"Łakocie i witaminy" Serio? Jakich przekąsek dla dzieci warto unikać?
Galeria najciekawszych prezentów na Dzień Dziecka... zobacz.
| „Łakocie i witaminy” Serio? Jakich przekąsek dla dzieci warto unikać?

„Łakocie i witaminy” Serio? Jakich przekąsek dla dzieci warto unikać?

Wraz z nastaniem wiosny coraz więcej czasu spędzamy w plenerze. Długie spacery, przejażdżki na rowerze, wycieczki do lasu i na plac zabaw – wszystko to powoduje, że apetyt się zaostrza i maluchy chętniej sięgają po przekąski. Jeśli chcemy uniknąć nerwowego poszukiwania sklepu w towarzystwie głodnego i zmęczonego dziecka (a jak wiadomo, trudno się wtedy negocjuje), warto zawczasu przygotować się na ten moment. Dzięki temu unikniemy także sięgania po niezdrowe, kupne słodycze i gotowe przekąski.

Reklamy na każdym kroku zapewniają nas o tym, że ciastka firmy X to pożywna alternatywa dla śniadania (5 rodzajów zbóż, witaminy i składniki mineralne), serek homogenizowany Y to pyszna i sycąca przekąska pełna wapnia niezbędnego dla prawidłowego rozwoju (zdrowe pyszności dla mocnych kości), a soczek w kartoniku Z to codzienna, skondensowana porcja warzyw i owoców. Niestety producenci takich “smakołyków” zapominają dodać, że większość tych produktów zawiera rafinowany cukier. Zamiast sycić i dodawać energii powodują nagły wzrost poziomu cukru w organizmie i wyrzut insuliny (która ma za zadanie ten poziom neutralizować), po czym uczucie głodu bardzo szybko wraca. To nic innego jak typowe zapychacze. Dodatkowo witaminy, które tak zachwalają producenci, są w zasadzie bezwartościowe. Te syntetyczne, dodawane do produktów, są w minimalnym stopniu (jeśli w ogóle) przyswajane przez organizm. Te naturalne często zostają zniszczone w trakcie procesu pasteryzacji (w ten sposób ginie około 40–60% składników odżywczych – enzymów, witamin), którym poddawana jest duża część soków. Nie ma to więc nic wspólnego z prawdziwą porcją warzyw czy owoców!

Na czarnej liście znajdują się:

Kabanosy i parówki

– to przeważnie mięso najgorszego sortu (zmielone resztki: kości, jelita i inne odpadki nierzadko oddzielone mechanicznie). Resztę stanowią różne wypełniacze, konserwanty i wzmacniacze smaku: między innymi tłuszcz (nawet do 40%), sól, glutaminian sodu, azotyn sodu.

Paluszki

– biała mąka, duże ilości soli i niskiej jakości tłuszcz roślinny to standardowa baza tego rodzaju produktów.

Herbatniki oraz ciasteczka “zbożowe”

– nierzadko są wyprodukowane na bazie mąki pszennej, zawierają mnóstwo substancji słodzących, nasyconych kwasów tłuszczowych i wzmacniaczy smaku.

Chrupki kukurydziane

– kukurydza w nich zawarta pochodzi najprawdopodobniej z upraw modyfikowanych genetycznie (GMO). Poza tym wiele z nich poza kaszką kukurydziana zawiera w swoim składzie sól, a niektóre nawet cukier. Nawet takie zawierające jedynie kaszkę kukurydzianą (owszem są takie) niestety w trakcie jedzenia bardzo oblepiają zęby i mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy.

Soczki w kartonikach, woda smakowa

– choć są reklamowane jako źródło witamin (i alternatywa dla codziennej porcji owoców), mocno mija się to z prawdą. Witaminy dodawane do tego typu napojów są syntetyczne, zatem praktycznie nieprzyswajane przez organizm. Brak w nich też enzymów obecnych w owocach i sokach domowej roboty. Posiadają za to masę utrwalaczy, ale też innych dodatków: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy oraz aromaty. Woda smakowa ma niewiele wspólnego z prawdziwą wodą. W swoim składzie zawiera m.in.: cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy, aromat i benzoesan sodu.

Reklama sponsora artykułu

Mus warzywno-owocowy

Ekologiczny mus - jabłko, marchew i dynia piżmowa. Bez dodatku cukrów, aromatów, barwników i konserwantów.

ZOBACZ

Przekąska owocowa

100% owocowa chrupiąca przekąska, która idealnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego.

ZOBACZ

Talarki ryżowe z malinami i jagodą

Talarki ryżowe to produkt bezglutenowy i lekkostrawny, łatwy do uchwycenia małymi rączkami.

ZOBACZ

Co w takim razie będzie praktyczne do zabrania, a jednocześnie wygodne do zjedzenia, zdrowe i pożywne?

Przede wszystkim tzw. finger foods, czyli wszystko to, co łatwo zmieści się w dziecięcą rączkę, np.:

Świeże owoce i warzywa

– jabłko, banan, surowa marchewka, surowy ogórek, papryka, gruszka, awokado, winogrona – zawierają dużo błonnika, który wypełnia żołądek i usprawnia pracę jelit, i oczywiście mnóstwo witamin.

Suszone owoce

– to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na to, by były niesiarkowane. Suszone śliwki, morele, żurawina są bogatym źródłem witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy.

Muffiny słodkie lub wytrawne

– warzywne muffiny to doskonała przekąska na drugie śniadanie, natomiast te w wersji na słodko (czekoladowe lub z owocami) świetnie sprawdzą się jako opcja deserowa. Można je przygotować na bazie mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru dodać naturalne słodziwo. To dobra i pełnowartościowa, sycąca przekąska!
Przeczytaj: Domowe łakocie… na każdą okazję

Placuszki (słodkie lub wytrawne)

– mogą być na bazie kasz (np. jaglane, owsiane), warzywne: z cukinii, ziemniaczane, dyniowe lub owocowe: z jabłkiem lub bananem. Podobnie jak muffiny są wygodne do zabrania i jedzenia. A na dodatek pyszne i bardzo zdrowe!
Przeczytaj: 7 przepisów na przekąski dla dzieci na piknik i wycieczkę

Kanapki

– trochę passé ostatnimi czasy, ale może zupełnie niesłusznie? Pełnoziarniste pieczywo, odrobina masła, do tego np. pasta warzywna (hummus, guacamole) i pyszna sycąca przekąską gotowa. Można włożyć do środka trochę warzyw lub podać je obok pokrojone w słupki.

Musy owocowe

– doskonałą alternatywą dla kupnych są te gotowej roboty. W ostatnich latach w sprzedaży pojawiły się specjalne pojemniki do wielokrotnego napełniania. Można tam włożyć zmiksowane owoce (same lub z jogurtem). To pyszny i zdrowy patent na drugie śniadanie! (Przy okazji mamy kontrolę nad ilością spożywanego przez dziecko cukru, czego nie można powiedzieć o sklepowych produktach).

Orzechy i migdały

– to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna. Pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i błonnika nie tylko wypełniają żołądek, ale także usprawniają pracę układu nerwowego.

Zupa krem

– na długie, całodniowe wycieczki niezastąpiona jest zupa (którą można spakować w termos). Ciepła, pożywna, pełna zmiksowanych warzyw, posypana pestkami dyni lub słonecznika doda energii i będzie sycącą, pełnowartościową przekąską.

Wybierając przekąski, warto zwrócić uwagę na to, by były to produkty pełnowartościowe, a nie zapychacze, które tylko oszukają głód, wypełniając żołądek. Warto sięgać po węglowodany złożone (takie są obecne w produktach pełnoziarnistych), stopniowo uwalniające glukozę do krwi, dzięki czemu organizm będzie mógł ją cały czas wykorzystywać. Tym sposobem dziecko będzie syte dłużej!

Kilka przepisów na zdrowe przekąski

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki eko proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej
  • ½ szklanki słodu
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 170 ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 3 jabłka (obrane i pokrojone na małe kawałki)
  • dodatkowo: cynamon, ewentualnie cukier puder

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem. W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy oraz słód. Masło stopić wraz z miodem na małym ogniu. Przestudzić. Jajka rozbić z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlać jednocześnie masę maślaną i jajeczną. Dodać jabłka. Szybko wymieszać – tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate. Przełożyć masę do formy. Posypać cynamonem. Piec około 20–25 minut – do suchego patyczka.

Muffiny warzywne

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • szklanka mleka roślinnego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • wybrane warzywa, np. 3 różyczki brokułu, kilka fasolek szparagowych, kilka liści szpinaku, marchewka, 2 różyczki kalafiora

Warzywa ugotować i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto połączyć mikserem. Dodać warzywa i delikatnie wymieszać łyżką. Tak powstałą masę wylać do papilotek włożonych do foremki muffinkowej do ¾ wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni do zarumienienia się.

Placki marchewkowo-cukiniowe

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko

Cukinię i marchew umyć, obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Kilkakrotnie odcedzić warzywa z nadmiaru soku, następnie wymieszać z jajkiem, 4 łyżkami mąki i natką pietruszki. Ciasto powinno być bardzo gęste (jeśli jest mało klejące się, można dodać mąkę). Rozgrzać suchą patelnię i uformowane placki obsmażać z dwóch stron po kilka minut. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Reklama sponsora artykułu

Bidon ze słomką

Do pojemnika wsyp świeże owoce i zalej wodą – otrzymasz pyszną wodę owocową, bez cukru i zbędnych dodatków.

ZOBACZ

Zestaw z saszetkami

Łatwy sposób na przechowywanie zdrowego i pysznego domowego jedzenia dla dzieci.

ZOBACZ

Pojemnik na przekąski

Dwie osobne komory pozwalają na zapakowanie do pojemnika dwóch różnych przekąsek.

ZOBACZ

Jaglane placki z jabłkiem lub mango

  • mango (1 niewielka sztuka albo ¾ większej) lub 1 jabłko
  • ugotowana na sypko kasza jaglana (6–7 kopiastych łyżek)
  • mąka z quinoa (2 łyżki, niekoniecznie)
  • skrobia ziemniaczana (3 spore łyżki)
  • szczypta zielonego kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • jajko (opcjonalnie, można zamiast niego zwiększyć ilość skrobi – 1 łyżka zamiast 1 jajka)
  • masło klarowane do smażenia (lub inny olej nierafinowany, np. kokosowy)
  • listki stewii do osłodzenia (niekonieczne, można użyć innej substancji słodzącej).

W wersji z jabłkiem należy użyć 1 jabłka, kurkumy oraz cynamonu.

Kaszę zmiksować z jajkiem i obranym mango (jabłkiem), dodać mąki i przyprawy (kardamon, kurkumę lub cynamon – w wersji z jabłkiem, można też zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach). Jeśli jest taka potrzeba, dolać odrobinę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany, ale stosunkowo łatwo spływać z łyżki na patelnię. Smażyć na maśle klarowanym. Podawać np. z musem z mango (zmiksowanym owocem).

Foto: flikr.com/theloushe


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Plaża, słońce i… rekiny, czyli o ubraniach na ciepłą porę roku od Jako-o

Krótkowzroczność – jakie mamy możliwości radzenia sobie z tym problemem?

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Z głową w chmurach! Zabawki do… tworzenia zabawek

Co cennego możemy ofiarować dzieciom w Dzień Dziecka?

Warto śpiewać i muzykować z dzieckiem (nawet jeśli zupełnie nam to nie wychodzi…)

Przejdz do: