Kategorie
Ekowiadomości

Najbardziej skażone pestycydami warzywa i owoce – tzw. „brudna dwunastka”

Nie chcemy warzyw i owoców nasiąkniętych pestycydami! Environmental Working Group (EWG) już po raz kolejny udostępniła listę produktów najbardziej skażonych pestycydami oraz tych, które mają ich mało lub są od nich wolne. Niepokoi fakt, że jabłka znajdują się na szczycie listy czwarty rok z rzędu, co nie może dziwić w obliczu wiadomości, że są one często pokryte substancją chemiczną, która jest zakazana w Europie. Jednak podejrzewam, że dotyczy to tylko owoców eksportowanych. Przecież jabłka to nasz sztandarowy owoc, można powiedzieć, że dla Polaków – lokalny. Nie musi przemierzać tysięcy kilometrów, by trafić w nasze ręce, nie trzeba go pryskać. EWG zaleca, by kupować warzywa i owoce ekologiczne, najlepiej z pewnego źródła, np. od zaprzyjaźnionego rolnika czy sadownika.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Warto podkreślić, iż badaniem objęto jarzyny i owoce dostępne w USA. Europejczycy nie mogą odczytywać listy dosłownie, raczej należy przełożyć dane na nasz lokalny rynek, gdzie przykładowo królują właśnie jabłka i sezonowo truskawki. Myślę, że jeśli powstałaby lista najbardziej skażonych pestycydami owoców i warzyw oraz tych najczystszych dostępnych w Europie czy Polsce, wyglądałaby zupełnie inaczej. Nie mniej jednak warto być bardziej świadomym konsumentem i bezwzględnie pamiętać o myciu warzyw i owoców.

„Parszywa dwunastka”:

  1. jabłka
  2. truskawki
  3. winogrona
  4. seler
  5. brzoskwinie
  6. szpinak
  7. słodka papryka
  8. nektarynki (importowane)
  9. ogórki
  10. pomidory czereśniowe
  11. groszek (importowany)
  12. ziemniaki

plus:

  • ostra papryka
  • kapusta

„Czysta dwunastka”:

  • awokado,
  • kukurydza,
  • ananas,
  • kapusta,
  • groszek (mrożony),
  • cebula,
  • szparagi,
  • mango,
  • papaja,
  • kiwi,
  • bakłażan,
  • grejpfrut,
  • kantalupa,
  • kalafior,
  • słodkie ziemniaki.

Uwaga! Reklama do czytania

Smok

Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

Błoto

Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

5 odpowiedzi na “Najbardziej skażone pestycydami warzywa i owoce – tzw. „brudna dwunastka””

Dobrze by jednak bylo zobaczyc taka liste europejska, nie ma sensu w ogole czytac tej listy powyzej skoro zaden produkt moze sie na niej nie zgadzac

Czy jest jakiś sposób żeby pozbyć się tych pestycydów? nie każdy może sobie pozwolić na takie ekologiczne warzywa i owoce lub po prostu nie ma gdzie ich kupić. Pozdrawiam

Ja pozbywam sie pestycydow w taki oto sposob : do miski z wodą dodaję pół butelki wody utlenionej i łyżkę sody oczyszczonej i trzymam w tej wodzie warzywa lub owoce przynajmniej 1 godzine, często jednak zostawiam na noc. Ten sposób zaczerpnęłam z ksiązki i forum z którego często korzystam. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.