Kategorie
Ekowiadomości

Lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców {raport}

Environmental Working Group (EWG) już po raz kolejny opublikowało przewodnik „Zakupy bez pestycydów”. To lista warzyw i owoców najbardziej nasiąkniętych chemią, takich które najlepiej kupować u znajomych sprzedawców, lokalnie i ekologiczne. Dla równowagi poznamy także listę owoców i warzyw, w których pestycydów jest najmniej.

Wiadomo, iż nie każdy ma dostęp do eko-produktów, ale większość ma możliwość zaopatrywania się w warzywa i owoce na targu czy lokalnym bazarku. Niech zakupy w supermarkecie będą ostatecznością. EWG stwierdza, że  „korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w owoce i warzywa są większe niż ryzyko narażenia na pestycydy”.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Co się zmieniło na liście? Po raz kolejny znalazły się tam jabłka, truskawki, szpinak. Jagody i sałata wypadły z zestawienia, pomidory i ogórki nadal mocno się na niej trzymają.

Brudna (parszywa) dwunastka 2013:

  1. Jabłka
  2. Seler
  3. Pomidory
  4. Ogórki
  5. Winogrona
  6. Ostra papryka
  7. Nektarynki (importowane)
  8. Brzoskwinie
  9. Ziemniaki
  10. Szpinak
  11. Truskawki
  12. Słodka papryka

15 „oczyszczonych” (są najmniej skażone pestycydami):

  1. Szparagi
  2. Awokado
  3. Kapusta
  4. Melon
  5. Kukurydza cukrowa
  6. Bakłażan
  7. Grejpfrut
  8. Kiwi
  9. Mango
  10. Grzyby
  11. Cebula
  12. Papaja
  13. Ananas
  14. Groszek (mrożony)
  15. Słodkie ziemniaki

Lista ta nie jest tworzona po to, byśmy zrezygnowali z tych warzyw i owoców, które są w szczególności narażone na skutki stosowania pestycydów. Ma raczej na celu zwiększenie naszej czujności i świadomości, iż te produkty należy kupować wyjątkowo rozważnie. Nie możemy zapominać o starannym myciu owoców i warzyw i to bez względu na grupę, do której się zaliczają. A może częściej będziemy sięgali po produkty z listy „oczyszczonych”?

Źródło: mindbodygreen.com, ewg.org
Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

8 odpowiedzi na “Lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców {raport}”

W jakim kraju robiono te badania? Czy nasze jabłka albo truskawki też są takie zapaskudzone? Bo trochę się różnią od importowanych…

W Polsce nie wolno pryskać owoców, ostatni i oprysk może być wykonany kiedy pojawiają się zawiązki owoców i zawsze tak było.
Mój ojciec pracował w firmie wykonującej opryski lotnicze, wiec coś o tym wiem.

Te badania są ze Stanów Zjednoczonych, na dodatek nie jest podane nawet na stronie EWG w których rejonach USA, czy w sklepach, czy u rolników itp. Nijak to się ma do Polski, która posiada inne normy żywieniowe i produkcyjne niż Stany. Powyższy artykuł bazuje więc na informacjach, które w realiach naszych czyli Europejskich nie mają znaczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.