Kiedy najlepiej jeść obiad? (7 przepisów na obiady do pracy)
| Kiedy najlepiej jeść obiad? (7 przepisów na obiady do pracy)

Kiedy najlepiej jeść obiad? (7 przepisów na obiady do pracy)

Obiad powinien być spożywany w okolicach południa, wtedy, kiedy Słońce jest najwyżej na nieboskłonie. To czas, kiedy najwięcej energii w zegarze narządów przypada jelitu cienkiemu; jest ono wtedy w stanie przyswoić znaczną część składników odżywczych ze spożytego posiłku.

Obiad daje energię na drugą połowę dnia

W krajach zachodnich funkcjonuje tradycja spożywania lunchu. Pracownicy mają przerwy, aby zjeść posiłek – w biurowej stołówce lub na mieście. Niektórzy przynoszą jedzenie ze sobą w pojemnikach i odgrzewają je. Niestety, Polacy najczęściej w pracy jadają kanapki przynoszone z domu. Jeszcze gorszym wyborem jest jedzenie batoników i popijanie ich kawą lub zjedzenie kupionego na mieście fast fooda. Obiady złożone z zupy i drugiego dania najczęściej jadane są w domu, po przyjściu z pracy, a więc o godzinie 16.00, 17.00 lub jeszcze później.

Nie służy to naszemu zdrowiu – późne popołudnie i wieczór to nie jest dobry czas na spożywanie największego i najobfitszego posiłku w ciągu doby. Wieczorem nasz układ pokarmowy wydziela mniej soków trawiennych, dlatego też strawienie i przyswojenie pokarmu kosztuje organizm znacznie więcej energii.

Warto zabierać do pracy ugotowany wcześniej posiłek. Można w celu przechowania kupić termos obiadowy lub, jeżeli jest w pracy taka możliwość, odgrzewać na miejscu. Nie warto korzystać z kuchenki mikrofalowej – może powodować deformację struktury białek, które znajdują się w posiłku.

Tradycyjny obiad, składający się z zupy i drugiego dania, podzielmy na dwa odrębne posiłki. W  okolicy południa, zjedzmy tzw. „drugie danie”, a zupę, jako posiłek lżejszy, łatwiejszy do strawienia, zostawmy na kolację.

Przed obiadem warto przygotować żołądek i cały przewód pokarmowy do procesu trawienia. Świetnie sprawdzi się tutaj sproszkowana zielona trawa jęczmienna – kwasy żołądkowe będą aktywniejsze. Jeżeli w żołądku pozostały jeszcze jakieś resztki z poprzedniego posiłku, zostaną szybciej i skutecznej strawione. Jęczmień dobrze jest pić ok. 15 – 30 min przed posiłkami (jedna łyżeczka na ¾ szklanki letniej wody).

Jaki posiłek można przygotować do pracy?

Sprawdzą się tak zwane „dania jednogarnkowe”, które można zabrać do  termosu. Warto też zrobić surówkę, na przykład z marchewki, tartego selera, spakować do pojemnika lub słoika i zjeść przed gotowanym posiłkiem. Dobrze sprawdzą się także sałatki, np. z roślin strączkowych z dodatkiem warzyw.

1. Zapiekanka z warzyw

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • ziemniaki
  • marchew
  • bakłażany
  • papryka
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • pomidory
  • świeży tymianek

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce pokrojone w ćwiartki ziemniaki, grubo pokrojoną marchew, pokrojoną w ćwiartki paprykę, cebulę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut w temp. 200 st. Dołożyć pokrojone w kostkę bakłażany, posypać pieprzem i solą, ułożyć na górze pokrojone ćwiartki pomidora i obficie posypać tymiankiem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 15 minut.

2. Sałatka fasolowa

Składniki:

  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 2 ogórki kiszone
  • pół cebuli (najlepiej czerwonej)
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek świeży
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Ogórki i cebulę kroimy (niezbyt drobno), koperek siekamy, mieszamy z jogurtem, przyprawami i cytryną. Całość wylewamy na warzywa. Podajemy z pieczywem razowym z masłem.

3. Sałatka brokułowa

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (bez dodatku mleka w proszku)
  • sok z cytryny

Brokuły i jajka gotujemy i przestudzamy. Ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą z oliwek, jogurtem i sokiem z cytryny.

4. Risotto z pomidorami

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • korzeń selera
  • marchew
  • por
  • ryż (najlepiej pełnoziarnisty)
  • przetarte pomidory lub pulpa pomidorowa ze słoika
  • bazylia
  • masło
  • pieprz
  • sól
  • sos sojowy

Podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojone: seler, marchew i por. Całość podduszamy. Wsypujemy 2 filiżanki ryżu, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Dodajemy 4 filiżanki letniej wody i gotujemy przez 30 minut. Dodajemy 200 g przetartych pomidorów i wszystko mieszamy, gotujmy pod lekko uchyloną pokrywką przez kolejne 20 minut, aż ryż będzie miękki. Obficie posypujemy świeżymi listkami bazylii, dodajemy trochę masła, świeżo zmielony pieprz, sos sojowy i mieszamy.

5. Makaron ryżowy z grzybami

Składniki:

  • makaron
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • czosnek
  • czerwona papryka
  • grzyby świeże lub suszone
  • pomidory z puszki
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • kurkuma

Makaron gotujemy w dużej ilości wody. Na odrobinie oliwy dusimy poszatkowaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Jeżeli używamy suszonych grzybów, to moczymy je przez noc w wodzie. Świeże grzyby dokładnie płuczemy, a jeżeli jest taka potrzeba – obieramy. Kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli z papryką. Dusimy do pożądanej miękkości, następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką w proszku, kurkumą. Mieszamy z makaronem.

6. Makaron z dynią i warzywami

Składniki:

  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek
  • cebula
  • czosnek
  • sos sojowy
  • sok z cytryny
  • kurkuma
  • dynia Hokkaido
  • marchewka
  • jabłko
  • mleko kokosowe
  • ser kozi solony typu feta
  • świeży imbir
  • pieprz czarny, mielony kmin indyjski, sól, majeranek, biały pieprz
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, wrzucamy poszatkowaną cebulę i 3 ząbki czosnku. Gdy się lekko zeszklą, podlewamy wszystko sosem sojowym Shoyu, dodajemy kapkę soku z cytryny i dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pół łyżeczki kurkumy, dorzucamy pokrojoną w drobne paski dynię hokkaido (1/4 dyni bez nasion i włókien), jedną bardzo drobną pokrojoną marchew i pół jabłka bez skórki, starty kawałek imbiru, pieprz czarny, mielony kmin indyjski, pół łyżeczki soli, poszatkowaną natkę pietruszki, szczyptę majeranku i 1/4 puszki mleka kokosowego. Następnie lekko pieprzymy białym pieprzem i dodajemy pokruszony ser kozi solony typu feta. Można zapiec wymieszane z razowym makaronem pszennym lub orkiszowym.

7. Soczewica z ryżem

Składniki:

  • zielona soczewica
  • ryż basmati
  • cebula
  • wodorost wakame
  • cytryna
  • kurkuma, sól
  • woda
  • kminek, kmin

Pół szklanki zielonej soczewicy moczymy w szklance wody (najlepiej całą noc), następnie odcedzamy i płuczemy. W garnku na łyżce oliwy dusimy 2 poszatkowane cebule, po kilku chwilach dodajemy do nich po łyżeczce nasion kminku i kminu. Następnie wrzucamy do garnka namoczoną, wypłukaną soczewicę i szklankę wypłukanego ryżu (najlepiej basmati). Dodajemy kawałek wodorostu wakame, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki soli, 3 szklanki wody. Mieszamy. Doprowadzamy do gotowania, zakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Nie mieszamy podczas gotowania! Do dania dobrze pasują ugotowane na parze delikatne warzywa, np. brokuł lub kalafior.

Foto: flikr.com/86083886@N02

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Anna Szydlik

Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, dietetyk. Na terenie Śląska prowadzi warsztaty, seminaria dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Jako dietoterapeuta stara się połączyć tradycyjną, empiryczną wiedzę wschodu z naukowym podejściem świata zachodniego.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.tmch.com.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jak uczy się mózg i dlaczego szkoła nie wspiera naturalnych procesów uczenia się?

Juul na poniedziałek, cz. 67 – Diagnozy – mogą być pomocne, ale mogą także stygmatyzować

Bliskość wspiera mowę. Rozmowa z Wiolą Wołoszyn

Przejdz do: