Kasza jaglana - przepisy na śniadanie, obiad, deser i kolację
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| Kasza jaglana – przepisy na śniadanie, obiad, deser i kolację

Kasza jaglana – przepisy na śniadanie, obiad, deser i kolację

Kasza jaglana nazywana jest królową kasz. A to dlatego, że jej spożywanie ma dobroczynny wpływ na organizm. Zawiera mało skrobi, jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, miedzi, żelaza, krzemu, lecytyny oraz witamin z grupy B i E.

Kasza jaglana to produkt doskonały dla alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. Poprawia pamięć i koncentrację. Ponadto jest termicznie ciepła, więc rozgrzewa organizm od środka. To prawdziwy sprzymierzeniec przy problemach z trawieniem – jest zasadotwórcza, dzięki czemu neutralizuje kwasy żołądkowe i pomaga zwalczyć zgagę (dobra wiadomość dla wszystkich ciężarnych!). Stanowi także nieocenione wsparcie w walce z przeziębieniami – ponieważ wykazuje właściwości antywirusowe i odśluzowujące, może pomóc pozbyć się mokrego kaszlu i kataru. Ma też bardzo silne właściwości odżywcze, dlatego skutecznie wzmocni osłabiony infekcja organizm. A na dodatek smakuje doskonale – zarówno na słono, jak i na słodko. Może być podstawa każdego posiłku, z deserem włącznie. Oto garść inspiracji z kaszą jaglaną w roli głównej!

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Są dwa sposoby. Według pierwszej receptury kaszę należy przez godzinę moczyć w zimnej wodzie, a potem porządnie wypłukać pod bieżąca zimną wodą. Następnie wrzucić do gotującej się wody w proporcjach 2:1 (np.: dwie szklanki wody na szklankę kaszy) i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Po kwadransie zdjąć z ognia i pozwolić jej jeszcze przez 10 minut dochodzić do siebie pod przykryciem. Drugi sposób polega na prażeniu suchej kaszy na patelni przez około minutę (w tym czasie należy intensywnie mieszać ją drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliła). Potem przepłukać wrzątkiem. Dalsze zalecenia pozostają bez zmian.

12 przepisów na śniadanie, obiad, deser i kolację z kaszą jaglaną:

Śniadanie

Kasza jaglana doskonale sprawdzi się na śniadanie. Jest to bardzo energetyczny, sycący i rozgrzewający posiłek. Najlepiej przygotować ją na słodko, gotując na mleku roślinnym, i podawać z ulubionymi owocami: świeżymi lub suszonymi. Takie posiłki mogą być podawane już niemowlętom w drugim półroczu życia.

1. Jaglanka z migdałami i cynamonem

Składniki:

  • 500 ml mleka roślinnego,
  • ½ szklanki dobrej jakości kaszy jaglanej,
  • 2–4 śliwki (ale mogą być także morele, jabłko, gruszka),
  • garść migdałów,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować wg podstawowego przepisu, ale zamiast wody użyć ulubionego mleka roślinnego. Śliwki i migdały pokroić na drobne kawałki. Kaszę przełożyć do miski, można dolać więcej mleka, dodać śliwki i migdały. Na koniec posypać cynamonem. Można dosłodzić miodem, syropem klonowym lub z agawy.

2. Kasza jaglana z jabłkiem, rodzynkami i imbirem

Składniki:

  • kasza jaglana,
  • starte jabłko,
  • plasterek świeżego imbiru,
  • rodzynki i daktyle suszone (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu. Do drugiego garnuszka wlać odrobinę wody, dodać suszone daktyle, rodzynki, starte jabłko i plaster imbiru. Gotować do miękkości. Daktyle i rodzynki można również zastąpić innym naturalnym słodziwem (miodem, syropem z agawy, syropem klonowym). Po ugotowaniu wyjąć imbir. Do miseczki nałożyć kaszę i polać ją jabłkowo-imbirowym sosem, który się wytworzył. Na koniec można posypać cynamonem.

3. Waniliowe mleko jaglane

Składniki:

  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 garści nerkowców (lub migdałów),
  • 2–3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie),
  • 1–2 daktyle bez pestek,
  • laska wanilii,
  • szczypta soli,
  • przegotowana woda.

Przygotowanie:

Orzechy (migdały) i daktyle namoczyć przez noc. Kaszę jaglaną ugotować z laską wanilii (wg przepisu). Następnie wszystkie składniki zmiksować ze świeżo przegotowaną wodą (w proporcji 1:4; by otrzymać gęstszą konsystencję, można dodać mniej wody). Uzyskany płyn można przecedzić przez sitko lub gazę, stanie się wtedy bardziej klarowny.

Reklama sponsora artykułu

Kaszka jaglana BIO

Pełnoziarnista kaszka jaglana ze składników z rolnictwa ekologicznego.

ZOBACZ

Kasza jaglana ekologiczna

Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa.

ZOBACZ

Kaszka pełnoziarnista jaglana

Wyprodukowana z pełnego przemiału ziarna, nie zawiera glutenu, mleka i cukru.

ZOBACZ

Obiad

Kasza jaglana może być doskonałym dodatkiem do zup (np. wegańskiego krupniku) lub bazą do placuszków, kotletów, tart.

4. Kotlety z kaszy jaglanej i jajka

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo (może być więcej, wszystko zależy od tego, czy chcemy, żeby były mocno jajeczne),
  • 2 surowe jajka,
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (około 10 dag),
  • pęczek drobno posiekanej natki pietruszki lub szczypiorek,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki mąki,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu. Ostudzoną zmieszać w dużym naczyniu z drobno pokrojonym jajkiem na twardo, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pietruszką (lub szczypiorkiem). Dodać 2 surowe jajka, 3 łyżki mąki, sól i pieprz do smaku. Formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć aż z obu stron się zarumienią.

5. Szpinakowa tarta jaglana

Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku lub bazylii,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 250 g szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 jajka,
  • 100 ml śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 400 g sera ricotta,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Kaszę ugotować wg przepisu. Następnie dodać jajka, posiekane zioła i parmezan, doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Wstawić do piekarnika i piec 10–15 minut w 200 stopniach.
W międzyczasie przygotować masę szpinakową. Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Doprawić czosnkiem. Następnie posolić i dodać sok z cytryny. W dużej misce wymieszać jajka ze śmietaną i serem, doprawić do smaku. Następnie dodać szpinak. Całość wymieszać i wylać na spód tarty. Na wierzchu ułożyć obrane, pokrojone w plastry pomidory. Całość zapiekać w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

6. Krupnik jaglany

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • garść kaszy jaglanej,
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 3–4 ziela angielskie, 1 łyżeczka tymianku, ½ łyżeczki majeranku, sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

Warzywa obrać, umyć i pokroić. Kaszę jaglaną opłukać na sicie pod bieżącą wodą. W garnku zeszklić cebulę z marchewką, porem, selerem i pietruszką. Zalać wodą, dodać kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy. Gotować do czasu aż warzywa zmiękną, następnie dodać tymianek, majeranek, sól, pieprz.

Deser

Kasza jaglana stanowi świetną podstawę deserów. Można z niej przygotować ciasta, budynie lub ciasteczka, które są doskonałą i zdrową alternatywą dla sklepowych przekąsek.

7. Malinowy budyń jaglany

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 banan,
  • syrop klonowy lub z agawy,
  • ulubione owoce: maliny, borówki, jagody
  • syrop malinowy.

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w ulubionym mleku roślinnym, następnie dodać szklankę mleka, banana, słodziwo i zblendować na gładką masę. Przełożyć do salaterek, udekorować owocami i polać syropem malinowym.

8. Szarlotka jaglana

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki mleka roślinnego,
  • 1,4 kg słodkich jabłek,
  • ½ szklanki ksylitolu lub erytrytolu,
  • ½ opakowania cynamonu,
  • garść żurawiny, płatów migdałowych lub rodzynek.

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w ulubionym mleku roślinnym. W tym czasie na dużych oczkach zetrzeć w misce jabłka i zmieszać je ze słodziwem i cynamonem.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć tam ⅔ ugotowanej kaszy. Następnie położyć warstwę jabłek, a na wierzch resztę kaszy. Udekorować migdałami i/lub żurawiną. Całość zapiekać przez 30–40 minut w 180 stopniach.

9. Sernik jaglany

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 3 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 laska wanilii,
  • ½ szklanki ksylitolu lub erytrytolu,
  • 150 g orzechów ziemnych lub nerkowca,
  • 1 puszka mleka kokosowego (sama gęsta część),
  • sok z 1 cytryny,
  • otarta skórka z cytryny,
  • rodzynki.

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w mleku roślinnym z laską wanilii. Gdy lekko przestygnie, zmieszać ją ze słodziwem, mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Całość zblendować i dodać zmielone orzechy. Masę przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piec godzinę w 180 stopniach. Gdy ciasto ostygnie, można je dowolnie udekorować (orzechami, kajmakiem, gorzką czekoladą).

Kolacja

Kasza jaglana to także świetna podstawa placuszków czy naleśników, które będą doskonałym posiłkiem na kolację.

10. Jaglane naleśniki

Składniki (na około 10–12 naleśników):

  • około 10 sporych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka ryżowego lub wody,
  • około 6 łyżek skrobi kukurydzianej,
  • jajo (niekoniecznie),
  • 3–4 łyżki nierafinowanego oleju, np. kokosowego (w postaci płynnej),
  • woda.

Przygotowanie:

Ostudzoną kaszę zmiksować z dodatkiem mleka (wody), skrobi, oleju i jajka (niekonieczne). Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna, ale nieco bardziej gęsta od zwykłej naleśnikowej. Rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną tłuszczu i wylewać chochlą niewielkie ilości masy. Smażyć aż naleśniki zarumienią się z obu stron. Podawać z owocami lub dżemem bez cukru.

11. Cukiniowe paluchy

Składniki:

  • ½ cukinii,
  • ½ pomidora,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 łyżka amarantusa,
  • ¼ szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • przyprawy: szczypta soli morskiej, majeranek, oregano, tymianek.

Przygotowanie:

Kaszę ugotować z amarantusem wg podstawowego przepisu. Cukinię przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką miąższ tak, aby zrobiło się wgłębienie jak w łódce.
Wydrążone kawałki wrzucić do miski, dodać pokrojony pomidor, oliwę oraz posiekaną dymkę. Wymieszać. Dodać ugotowaną kaszę. Następnie gotową mieszankę ułożyć na połówkach cukinii. Piec około 20 minut w 170 stopniach.

12. Jaglane racuchy

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka komosy ryżowej (quinoa),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 2 daktyle,
  • ¼ jabłka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • ⅓ łyżeczki soku z cytryny/cytryna,
  • przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, kurkuma.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną z dodatkiem kurkumy ugotować wg podstawowego przepisu. Obrane jabłko i daktyle pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki zblendować razem na gładką masę. Rozgrzać patelnię z olejem, nakładać ciasto łyżką i smażyć na rumiano z obu stron.


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Krótkowzroczność – jakie mamy możliwości radzenia sobie z tym problemem?

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Dlaczego owoce są takie ważne? (I dlaczego nie warto wierzyć w slogan o „codziennej porcji owoców” w kupnych produktach?)

Z głową w chmurach! Zabawki do… tworzenia zabawek

Co cennego możemy ofiarować dzieciom w Dzień Dziecka?

Przejdz do: