Majonez, musztarda, keczup. Jak zrobić je w domu?
| Majonez, musztarda, keczup. Jak zrobić je w domu?

Majonez, musztarda, keczup. Jak zrobić je w domu?

Dobrze zbilansowana dieta zarówno dzieci, jak i dorosłych jest gwarancją dobrego zdrowia i samopoczucia na długie lata. Warto o tym pamiętać, komponując codzienne posiłki.

Dzieci często sięgają jednak po niezbyt zdrowe dodatki do żywności: słodkie desery mleczne, słone chipsy i paluszki, a także pełne chemicznych składników dodatki do kanapek, takie jak keczup czy majonez. Warto uczyć dzieci i wpajać im zdrowe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat, aby gwarantowały sięganie po dobre pożywienie w przyszłości.

Domowe zamienniki

Pamiętajmy, że niektóre „niezdrowe” produkty możemy samodzielnie przyrządzić w domu, czyniąc je wartościowymi, bogatymi w wiele cennych składników odżywczych i przede wszystkim o wiele smaczniejszymi aniżeli te pełne chemicznych dodatków, które znajdujemy na sklepowych półkach.

Zacznijmy od najprostszych, a zarazem najczęstszych przysmaków kanapkowych dzieci: majonez, keczup, a także musztarda. Jedyne, czego potrzebujemy do ich przyrządzenia, to: dobre chęci, trochę czasu, dobrej jakości składniki i… blender.

Majonez

Jest kaloryczny, to fakt, lecz niesie ze sobą sporą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie dziecka są niezbędne, aby prawidłowo rosło i miało dobrą pamięć. Olej rzepakowy ma idealny stosunek kwasów omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy). Są one potrzebne do dobrej pracy serca, pracy nerek, odpowiadają za kondycję skóry i funkcjonowanie układu krwionośnego. Nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i dlatego musimy dostarczyć je w pożywieniu.

Składniki:

  • 1 duże, swojskie jajko,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz i sól (np. himalajska) do smaku (po szczypcie),
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy.

Do wykonania potrzebny jest blender. Końcówkę z nożami wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Do wysokiego naczynia wlewamy olej rzepakowy i wbijamy ostrożnie całe jajko (tak, aby żółtko nie uległo uszkodzeniu). Dodajemy resztę składników nie mieszając całej zawartości! Ostrożnie wkładamy blender na samo dno naczynia i włączamy. Trzymamy przy dnie jakieś 2-3 sekundy (do momentu, aż zauważymy, że konsystencja i kolor przypomina majonez), po czym ciągniemy blender ku górze. Następnie wyrównujemy zawartość składników blendując kilka razy „góra-dół” i… gotowe. Majonez będzie bardzo gęsty, idealny na kanapkę, jak i do sałatek. Nie ma mowy o zwarzeniu przy takiej metodzie ubijania.

Reklama sponsora artykułu

Musztarda

Ziarna gorczycy mają specyficzny smak za sprawą gorzkiej synapiny. Mają działanie przeciwzapalne, pobudzające trawienie oraz bakteriobójcze, szczególne polecane przy problemach z zaparciami. Dla dzieci warto przygotować ją tylko z ziaren białej gorczycy, która jest łagodniejsza w smaku.

Składniki:

  • 3 łyżki żółtej gorczycy,
  • 3 łyżki czarnej gorczycy,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 10 łyżek wody,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka miodu.

Ziarna gorczycy zalewamy 3 łyżkami wody oraz octem i pozostawiamy na całą noc pod przykryciem w chłodnym miejscu. Po tym czasie dodajemy resztę składników i stopniowo dolewamy wody (dla uzyskania pożądanej konsystencji). Całość blendujemy. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Pamiętajmy, że dzieci do 2. roku życia nie powinny spożywać miodu w żadnych, nawet najmniejszych ilościach.

Keczup

Ulubieniec dziecięcych podniebień. Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego likopenu – silnego przeciwutleniacza, który chroni przed zawałem serca, wylewem, cukrzycą i chorobami neurologicznymi oraz zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej. Keczup warto przygotować późnym latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, pachnących pomidorów z ogródka. Wtedy możemy zrobić zapas na całą zimę i cieszyć się pysznym przetworem w mroźne wieczory.

Składniki:

  • 4 kg dojrzałych pomidorów,
  • 6 czerwonych, słodkich papryk,
  • 1,5 kg cebuli,
  • 2 główki czosnku.

Zalewa:

  • 320 ml octu winnego,
  • kilka łyżek miodu (podajemy dzieciom powyżej 2. roku życia),
  • 6 łyżek oleju,
  • 3 łyżki soli – lub mniej (do smaku),
  • 12 sztuk ziela angielskiego,
  • 10 sztuk czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka cynamonu i imbiru (opcjonalnie).

Pomidory i cebulę kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy ciągle mieszając przez ok. 1h. Po tym czasie przecieramy przez sito w celu usunięcia skórek i pestek. Przyrządzamy zalewę i zagotujemy. Dodajemy do masy pomidorowo-cebulowej. Gotujemy przez ok. 2h na małym ogniu. Po tym czasie całość blendujemy, wyciągając wcześniej liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i czosnek, a następnie gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 2h – w zależności od pożądanej konsystencji. Gorący keczup przekładamy do słoików, wraz z kawałkami papryki. Słoiki pasteryzujemy ok. 20min. Można przechowywać okrągły rok w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jeśli jednak nie mamy zrobionych zapasów zimowych, a dzieci koniecznie muszą zjeść kanapkę z „keczupem”, nic prostszego…

Sos pomidorowy a’la keczup:

  • 250 ml pomidoryów bez skórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mieszkanka ziół (bazylia, oregano…),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka miodu (podawać dzieciom powyżej 2. roku życia),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Na oliwie podsmażamy zgnieciony czosnek. Dodajemy pomidory i mieszankę ziół. Doprawiamy do smaku miodem i koncentratem pomidorowym. Gotujemy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na koniec całość blendujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Marta Wawak

Mama Michasia, technolog żywności i dietetyk w jednym. Propagatorka karmienia piersią oraz zdrowego i racjonalnego żywienia dzieci. Przelewająca swoje myśli i naukowe przemyślenia w wirtualną przestrzeń na łamach babyfirstspoon.blogspot.com. Pragnie przekonać wszystkich rodziców, jak ważne jest świadome żywienie, szczególnie dzieci i niemowląt. Wierzy, że dobro powraca ze zdwojoną siłą.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.babyfirstspoon.blogspot.com/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

„Człowiek to jedyny ssak, który odstawia swoje potomstwo, zanim ono będzie na to gotowe”. 3 historie o samoodstawieniu się dziecka od piersi

Czy faktycznie myślisz, to co myślisz? O wielkiej roli przekonań w naszym życiu

Juul na poniedziałek, cz. 63 – Wszystkie dzieci potrzebują autorytetu osobistego

Przejdz do: