Kategorie
Dieta naturalna

Komosa ryżowa – superzboże, które warto włączyć do diety dziecka (2 przepisy)

Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową, to bogate w składniki odżywcze zboże (a właściwie nasiono), które ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Jest nazywana „matką zbóż” lub „złotem Inków”, bo faktycznie Ameryka Południowa jest jej macierzystym domem. Była tam uprawiana już prawie 5000 lat temu. Niestety, w okresie podbojów kolumbijskich wyeliminowano ją, zastępując pszenicą i jęczmieniem.

komosa-ryzowa

Obecnie powraca do łask, a to głownie za sprawą jej wartości odżywczych. Nasiona komosy zawierają bowiem 48% skrobi, ok. 18% białek i 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich również bardzo dużo błonnika, wapnia, żelaza, witaminy E, magnezu i fosforu. Istnieje kilka odmian quinoa: biała, zwana również złotą, czerwona i czarna. Komosa jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również jednym z najprostszych do przygotowania posiłków.

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Karmienie piersią

Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Poniżej znajdziecie metodę gotowania quinoa oraz 2 przepisy z jej użyciem.

Gotowanie komosy

  • 1 szklanka quinoa (1 szklanka surowych nasion komosy po ugotowaniu daje nam mniej więcej 2,5-3 szklanki)
  • oliwa
  • 2 szklanki płynu (np. wody lub bulionu)
  • opcjonalnie ¼ łyżeczki soli

Krok 1: Przed gotowaniem warto przepłukać komosę pod bieżącą wodą. Dzięki temu usuniemy gorzki lub mydlany smak. Najlepiej wysypać ją na sito i kilka razy przepłukać.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropli oliwy. Gdy się nagrzeje, wysypujemy z sita quinoa. Mieszamy przez chwilę, aż odparują resztki wody.

Krok 3: Do komosy dodajemy 2 szklanki płynu (woda, bulion) i sól.

Krok 4: Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut.

Krok  5: Ugotowane nasiona wystarczy zamieszać widelcem i będą gotowe do spożycia.

Komosę można jeść jako samodzielne danie, jako składnik musów i puree lub też jako dodatek do sałatek i deserów.

1. Waniliowe quinoa

  • ¼ szklanki surowych nasion quinoa
  • ¾ szklanki wody
  • kilka kropel oleju lub oliwy do ugotowania quinoa
  • 1 brzoskwinia
  • 1 laska wanilii
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki jogurtu greckiego (jeśli dziecko może jeść nabiał) lub ok. 2 łyżki mleka roślinnego
Natuli dzieci są ważne – o rodzicielstwie piszemy od 10 lat

komosa-ryzowa2

Krok 1: Gotujemy quinoa zgodnie z metodą opisaną powyżej.

Krok 2: Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i wyskrobujemy z niej środek.

Krok 3: Brzoskwinię obieramy, rozcinamy na pół i usuwamy z niej pestkę, kroimy na kawałki.

Krok 4: Quinoa, wanilię, brzoskwinię oraz dodatkowo mleko lub jogurt wrzucamy do miski i ucieramy na jednolitą masę. Następnie możemy podać dziecku.

Brzoskwinię możemy wcześniej ugotować na parze. Można ją również zastąpić innym owocem sezonowym, jak np. gruszka lub jabłko.

komosa-ryzowa3

2. Jesienna sałatka z quinoa (nie tylko dla dzieci)

(inspiracja: finecooking.com)

Składniki suche:

  • 1 szklanka surowych nasion quinoa
  • 2 szklanki wody
  • garść suszonych wiśni (można zastąpić suszoną żurawiną)
  • 2 duże gruszki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki posiekanego sera koziego (może być też tofu lub feta)

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki octu winnego (np. z winogron)
  • 2 łyżki miodu
  • do smaku: sól morska i zmielony pieprz 
komosa-ryzowa4

Krok 1: Komosę gotujemy zgodnie z metodą opisaną powyżej.

Krok 2: Gruszki obieramy i kroimy.

Krok 3: Orzechy siekamy, a następnie prażymy przez chwilę na patelni.

Krok 4: Kroimy ser kozi na niewielkie części.

Krok 5: Szatkujemy pietruszkę.

Krok 6: Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski.

Krok 7: Przygotowujemy sos. Mieszamy razem miód, ocet winny i olej. Dodajemy do smaku sól i pieprz.

Krok 8: Sos wylewamy na składniki suche. Wszystko razem mieszamy i sałatka gotowa.

komosa5
Avatar photo

Autor/ka: Maja Falkiewicz-Gancarz

Z wykształcenia psycholog, pasjonujący się rozwojem osobistym i technikami motywacyjnymi. Nie potrafi usiedzieć w miejscu, lubi być zaangażowana i jest szczęśliwa, gdy działa. Zawsze chciała pracować z kobietami i robić coś dla nich. Kiedy zaszła w ciążę postanowiła, że stworzy blog o tym, jak dbać nie tylko o wygląd zewnętrzny, ale i o własny rozwój. Pisze dla mam po to, aby myśląc o innych, nigdy nie zapomniały o sobie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.