Gotowa kaszka dla dzieci? Sprawdź, jak zrobić to zdrowiej i... taniej!
| Gotowa kaszka dla dzieci? Sprawdź, jak zrobić to zdrowiej i… taniej!

Gotowa kaszka dla dzieci? Sprawdź, jak zrobić to zdrowiej i… taniej!

Obok warzyw i owoców kasze są jednym z pierwszych posiłków wprowadzanych do diety dziecka po ukończeniu przez nie 6 miesięcy. Stoiska w supermarketach uginają się od produktów w proszku, które wystarczy zalać wodą. Takie kaszki – w przeciwieństwie do tych domowej roboty – zawierają jednak dużo mniej wartościowych substancji odżywczych, za to bardzo dużo cukru i przeróżnych ulepszaczy.

Zamiast po gotowe produkty warto sięgać po nieprzetworzone kasze. Wybór jest niezwykle szeroki. A jeśli faktycznie nie macie czasu i chcecie przygotować błyskawiczny posiłek, warto, by był on ekologiczny, bezcukrowy i bezmleczny!

Kasza to podstawa zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Pozyskiwana z pełnego ziarna jest bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Warto powoli wprowadzać ją do diety niemowlaka (od 7 miesiąca życia). Jest tania, smaczna i prosta w przygotowaniu, a przy odrobinie kulinarnej fantazji może stać się bazą dla wielu potraw. Na początek najlepiej gotować ją na gęsto (maluchowi będzie najwygodniej zjeść), ale jest też świetną podstawą do ciast, puddingów, kotlecików, placków… Wystarczy poszukać inspiracji.

Jakie kasze są dobre dla dzieci i co można z nich zrobić?

Kasze bezglutenowe:

1. Kasza jaglana

Pozyskuje się ją z ziaren prosa. Nazywana jest królową kasz, ponieważ ma w sobie najwięcej żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6 oraz dużo cynku, krzemu i lecytyny. Nie zawiera glutenu. Wspomaga pracę układu nerwowego, łagodzi stany zapalane, pomaga w odśluzowaniu organizmu, jest więc niezastąpiona podczas przeziębienia i osłabienia odporności. Niemowlętom można podawać ją ugotowaną na gęsto z kilkoma kroplami oleju rzepakowego lub lnianego i uformowaną w kuleczki lub z ulubionym owocem.

Kasza jaglana z gruszką

  • kasza jaglana
  • gruszka
  • mleko roślinne lub woda

Do ugotowanej w mleku lub w wodzie kaszy jaglanej dodać mus gruszkowy, który można przygotować z 1–2 gruszek uduszonych w garnuszku z odrobiną wody; gdy owoce zmiękną, wystarczy je zmiksować.

2. Kasza gryczana

Wytwarza się ją z nasion gryki. Dostępna jest w wersji palonej (orzechowa barwa i dość intensywny, charakterystyczny smak) i niepalonej (kremowa, o wiele bardziej delikatna). Stanowi niezwykle bogate źródło białka i aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kasza gryczana zawiera związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i miedzi oraz witaminy B1 i PP. Ma właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne, jest doskonała dla osób borykających się z problemami układu moczowego. Ponadto ma właściwości przeciwzakrzepowe, działa uszczelniająco na naczynia krwionośne, zapobiega tworzeniu się obrzęków i żylaków. Maluchom można podawać ją ugotowaną na wodzie, zblendowaną i uformowaną w kuleczki lub dodać do zupki.

Bezmięsny krupnik dla niemowląt

  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • plaster selera
  • 1 ziemniak
  • łyżeczka oleju roślinnego
  • natka pietruszki lub koperek do posypania

Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa gotować na małym ogniu około 15 minut. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka. Całość gotować około 30 minut, aż kasza i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać olej i posiekaną natkę pietruszki lub koperek do smaku.

Reklama sponsora artykułu

Kaszka bezmleczna sorgo i ryż

Kaszka przeznaczona do przyrządzania z dodatkiem mleka dla niemowląt i dzieci oraz jako dodatek do dań warzywnych lub bezmlecznych kaszek owocowo-zbożowych.

ZOBACZ

Kaszka pełnoziarnista kukurydziana z tapioką

Pełnoziarnista kaszka z produktów ekologicznych i biodynamicznych. Nie zawiera mleka, glutenu ani cukru.

ZOBACZ

Organiczna kaszka z jasnej gryki

Starannie dobrane i tylko najwyższej jakości surowce – organiczne, z wiarygodnych ekologicznych gospodarstw. Naturalność i ekologiczność kaszek potwierdzona certyfikatem EU Organic.

ZOBACZ

3. Kasza kukurydziana

Pozyskuje się ją z odtłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy. Jest bardzo popularna na całym świecie: Latynosi robią z niej tortillę, Rumuni mamałygę, Włosi polentę. W Polsce wykorzystuje się ją głównie do produkcji kaszek dla niemowląt lub w produktach dla chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest bardzo lekkostrawna, dlatego to doskonały posiłek dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego i dla niemowląt, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze stałymi produktami. Kasza kukurydziana to także bogate źródło luteiny, dlatego jest szczególnie polecana chorym na zaćmę i zwyrodnienie plamki żółtej. Warto szukać tej niemodyfikowanej genetycznie. Małemu dziecku można podawać ją w formie kluseczek lub placuszków.

Kluseczki z kaszy kukurydzianej

  • szklanka suchej kaszki kukurydzianej
  • ½ szklanki mąki (ziemniaczana + ryżowa/kukurydziana),
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy quinoa
  • 2 łyżki siemienia lnianego złocistego
  • sól, pieprz, ewentualnie zioła (można nie solić, jeśli danie jest dla najmłodszych)

Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszkę zmielić blenderem razem z siemieniem lnianym. Dodać: mąkę, quinoa, sól i wyrobić ciasto. Może ono lepić się do dłoni, jednak powinno dać się formować w podłużne kluseczki. Jeśli ciasto zbyt się klei, należy dodać więcej mąki ryżowej lub kukurydzianej. By kroiło się jak na kopytka, potrzeba całej szklanki mąki (⅓ ziemniaczanej, reszta ryżowej lub kukurydzianej).

4. Amarantus

Zwany również szarłatem, jest tak naprawdę pseudozbożem. Zawiera pięciokrotnie więcej żelaza niż szpinak. Jest także bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, w tym aminokwasów egzogennych. Zawiera też magnez, wapń, mangan i selen. Doskonale nadaje się do walki z zaparciami, ponieważ jest lekkostrawny i ma dużo błonnika. Działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz zachorowania na cukrzycę. Niemowlakowi można podać go np. w zupce, obtoczyć nim kuleczki kaszy jaglanej albo pokrojone w słupki awokado, aby nie wyślizgiwało się z rączki.

Krem warzywny z amarantusem

  • ½ filiżanki amarantusa
  • 1 marchewka
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • ziemniak
  • batat
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu

Warzywa umyć, obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać wodą, tak by przykryła warzywa, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem około 30 minut. W międzyczasie amarantus zalać około 1½ filiżanki wody i gotować do miękkości (około 20 minut). Ugotowany dorzucić do warzyw. Dodać olej kokosowy i zmiksować ręcznym blenderem na gładki krem.

5. Kasza quinoa (komosa ryżowa)

Podobnie jak amarantus nie jest typowym zbożem, należy do grupy roślin szarłatowatych. To bogate źródło magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia oraz witamin z grupy B. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe, wspomaga też układ nerwowy. Z racji niskiego indeksu glikemicznego nadaje się dla osób cierpiących na cukrzycę. Zawarty w niej błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn. Jest niezwykle bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, dlatego stanowi doskonałą alternatywę dla mleka. Według medycyny chińskiej ma działanie rozgrzewające organizm, dlatego szczególnie zaleca się jej spożywanie w okresie jesienno-zimowym. Warto pamiętać o bardzo dokładnym wypłukaniu kaszy przed gotowaniem! Niemowlęciu można ją podać na gęsto, z tartym jabłuszkiem lub innym owocem. Świetnie nadaje się jako dodatek do placuszków lub kopytek.

Kasza quinoa z gruszką i cynamonem

  • 2 łyżki kaszy quinoa
  • 1 gruszka
  • cynamon (opcjonalnie)

Dwie łyżki kaszy ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza będzie gotowa, odcedzić ją i przełożyć do pojemniczka, w którym będzie można ją zmiksować. Następnie umyć i obrać ze skórki gruszkę, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do kaszy. Na koniec dodać szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie zblendować i gotowe!

6. Tapioka

To mąka skrobiowa pozyskiwana z bulwy manioku. Jest bardzo delikatna, zawiera niewielką ilość białka i węglowodany. Doskonale nadaje się dla niemowląt, które dopiero zaczynają rozszerzać dietę, i dla alergików. Sprawdza się jako deser.

Owocowy deser z tapioki

  • ½ szklanki tapioki
  • 1½ szklanki mleka roślinnego
  • ulubione owoce (świeże, duszone lub z kompotu)

Tapiokę moczyć w wodzie przez noc (w proporcji 1:3). Przed przyrządzaniem wymieszać i odsączyć. Podgrzać mleko roślinne i wrzucić odcedzoną tapiokę. Mieszać bez przerwy. Kiedy kuleczki staną się szkliste i masa zgęstnieje, przelać do naczynia. Dodać zblendowane owoce.

7. Sorgo

To bezglutenowe zboże pochodzące z Afryki. Wyglądem przypomina kukurydzę. Zawiera błonnik, aminokwasy egzogenne, które odpowiadają m.in. za tworzenie się mięśni i kości, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz miedź, cynk, żelazo i niacynę. Pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy i pokarmowy. Reguluje poziom wapnia w organizmie, wpływa na produkcję czerwonych krwinek i poprawia metabolizm. Mąka z sorgo nadaje się do placuszków i kopytek, kaszę można ugotować na gęsto z odrobiną oleju i zblendować lub dodać do zupki.

Kaszka z sorgo

  • ⅓ szklanki sorgo
  • szklanka wody
  • łyżeczka oleju roślinnego

Sorgo wypłukać i moczyć przez noc. Gotować przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zostawić na kwadrans pod przykryciem. Dodać olej roślinny. Opcjonalnie zblendować.

Kasze zawierające gluten:

1. Kasza manna

Powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę. Występuje również w wersji razowej. Jest bardzo lekkostrawna, dlatego to doskonały posiłek dla osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego oraz dochodzących do zdrowia np. po przebytej operacji. W Polsce jest często pierwszym glutenowym posiłkiem wprowadzanym niemowlętom, dodawanym do zupki lub mleka. Ze względu na lekko zapierające działanie może być podawana w czasie biegunki. Wyróżnia się dużą zawartością jodu, który usprawnia działanie tarczycy. Niemowlęciu można podawać ją w postaci puddingu z owocami, placuszków lub jako dodatek do zupki warzywnej.

Kokosowa panna cotta

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego
  • 200 ml mleka roślinnego
  • około 300 g truskawek lub malin

Wymieszać kaszę z mlekiem roślinnym. Dodać do gotującego się mleka kokosowego. Cały czas mieszając, gotować przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przelać do naczyń i wstawić na noc do lodówki. Wyjąć pół godziny przed podaniem i dodać zblendowane na mus owoce.

Reklama sponsora artykułu

Kaszka pełnoziarnista jaglana z ryżem

Kaszka jaglana została wyprodukowana z pełnego przemiału ziarna, nie zawiera glutenu, mleka i cukru.

ZOBACZ

Kaszka owies jasna gryka jęczmień orkisz żyto

Składniki to: ekologiczny owies (16,7%), jasna gryka (20,8%), jęczmień (20,8%), orkisz (20,8%) i żyto (20,8%).

ZOBACZ

Kaszka quinoa sorgo ryż len

Kaszka została wyprodukowana z pełnego przemiału ziarna. Jest przeznaczona do przyrządzania bezmlecznych kaszek owocowo-zbożowych, jako dodatek do dań warzywnych oraz do zagęszczania sosów i zup.

ZOBACZ

2. Kasza jęczmienna

Dostępna jest jako:

  • pęczak – wypolerowane, pozbawione łuski ziarno,
  • kasza jęczmienna perłowa – czyli pęczak pocięty na kawałki; w zależności od stopnia rozdrobnienia może być gruba, średnia i drobna.

Bez względu na postać jest bogatym źródłem beta-glukanu, który obniża poziom złego cholesterolu i zabezpiecza przed wzrostem poziomu cukru we krwi. Ma również bardzo korzystny wpływ na mikroflorę jelit. Zawarte w niej fitozwiązki działają przeciwnowotworowo, antybakteryjnie, antywirusowo, antyalergicznie i przeciwzapalnie. Można podawać ją ugotowaną na sypko z odrobiną oleju rzepakowego, z warzywami lub jako dodatek do zupki, np. krupniku.

Pęczak z buraczkami

  • 2 buraki
  • 1 szklanka kaszy pęczak (nieugotowanej)
  • ½ łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Kaszę ugotować. Buraki umyć, przekroić na pół, posmarować olejem i posypać bazylią. Włożyć do brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni przez 50–60 minut. Gdy buraki się upieką, ostudzić je, obrać, pokroić w kostkę i wyłożyć na pęczak.

3. Kuskus

Powstaje z twardej pszenicy durum. Spośród kasz ma najwięcej białka i węglowodanów, a mniej tłuszczy i błonnika. Jest lekkostrawny. Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów stanowi dobre źródło energii dla osób bardzo aktywnych fizycznie (np. sportowców). Dziecku można przygotować ją np. w postaci kuleczek z rozgniecionym żółtkiem jajka i koperkiem.

Kuleczki z kaszy kuskus (przepis pochodzi z książki „Alaantkowe BLW”)

  • ½ szklanki kaszy kuskus
  • ½ szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 żółtka z ugotowanych na twardo jaj
  • 1 łyżeczka oliwy

Do miseczki wsypać kaszę i zalać ją wrzącą wodą lub bulionem. Przykryć talerzykiem i zostawić aż napęcznieje (około 5 minut). Bardzo ciepłą kaszę wymieszać z rozgniecionym żółtkiem, koperkiem i oliwą. Uformować ręką małe kuleczki. Podawać ciepłe.

4. Kasza owsiana

Pozyskuje się ją z ziaren owsa, które w Polsce spożywamy najczęściej pod postacią płatków owsianych. Kasza jest jednak dużo zdrowsza ze względu na większą zawartość składników odżywczych i mniejszy stopień przetworzenia. Owies stanowi bogate źródło żelaza, magnezu, cynku, wapnia, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Dzięki dużej zawartości beta-glukanu powoduje uczucie sytości i usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Ma właściwości odżywcze i ochronne dla mikroflory jelit. Działa dynamizująco i rozgrzewająco na organizm. Maluszkowi można podawać ją ugotowaną w wodzie lub w mleku roślinnym z rozgniecionym/startym/zblendowanym owocem.

Owsianka z gruszką i dynią

  • 1 szklanka mleka, najlepiej roślinnego
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 słodka gruszka
  • 3 łyżki purée z pieczonej dyni*

*Przekroić dynię na pół i wydrążyć, następnie pokroić na plastry o szerokości 2–3 cm. Obrać kawałki ze skóry i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tak przygotowaną dynię zmiksować blenderem na purée i przechowywać w lodówce do tygodnia.

Płatki zagotować na mleku. Gdy owsianka będzie gotowa (czyli po około 5 minutach), dodać startą lub uduszoną w niewielkiej ilości wody gruszkę i purée z dyni.

5. Kasza orkiszowa

Jest produkowana z pewnych gatunków pszenicy. Zawiera krzem, żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz witaminy: A, D, E, B1, B2, B6. Orkisz jest termicznie ciepły, zatem doskonale nadaje się do spożywania w sezonie jesienno-zimowym. Ponadto poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i układu krążenia. Jest lekkostrawny, zawiera niewielką ilość glutenu. Dla dziecka można przygotować np. orkiszową panna cottę z musem owocowym (np. gruszkowym).

Orkiszowa panna cotta z owocami

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • ½ szklanki kaszki orkiszowej
  • garść owoców

Kaszkę ugotować. Jeśli jest za gęsta, dolać mleka. Gęstą i ciepłą nałożyć do filiżanek lub małych miseczek. Ostudzić i wstawić do lodówki. Po godzinie wyjąć, zanurzyć filiżankę w gorącej wodzie i odwrócić do góry dnem, by deser wysunął się na talerzyk. Podawać z owocami.

Foto: flikr.com/donnieray


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Kaszka kaszce nierówna, czyli czym się różni instant od kaszki ugotowanej z kaszy

7 powodów, dla których warto unikać współczesnej pszenicy

Kasza jaglana – przepisy na śniadanie, obiad, deser i kolację

Przejdz do: