Kremy z ugotowanych ziaren zbóż:
- Krem z kaszy jaglanej na słodko:
ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem wrzątku. W trakcie miksowania możemy dodać pół łyżeczki słodu zbożowego lub mieszanki słodów z syropem buraczanym i odrobiną miodu. Można również, po zmiksowaniu (konsystencja budyniu) i wyłożeniu na talerz, polać naturalnymi słodkościami.
Tak przyrządzony krem podajemy dzieciom od 7-8 miesiąca życia. Starszym dzieciom możemy posypać krem tzw. posypką orzechowo-nasienną (rozdrobnione orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, nieoczyszczonego sezamu, siemienia lnianego, wiórek kokosowych itp.). - Krem z kaszy jaglanej z owocami:
do sporządzonego kremu (j/w), dodajemy krótko blanszowane, świeże owoce (zimą przede wszystkim jabłka), a także drobno pocięte, naturalnie suszone śliwki, brzoskwinie, rodzynki suszone na słońcu itd.
- Krem z orkiszu z warzywami i gomasio:
ziarno ugotowanego orkiszu i warzywa sezonowe (np: dynia, marchew, seler, pietruszka) miksujemy, z dodatkiem wrzątku do konsystencji kremu. Po wyłożeniu na talerz posypujemy go gomasio, tzw. solą sezamową. Starszym dzieciom ugotowane warzywa można rozgnieść widelcem i dodać do kremu na talerzyku.
Kremy z mąki (ze zmielonych ziaren zbóż):
- Krem z ryżu pełnego z dynią:
do 4 szklanek gotującej się wody, dodajemy startą na grubych oczkach dynię (można dodać każde rozdrobnione warzywo sezonowe), którą gotujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy rozmieszaną z zimną wodą mąkę ryżową. Gotujemy około 6-8 minut. Naczynie zawijamy w koc i po upływie 10 minut, krem jest gotowy.
Krem doskonale smakuje również na słodko (z 1-2 łyżeczkami naturalnych słodkości) lub z gomasio i kilkoma kropelkami sosu sojowego shoyu lub tamari (sos serwujemy dzieciom starszym). - Krem z owsa z owocami:
do 4 szklanek gotującej wody dodajemy rodzynki suszone na słońcu, śliwki naturalnie suszone, pokrojone jabłko itd. Po krótkim gotowaniu wlewamy mąkę owsianą, rozmieszaną z zimną wodą i gotujemy jak wyżej. Krem z owsa z owocami spożywamy na słodko. Gotowany z warzywami, raczej z gomasio i ewentualnie kilkoma kropelkami naturalnie fermentowanego sosu sojowego shoyu lub tamari (serwujemy go dzieciom starszym).
Foto: Zdjęcia są ważne