Jesienne drugie śniadanie dla dziecka – co dobrego spakować do plecaka?
| Jesienne drugie śniadanie dla dziecka – co dobrego spakować do plecaka?

Jesienne drugie śniadanie dla dziecka – co dobrego spakować do plecaka?

Jesienią potrzeby organizmu zmieniają się. Coraz niższe temperatury, nasilające się infekcje i zdecydowanie krótsze dni sprawiają, że podświadomie poszukujemy zwiększonej dawki energii i ciepła w pożywieniu. Nasze dzieci również potrzebują modyfikacji w menu! Oto kilka pomysłów na zdrowe jesienne przekąski – doskonałe do przedszkola, szkoły i na spacer!

Dzieci potrzebują solidnej dawki energii w ciągu dnia

Bez tego nie będą w stanie się skoncentrować. Pożywne śniadanie przed wyjściem z domu i zdrowa, odpowiednio zbilansowana przekąska będą w stanie zaspokoić głód, dostarczyć organizmowi składników odżywczych i utrzymać dziecko w dobrej formie. O ile przedszkolaki przeważnie mają zapewnione posiłki, o tyle w przypadku uczniów sprawa się komplikuje. Tymczasem nasze dzieci spędzają w szkole minimum 5 godzin dziennie, do tego dochodzą dojazdy, nierzadko także dodatkowe zajęcia. Co spakować im do plecaka, by było zdrowo, smacznie i pożywnie?

Śniadanie to podstawa

Bez względu na to, jaki chaos panuje rano, śniadanie przed wyjściem z domu powinno być obowiązkowe. W sezonie jesiennym doskonale, jeśli jest na ciepło. Rozgrzewająca owsianka lub jaglanka z miodem, cynamonem i ulubionymi dodatkami (świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami) doda dziecku energii i ze względu na bogactwo błonnika wypełni żołądek na długi czas. Ponadto owsianka jest termicznie ciepła, dlatego jest idealnym śniadaniem na tę porę roku. Dobrym pomysłem jest też jajecznica, omlet lub jajko na miękko – jaja są bogatym źródłem m.in. witaminy D, tak potrzebnej w okresie jesienno-zimowym – i pełnoziarniste pieczywo.

Dlaczego warto unikać sklepowych przekąsek?

Głód może powodować zmniejszenie koncentracji, osłabienie aktywności umysłowej, spadek aktywności fizycznej czy rozdrażnienie. Dziecko może częściej sięgać po słodycze i spożywać posiłki zbyt obfite. Efektem tego będzie dostarczanie organizmowi nadmiernej liczby kalorii oraz zbyt dużej ilości cukru i tłuszczu, które sprzyjają nadwadze i otyłości.

Większość kupnych przekąsek zawiera w swoim składzie biały cukier i całą masę ulepszaczy smaku. Proponując dziecku w codziennym jadłospisie dosładzane produkty, utrudniamy mu kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, a dodatkowo narażamy na szereg niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych.

Badania dowodzą, że cukier sprzyja:

  • rozwojowi próchnicy,
  • osłabieniu apetytu i mniejszej tolerancji dla zdrowych grup produktów,
  • nadpobudliwości psychoruchowej dzieci,
  • wystąpieniu nadwagi i otyłości,
  • w konsekwencji w przyszłości również: zaburzeniom gospodarki lipidowej, nadciśnieniu, chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy typu II, insulinooporności, zmianom zwyrodnieniowym stawów, bezdechowi sennemu, stanom zapalnym.

Dodatkowo słodkie przekąski tylko pozornie zaspokajają głód. Cukier w nich zawarty powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie wyrzut insuliny przez trzustkę. Organizm dostaje “kopa”, ale tylko na chwilę. Bardzo szybko pojawia się potrzeba zjedzenia bardziej konkretnego posiłku.
Co zatem dać dziecku do szkoły?

Idealne drugie śniadanie powinno składać się z trzech elementów:

  • kanapek/placuszków/naleśników (produktów zbożowych, które dostarczą węglowodanów złożonych),
  • warzyw lub owoców,
  • napoju – najlepiej wody niegazowanej, choć w okresie jesienno-zimowym doskonale sprawdzi się także herbatka owocowa lub ziołowa.
Reklama sponsora artykułu

Drugie śniadanie nie musi być pracochłonne i trudne do zabrania do szkoły. Dzień wcześniej, wieczorem, można przygotować potrzebne składniki. Do zapakowania drugiego śniadania idealnie sprawdzą się śniadaniówki i plastikowe pojemniczki.

Przygotowując przekąski do szkoły, warto mieć na względzie upodobania kulinarne dziecka – by mieć pewność, że posiłek zostanie zjedzony. Dzieci jedzą też “oczami”, dlatego warto zadbać o to, by drugie śniadanie było nie tylko pożywne, ale także przygotowane w ciekawej formie i łatwe do zjedzenia. Oto kilka propozycji, które na pewno przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym niejadkom!

Reklama sponsora artykułu

Kanapki

Mogą być przygotowane na bazie pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem hummusu, twarożku, jajka lub domowej roboty pasty, np. ze słonecznika.

Pasta ze słonecznika:

  • ½ szklanki słonecznika,
  • kilka łyżek płatków owsianych, kaszy jaglanej lub ryżu,
  • koncentrat pomidorowy,
  • czosnek.

Słonecznik opłukać i gotować w wodzie przez 5 minut. W osobnym garnku ugotować kaszę jaglaną, ryż lub płatki owsiane (na gęsto). Jeszcze ciepły słonecznik oraz kaszę zmiksować, dodać czosnek i przecier pomidorowy. Dosolić do smaku.

Przeczytaj: 13 przepisów na rewelacyjne pasty do pieczywa

Placuszki

Przygotowane na bazie płatków owsianych lub kaszy jaglanej świetnie sprawdzą się w roli przekąski. W zależności od upodobań dziecka mogą być słodkie lub wytrawne.

Jaglane placuszki z mango lub z jabłkiem:

  • 1 niewielkie mango lub ¾ większego,
  • 6–7 kopiastych łyżek ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki mąki z quinoa (opcjonalnie),
  • 3 spore łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • szczypta kardamonu zielonego,
  • szczypta kurkumy,
  • jajo (opcjonalnie, można zamiast niego zwiększyć ilość skrobi – 1 łyżka zamiast 1 jaja),
  • masło klarowane do smażenia (lub inny olej nierafinowany, np. kokosowy),
  • listki stewii do osłodzenia (niekonieczne, można użyć innej substancji słodzącej).

W wersji z jabłkiem: 1 jabłko, kurkuma oraz cynamon.

Kaszę zmiksować z jajem i obranym mango (jabłkiem), dodać mąkę i przyprawy (kardamon, kurkumę lub cynamon wersji z jabłkiem, można też zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach). Jeśli jest taka potrzeba, dolać odrobinę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany, ale stosunkowo łatwo spływać z łyżki na patelnię. Smażyć na maśle klarowanym. Podawać np. z musem z mango (zmiksowanym owocem).

Muffiny

Domowe wypieki składają się z samych naturalnych produktów. Co więcej, można je dowolnie modyfikować – zastąpić cukier naturalnym słodziwem: stewią lub miodem, wyeliminować mleko, wykorzystać pełnoziarnistą mąkę. Podobnie jak placuszki – mogą być wytrawne lub słodkie. Są nie tylko smaczne i pożywne, ale także apetycznie wyglądają!

Dyniowe muffiny z żurawiną:

  • 200g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki goździków,
  • 2 jajka,
  • szklanka purée dyniowego (dynię ugotować lub upiec do miękkości i zmiksować),
  • 120g stopionego masła,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • ½ szklanki suszonej żurawiny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy oraz żurawinę. W drugiej misce jajka ubić na lekką pianę. Dodać purée dyniowe, stopione masło oraz cukier. Delikatnie wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi – wymieszać (delikatnie, bez użycia miksera). Przełożyć ciasto do formy. Piec około 25 minut – do suchego patyczka.

Naleśniki

Naleśniki – podobnie jak muffiny lub placuszki – są bardzo wygodną przekąską. Poza tym większość dzieci je uwielbia!

Jaglane naleśniki (porcja na około 10–12 sztuk):

  • około 10 sporych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka ryżowego lub wody,
  • 6 łyżek skrobi kukurydzianej,
  • jajo (opcjonalnie),
  • 3–4 łyżki nierafinowanego oleju, np. kokosowy, w postaci płynnej,
  • woda.

Ostudzoną kaszę zmiksować z dodatkiem mleka (wody), skrobi, oleju i jajka. Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna, ale nieco bardziej gęsta od zwykłej naleśnikowej.
Oleju do smażenia użyć tylko do pierwszego naleśnika (odrobiną spryskując patelnię). Resztę usmażyć bez tłuszczu. Wylewać niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzać, ruszając naczyniem na boki. Odczekać, aż placek „podeschnie” z wierzchu, następnie lekko podważać boczki placka i z wyczuciem obracać na drugą stronę (jeśli naleśniki mimo przyrumienienia rozpadają się, należy do pozostałego ciasta dodać więcej skrobi). Podawać z owocami lub dżemem bez cukru.

Kasza jaglana lub owsianka

Gotowane zboża powinny stanowić podstawę zdrowego jadłospisu. To bogate źródło błonnika i węglowodanów złożonych, które zapewni uczucie sytości na długi czas. Ponadto kasza jaglana jest szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym. To czas infekcji i przeziębień, a jaglanka jest znana ze swoich odśluzowujących właściwości!

Kasza jaglana z jabłkiem i imbirem:

  • 2 szklanki wody,
  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 słodkie jabłko,
  • 2 łyżki wypłukanych rodzynek,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • cienki plasterek korzenia imbiru,
  • szczypta cynamonu i kardamonu.

Kaszę uprażyć w garnku, a następnie wypłukać ją gorącą wodą. Po przepłukaniu zalać czystą, gorącą wodą. Zagotować. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i siemię lniane. Dodać imbir, cynamon i kardamon. Gotować pod przykryciem. Gdy woda się wchłonie, odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem jeszcze przez 10–15 min.

Świeże owoce lub warzywa

Porcja warzyw i owoców powinna codziennie gościć na dziecięcych talerzach. Najlepiej podawać je w formie nieprzetworzonej, czyli w całości, ewentualnie pokrojone w słupki. W ten sposób dostarczamy organizmowi nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także błonnika, który ułatwia trawienie cukrów zawartych w owocach. Błonnik „usieciowuje” glukozę, czyli spowalnia jej uwalnianie. Dzięki czemu cukier jedzony w świeżych owocach nie powoduje takiego wzrostu glukozy we krwi jak słodycze czy nawet sok owocowy.

Kulki z komosy ryżowej

Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową, to bogate w składniki odżywcze zboże (a właściwie nasiono), które ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Komosa jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również jednym z najprostszych do przygotowania posiłków.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej,
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki miodu lub innego słodu,
  • 1 szklanka posiekanych owoców (najlepiej sezonowych, np. jabłko, ale kulki świetnie smakują także z kokosem),
  • 2 jajka, lekko roztrzepane,
  • ½ szklanki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao, stopionej w kąpieli wodnej.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. W dużej misce połączyć ugotowaną komosę ryżową, płatki owsiane i wybrane owoce. W drugiej, niedużej misce połączyć cynamon, miód lub słód i sól. Mieszankę przypraw wsypać do dużej miski. Mieszać, dolewając roztrzepane jajka. Masę przełożyć do blachy na muffinki. Piec ok. 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika kuleczki maczać do połowy w roztopionej czekoladzie.

Batony domowej roboty

W przeciwieństwie do tych kupnych mogą być prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zamiast czekolady, cukru i różnych kalorycznych i niezdrowych dodatków nasze wersje pełne są zbóż i nasion.

Batoniki orzechowe:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 1 szklanka mieszanki a’la studencka (orzechy włoskie, daktyle, sezam, siemię lniane, rodzynki),
  • ½ szklanki syropu klonowego,
  • ½ szklanki masła orzechowego,
  • łyżka oleju kokosowego.

W garnku podgrzać masło orzechowe z syropem klonowym. Dodać resztę produktów, wymieszać i przelać do formy. Kiedy całość ostygnie, pokroić na kawałki.

Kulki mocy, czyli zbożowe pralinki

Ich wykonanie jest błyskawiczne, a są naprawdę pyszne. I mogą być w różnych rodzajach – wszystko zależy od tego, co akurat mamy pod ręką.

Daktylowo-owsiane pralinki:

  • 2 szklanki orzechów (mogą być migdały, nerkowce, ziemne etc.),
  • 1 szklanka górskich płatków owsianych,
  • 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku,
  • ½ szklanki chipsów kokosowych lub wiórków kokosowych,
  • ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe i starta skórka cytryny.

Orzechy zmielić drobno blenderem lub młynkiem do kawy. Następnie dodać pozostałe składniki i całość jeszcze raz zmielić. W zależności od preferencji można dołożyć więcej wiórków lub płatków (pralinki będą wtedy bardziej chrupiące). Jeśli całość jest za sucha, można dodać nieco wody z daktyli. Z powstałej masy formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych wymieszanych z odrobiną startej skórki cytrynowej.

Bakalie

Migdały, nerkowce, orzechy włoskie, pestki dyni lub słonecznika – wszystkie są prawdziwą skarbnicą mikroelementów, m.in. magnezu, który doskonale wpływa na pracę układu nerwowego. Jeśli nie ma czasu na przygotowanie bardziej wymyślnych potraw, wystarczy wrzucić “mieszankę studencką” do pojemniczka. Rozwiązanie może mało wyszukane, ale lepsze niż inne kupione łakocie!

Foto: flickr.com/DonnieRayJones


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

20 inspiracji na jesienne śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje z dynią

Rozszerzanie diety według BLW. Jak rozpocząć przygodę ze smakami?

Jak naturalnie dbać o odporność jesienią (czyli co zamiast syntetycznych suplementów?)

Przejdz do: