Environmental Working Group (EWG) już po raz kolejny opublikowało przewodnik „Zakupy bez pestycydów”. To lista warzyw i owoców najbardziej nasiąkniętych chemią, takich które najlepiej kupować u znajomych sprzedawców, lokalnie i ekologiczne. Dla równowagi poznamy także listę owoców i warzyw, w których pestycydów jest najmniej.
Wiadomo, iż nie każdy ma dostęp do eko-produktów, ale większość ma możliwość zaopatrywania się w warzywa i owoce na targu czy lokalnym bazarku. Niech zakupy w supermarkecie będą ostatecznością. EWG stwierdza, że „korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w owoce i warzywa są większe niż ryzyko narażenia na pestycydy”.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Co się zmieniło na liście? Po raz kolejny znalazły się tam jabłka, truskawki, szpinak. Jagody i sałata wypadły z zestawienia, pomidory i ogórki nadal mocno się na niej trzymają.
Brudna (parszywa) dwunastka 2013:
- Jabłka
- Seler
- Pomidory
- Ogórki
- Winogrona
- Ostra papryka
- Nektarynki (importowane)
- Brzoskwinie
- Ziemniaki
- Szpinak
- Truskawki
- Słodka papryka
15 „oczyszczonych” (są najmniej skażone pestycydami):
- Szparagi
- Awokado
- Kapusta
- Melon
- Kukurydza cukrowa
- Bakłażan
- Grejpfrut
- Kiwi
- Mango
- Grzyby
- Cebula
- Papaja
- Ananas
- Groszek (mrożony)
- Słodkie ziemniaki
Lista ta nie jest tworzona po to, byśmy zrezygnowali z tych warzyw i owoców, które są w szczególności narażone na skutki stosowania pestycydów. Ma raczej na celu zwiększenie naszej czujności i świadomości, iż te produkty należy kupować wyjątkowo rozważnie. Nie możemy zapominać o starannym myciu owoców i warzyw i to bez względu na grupę, do której się zaliczają. A może częściej będziemy sięgali po produkty z listy „oczyszczonych”?
Źródło: mindbodygreen.com, ewg.org
Foto
8 odpowiedzi na “Lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców {raport}”
a banany?
W jakim kraju robiono te badania? Czy nasze jabłka albo truskawki też są takie zapaskudzone? Bo trochę się różnią od importowanych…
jabłonie w Polsce są pryskane 20 razy do roku, to chyba mówi samo za siebie
W Polsce nie wolno pryskać owoców, ostatni i oprysk może być wykonany kiedy pojawiają się zawiązki owoców i zawsze tak było.
Mój ojciec pracował w firmie wykonującej opryski lotnicze, wiec coś o tym wiem.
Otóż to.
Te badania są ze Stanów Zjednoczonych, na dodatek nie jest podane nawet na stronie EWG w których rejonach USA, czy w sklepach, czy u rolników itp. Nijak to się ma do Polski, która posiada inne normy żywieniowe i produkcyjne niż Stany. Powyższy artykuł bazuje więc na informacjach, które w realiach naszych czyli Europejskich nie mają znaczenia.