Miód w diecie dziecka
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| Miód w diecie dziecka

Miód w diecie dziecka

Ogólnie przyjęło się stosować miód, jako uniwersalne antidotum na wiele dolegliwości, natomiast przy jego spożyciu, podobnie jak przy wszystkich produktach i pokarmach, chodzi o umiar i zdrowy rozsądek. Pamiętajmy o tym, że miód spożywany w  małych ilościach i rzadko przez zdrowych ludzi, służy im. Zawarte w miodzie cukry proste nie są idealnym pożywieniem dla człowieka, a szczególnie dzieci, dlatego należy stosować go bardzo ostrożnie.



Miód w diecie dziecka:

  • może silnie uczulać. Bezwzględnie nie powinien być podawany dzieciom do 12 miesiąca życia
  • spożycie występującej w miodzie bakterii Clostridium botulinum może spowodować u niemowląt (poniżej pierwszego roku życia)  chorobę zwaną Botulinizmem. Botulinizm niemowlęcy może skutkować m.in. zaburzeniami widzenia, paraliżem ramion, nóg lub tułowia
  • spożycie miodu skutkuje szybkim wzrostem poziomu glukozy we krwi i równie szybkim jego spadkiem (ekstremalne wahadło fizjologiczno-psychiczne). Wywoływać to może, także u starszych dzieci i dorosłych rozdrażnienie, pobudzenie i płaczliwość
  • jest źródłem cukrów prostych (glukoza i fruktoza), do których nie należy przyzwyczajać dziecka. Dosładzanie miodem posiłków dla dzieci przyzwyczaja je do słodkiego smaku i może skutkować w przyszłości nawykiem słodzenia
  • jest wysokokaloryczny i spożycie go może stanowić zbędny naddatek energetyczny i powodować nadmierny przyrost masy ciała u dzieci, prowadząc do nadwagi

Czy dzieci chore powinny jeść miód? Najbardziej optymalnym wyjściem dla chorujących dzieci, będzie stosowanie mieszanek słodów zbożowych (ryżowego, jęczmiennego), syropu buraczanego, kukurydzanego, ewentualnie klonowego i miodu. Taka mieszanka, sporządzona z 3 lub 4 składników, w równych proporcjach, zapewni dzieciom słodycz, zadowolenie i przede wszystkim naturalną odporność, która przełoży się na szybszy powrót do zdrowia.

Foto: LollyKnit

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.klodawski.pl




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jaki wpływ na dzieci (i dorosłych) ma czytanie?

Rodzicu zrób z siebie głupka, czyli kilka niezawodnych sposobów na rozładowanie napięcia w relacji z dzieckiem

Wróciliście z wakacji i… musisz odpocząć?

Przejdz do: