Najwięcej jodu potrzebują kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Na co dzień każdy powinien dbać o to, by spożywać produkty zawierające ten pierwiastek.
Kilka faktów. Jod został odkryty na początku XIX wieku. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie, rzadko występuje w przyrodzie. Większe jego ilości spotykamy w wodzie morskiej i solankach. Jest obecny w produktach spożywczych o ile pochodzą z terenów, gdzie jod występuje w glebie i w wodzie. Bogate źródło jodu to kawior, ryby flądra i dorsz, krewetki, małże, marchewka czy białe wino, mniej w tuńczyku i sardynce czy mleku, sałacie. W kapuście, soi, grochu, szpinaku, orzeszkach ziemnych znajdują się substancje hamujące jego wchłanianie.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Naturalnym źródłem jodu są także nadmorskie spacery! Gleby i woda okolic nadmorskich są najbogatsze w jod, im dalej od morza gleby są coraz uboższe w ten pierwiastek. Najmniej jodu jest w glebie i wodzie okolic górskich i podgórskich. (Źródło: Wikipedia).
Dobowe zapotrzebowanie na jod w różnych okresach życia:
- niemowlęta do 1 roku życia: 50 µg
- dzieci 1-3 lat: 70 µg
- dzieci do 6 lat: 90 µg
- do 6-10 lat: 120 µg
- młodzież: 150 µg
- dorośli średnio 200 µg
- kobiety ciężarne 230 µg
- kobiety karmiące 260 µg.
Kobiety w ciąży powinny kontrolować poziom jodu podczas badań moczu, aby uniknąć niedoboru. W tym celu każdemu noworodkowi pobiera się krew i wykonuje test mający wykryć niedoczynność tarczycy (hypotyreozę), by odpowiednio szybko podjąć leczenie.
Najbardziej skuteczną formą zapobiegania niedoborom jodu jest stosowanie w kuchni soli jodowanej. Należy pamiętać, aby spożywać maksymalnie jedną łyżeczkę soli dziennie.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Skutki niedoboru jodu u dzieci:
- zmniejsza zdolność uczenia
- zaburzenia wzrostu
- spowolniony rozwój fizyczny
- nadwaga.
Dorośli narażeni są na:
- upośledzenie funkcji rozrodczych
- problemy z utrzymaniem ciąży
- niewydolność tarczycy
- zahamowanie funkcji wielu narządów.
Zalety jodu:
- poprawia funkcje organizmu
- dodaje sił witalnych
- wspomaga pracę serca
- pomaga utrzymać prawidłową wagę
- pomaga zwalczać stres
- wpływa na skórę, włosy i paznokcie.