"Łakocie i witaminy" Serio? Jakich przekąsek dla dzieci warto unikać?
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| „Łakocie i witaminy” Serio? Jakich przekąsek dla dzieci warto unikać?

„Łakocie i witaminy” Serio? Jakich przekąsek dla dzieci warto unikać?

Wraz z nastaniem wiosny coraz więcej czasu spędzamy w plenerze. Długie spacery, przejażdżki na rowerze, wycieczki do lasu i na plac zabaw – wszystko to powoduje, że apetyt się zaostrza i maluchy chętniej sięgają po przekąski. Jeśli chcemy uniknąć nerwowego poszukiwania sklepu w towarzystwie głodnego i zmęczonego dziecka (a jak wiadomo, trudno się wtedy negocjuje), warto zawczasu przygotować się na ten moment. Dzięki temu unikniemy także sięgania po niezdrowe, kupne słodycze i gotowe przekąski.

Reklamy na każdym kroku zapewniają nas o tym, że ciastka firmy X to pożywna alternatywa dla śniadania (5 rodzajów zbóż, witaminy i składniki mineralne), serek homogenizowany Y to pyszna i sycąca przekąska pełna wapnia niezbędnego dla prawidłowego rozwoju (zdrowe pyszności dla mocnych kości), a soczek w kartoniku Z to codzienna, skondensowana porcja warzyw i owoców. Niestety producenci takich “smakołyków” zapominają dodać, że większość tych produktów zawiera rafinowany cukier. Zamiast sycić i dodawać energii powodują nagły wzrost poziomu cukru w organizmie i wyrzut insuliny (która ma za zadanie ten poziom neutralizować), po czym uczucie głodu bardzo szybko wraca. To nic innego jak typowe zapychacze. Dodatkowo witaminy, które tak zachwalają producenci, są w zasadzie bezwartościowe. Te syntetyczne, dodawane do produktów, są w minimalnym stopniu (jeśli w ogóle) przyswajane przez organizm. Te naturalne często zostają zniszczone w trakcie procesu pasteryzacji (w ten sposób ginie około 40–60% składników odżywczych – enzymów, witamin), którym poddawana jest duża część soków. Nie ma to więc nic wspólnego z prawdziwą porcją warzyw czy owoców!

Na czarnej liście znajdują się:

Kabanosy i parówki

– to przeważnie mięso najgorszego sortu (zmielone resztki: kości, jelita i inne odpadki nierzadko oddzielone mechanicznie). Resztę stanowią różne wypełniacze, konserwanty i wzmacniacze smaku: między innymi tłuszcz (nawet do 40%), sól, glutaminian sodu, azotyn sodu.

Paluszki

– biała mąka, duże ilości soli i niskiej jakości tłuszcz roślinny to standardowa baza tego rodzaju produktów.

Herbatniki oraz ciasteczka “zbożowe”

– nierzadko są wyprodukowane na bazie mąki pszennej, zawierają mnóstwo substancji słodzących, nasyconych kwasów tłuszczowych i wzmacniaczy smaku.

Chrupki kukurydziane

– kukurydza w nich zawarta pochodzi najprawdopodobniej z upraw modyfikowanych genetycznie (GMO). Poza tym wiele z nich poza kaszką kukurydziana zawiera w swoim składzie sól, a niektóre nawet cukier. Nawet takie zawierające jedynie kaszkę kukurydzianą (owszem są takie) niestety w trakcie jedzenia bardzo oblepiają zęby i mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy.

Soczki w kartonikach, woda smakowa

– choć są reklamowane jako źródło witamin (i alternatywa dla codziennej porcji owoców), mocno mija się to z prawdą. Witaminy dodawane do tego typu napojów są syntetyczne, zatem praktycznie nieprzyswajane przez organizm. Brak w nich też enzymów obecnych w owocach i sokach domowej roboty. Posiadają za to masę utrwalaczy, ale też innych dodatków: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy oraz aromaty. Woda smakowa ma niewiele wspólnego z prawdziwą wodą. W swoim składzie zawiera m.in.: cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy, aromat i benzoesan sodu.

Reklama sponsora artykułu

Mus warzywno-owocowy

Ekologiczny mus - jabłko, marchew i dynia piżmowa. Bez dodatku cukrów, aromatów, barwników i konserwantów.

ZOBACZ

Przekąska owocowa

100% owocowa chrupiąca przekąska, która idealnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego.

ZOBACZ

Talarki ryżowe z malinami i jagodą

Talarki ryżowe to produkt bezglutenowy i lekkostrawny, łatwy do uchwycenia małymi rączkami.

ZOBACZ

Co w takim razie będzie praktyczne do zabrania, a jednocześnie wygodne do zjedzenia, zdrowe i pożywne?

Przede wszystkim tzw. finger foods, czyli wszystko to, co łatwo zmieści się w dziecięcą rączkę, np.:

Świeże owoce i warzywa

– jabłko, banan, surowa marchewka, surowy ogórek, papryka, gruszka, awokado, winogrona – zawierają dużo błonnika, który wypełnia żołądek i usprawnia pracę jelit, i oczywiście mnóstwo witamin.

Suszone owoce

– to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na to, by były niesiarkowane. Suszone śliwki, morele, żurawina są bogatym źródłem witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy.

Muffiny słodkie lub wytrawne

– warzywne muffiny to doskonała przekąska na drugie śniadanie, natomiast te w wersji na słodko (czekoladowe lub z owocami) świetnie sprawdzą się jako opcja deserowa. Można je przygotować na bazie mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru dodać naturalne słodziwo. To dobra i pełnowartościowa, sycąca przekąska!
Przeczytaj: Domowe łakocie… na każdą okazję

Placuszki (słodkie lub wytrawne)

– mogą być na bazie kasz (np. jaglane, owsiane), warzywne: z cukinii, ziemniaczane, dyniowe lub owocowe: z jabłkiem lub bananem. Podobnie jak muffiny są wygodne do zabrania i jedzenia. A na dodatek pyszne i bardzo zdrowe!
Przeczytaj: 7 przepisów na przekąski dla dzieci na piknik i wycieczkę

Kanapki

– trochę passé ostatnimi czasy, ale może zupełnie niesłusznie? Pełnoziarniste pieczywo, odrobina masła, do tego np. pasta warzywna (hummus, guacamole) i pyszna sycąca przekąską gotowa. Można włożyć do środka trochę warzyw lub podać je obok pokrojone w słupki.

Musy owocowe

– doskonałą alternatywą dla kupnych są te gotowej roboty. W ostatnich latach w sprzedaży pojawiły się specjalne pojemniki do wielokrotnego napełniania. Można tam włożyć zmiksowane owoce (same lub z jogurtem). To pyszny i zdrowy patent na drugie śniadanie! (Przy okazji mamy kontrolę nad ilością spożywanego przez dziecko cukru, czego nie można powiedzieć o sklepowych produktach).

Orzechy i migdały

– to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna. Pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i błonnika nie tylko wypełniają żołądek, ale także usprawniają pracę układu nerwowego.

Zupa krem

– na długie, całodniowe wycieczki niezastąpiona jest zupa (którą można spakować w termos). Ciepła, pożywna, pełna zmiksowanych warzyw, posypana pestkami dyni lub słonecznika doda energii i będzie sycącą, pełnowartościową przekąską.

Wybierając przekąski, warto zwrócić uwagę na to, by były to produkty pełnowartościowe, a nie zapychacze, które tylko oszukają głód, wypełniając żołądek. Warto sięgać po węglowodany złożone (takie są obecne w produktach pełnoziarnistych), stopniowo uwalniające glukozę do krwi, dzięki czemu organizm będzie mógł ją cały czas wykorzystywać. Tym sposobem dziecko będzie syte dłużej!

Kilka przepisów na zdrowe przekąski

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki eko proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej
  • ½ szklanki słodu
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 170 ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 3 jabłka (obrane i pokrojone na małe kawałki)
  • dodatkowo: cynamon, ewentualnie cukier puder

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem. W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy oraz słód. Masło stopić wraz z miodem na małym ogniu. Przestudzić. Jajka rozbić z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlać jednocześnie masę maślaną i jajeczną. Dodać jabłka. Szybko wymieszać – tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate. Przełożyć masę do formy. Posypać cynamonem. Piec około 20–25 minut – do suchego patyczka.

Muffiny warzywne

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • szklanka mleka roślinnego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • wybrane warzywa, np. 3 różyczki brokułu, kilka fasolek szparagowych, kilka liści szpinaku, marchewka, 2 różyczki kalafiora

Warzywa ugotować i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto połączyć mikserem. Dodać warzywa i delikatnie wymieszać łyżką. Tak powstałą masę wylać do papilotek włożonych do foremki muffinkowej do ¾ wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni do zarumienienia się.

Placki marchewkowo-cukiniowe

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko

Cukinię i marchew umyć, obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Kilkakrotnie odcedzić warzywa z nadmiaru soku, następnie wymieszać z jajkiem, 4 łyżkami mąki i natką pietruszki. Ciasto powinno być bardzo gęste (jeśli jest mało klejące się, można dodać mąkę). Rozgrzać suchą patelnię i uformowane placki obsmażać z dwóch stron po kilka minut. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Reklama sponsora artykułu

Bidon ze słomką

Do pojemnika wsyp świeże owoce i zalej wodą – otrzymasz pyszną wodę owocową, bez cukru i zbędnych dodatków.

ZOBACZ

Zestaw z saszetkami

Łatwy sposób na przechowywanie zdrowego i pysznego domowego jedzenia dla dzieci.

ZOBACZ

Pojemnik na przekąski

Dwie osobne komory pozwalają na zapakowanie do pojemnika dwóch różnych przekąsek.

ZOBACZ

Jaglane placki z jabłkiem lub mango

  • mango (1 niewielka sztuka albo ¾ większej) lub 1 jabłko
  • ugotowana na sypko kasza jaglana (6–7 kopiastych łyżek)
  • mąka z quinoa (2 łyżki, niekoniecznie)
  • skrobia ziemniaczana (3 spore łyżki)
  • szczypta zielonego kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • jajko (opcjonalnie, można zamiast niego zwiększyć ilość skrobi – 1 łyżka zamiast 1 jajka)
  • masło klarowane do smażenia (lub inny olej nierafinowany, np. kokosowy)
  • listki stewii do osłodzenia (niekonieczne, można użyć innej substancji słodzącej).

W wersji z jabłkiem należy użyć 1 jabłka, kurkumy oraz cynamonu.

Kaszę zmiksować z jajkiem i obranym mango (jabłkiem), dodać mąki i przyprawy (kardamon, kurkumę lub cynamon – w wersji z jabłkiem, można też zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach). Jeśli jest taka potrzeba, dolać odrobinę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany, ale stosunkowo łatwo spływać z łyżki na patelnię. Smażyć na maśle klarowanym. Podawać np. z musem z mango (zmiksowanym owocem).

Foto: flikr.com/theloushe


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/ Dzieci są ważne




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jak wybrać dobrą kaszkę dla dziecka?

Zdrowe przekąski, czyli co zabrać ze sobą w podróż?

Dlaczego owoce są takie ważne? (I dlaczego nie warto wierzyć w slogan o „codziennej porcji owoców” w kupnych produktach?)

Przejdz do: