy już za domową piekarnię. Można też z piekarniczą finezją wejść na wyższy poziom wtajemniczenia, poza standardowym zakwasem przechowywanym w lodówce produkując również zakwasy bezglutenowe – bo i te są dziś mocno poszukiwaną alternatywą. Z domowym zakwasem można, jednym słowem, wiele zdziałać, dlatego bardzo mocno zachęcamy do tego, by przygotowywać go samodzielnie – w domu. Dla wszystkich, którym na myśl o chrupiącej skórce domowego chleba cieknie ślinka, przygotowaliśmy prosty przepis na to, jak taki zakwas stworzyć siłą rąk własnych.

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Cesarskie cięcie i poród po cięciu cesarskim

Pomoc i wsparcie przy CC i VBAC

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Zakwas żytni

Czyli najprostszy zakwas do przygotowania, w sam raz dla początkujących. Na jego przygotowanie potrzeba będzie około 5-6 dni. Po ich upływie będzie można upiec swój pierwszy chleb na zakwasie.

Składniki:

  • mąka żytnia razowa,
  • przegotowana woda,
  • słoik o pojemności 1 litra.

Dzień 1.

Około 100 g mąki żytniej razowej wsyp do słoika i zalej 100 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Temperatura, w jakiej zakwas będzie przechowywany, powinna wynosić około 24 stopni C.

Dzień 2.

Do połowy mikstury z poprzedniego dnia dodaj 100 g mąki i 100 ml wody, wymieszaj i odstaw na kolejne 24 godziny. Pamiętaj, by nie zakręcać słoika, a jedynie przykryć go gazą.

Dzień 3, 4, 5, 6.

Do połowy mikstury ponownie dodaj 100 g mąki i 100 ml wody. Czynność powtarzaj aż do szóstej doby od momentu rozpoczęcia produkcji. Mikstura powinna być gotowa szóstego dnia – poznasz to po wyraźnych pęcherzykach powietrza i lekko winnym zapachu, porównywanym czasem do zapachu octu balsamicznego.

Uwaga! Reklama do czytania

Życie seksualne rodziców

Wasz związek jest dla dziecka modelem. Buduj autentyczną relację.

Cud rodzicielstwa

Rodzicielstwo to nasza życiowa misja. Słuchajmy dzieci!

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Dzień 7.

Możesz już rozpocząć pieczenie chleba. Twój zakwas jest dojrzały i pracuje prawidłowo. Nie zapomnij, po użyciu, niewielką ilość odstawić do lodówki, a następnie – dokarmić, gdy kolejny raz najdzie cię ochota na upieczenie własnego chleba. I ostatnia dobra wiadomość – im zakwas starszy, tym lepszy. Ze swojego własnego zakwasu będziesz mógł więc korzystać latami. Najstarsze chlebowe zakwasy mają po kilkaset lat i nadal doskonale się sprawują :)

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.