Kategorie
Zdrowie

Naturalne sposoby na zdrowe zęby

O ile jedne pokarmy barwią zęby, inne potrafią usunąć z nich osad. Niektóre produkty w czasie jedzenia działają podobnie do papieru ściernego – oczyszczają zęby z osadu. Osad nazębny to nagromadzone masy bakterii, ich obumarłe szczątki i cząstki jedzenia, przyczepione do zębów. Jeśli osad nie jest usuwany regularnie, zmienia się w kamień nazębny.

Kilka produktów z poniższej listy pomaga pozbyć się szkodliwych bakterii, zapobiega powstawaniu próchnicy, zwiększa wchłanianie wapnia. Poza tym spożywanie tych pokarmów stymuluje produkcję śliny, która zapobiega tworzeniu się osadu. Poznajcie naturalne szczoteczki do zębów.

Co wybiela?

Zamiast drogich preparatów chemicznych warto spróbować naturalnych wybielaczy, czerpiąc jednocześnie przyjemność z ich zjadania. Działanie wybielające mają:

  • jabłka – chrupkość jabłek wzmacnia dziąsła, a znaczna zawartość wody w owocach zwiększa produkcję śliny, rozpraszając i neutralizując kolonie bakterii, powodujących przykry oddech i uszkadzających płytkę zęba;
  • truskawki – choć mają intensywny kolor, nie zabarwiają zębów. Kwas jabłkowy, stanowiący jeden z głównych składników tych owoców, działa jak naturalny wybielacz;
  • pestki i orzechy – są twarde i w trakcie gryzienia działają lekko ścierająco na powierzchnię zębów, wspomagając usuwanie kamienia;
  • pomarańcze – zawierają kwas cytrynowy, który działa wybielająco. Można go jednak przedawkować, co grozi uszkodzeniem szkliwa nazębnego. Dlatego nie należy spożywać pomarańczy codziennie w dużych ilościach. 1 – 2 owoce (organiczne) dziennie w zupełności wystarczą.

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Karmienie piersią

Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Co czyści?

Nie wszystkie pokarmy sprawiają, że zęby żółkną. Niektóre z nich pomagają utrzymać perłową barwę szkliwa, pozbawioną nalotu. Są to:

  • seler i marchew – chrupanie tych surowych warzyw wzmacnia dziąsła i działa oczyszczająco na zęby, natomiast ślina wypłukuje resztki pokarmowe z jamy ustnej;
  • cytryna – pobudza wydzielanie śliny i pomaga wypłukiwać bakterie i resztki jedzenia z jamy ustnej. Duże ilości witaminy C korzystnie wpływają na stan dziąseł, a jej kwasowość usuwa bakterie;
  • marchewka – surowa usuwa kamień, czyści zęby i działa wybielająco. Co więcej, utrzymuje odpowiednie pH w jamie ustnej.

Co odświeża?

Wszystkie twarde owoce i warzywa pomagają pozbyć się płytki nazębnej i jednocześnie wzmacniają dziąsła. Dlatego warto jeść:

  • gruszki i jabłka – zneutralizują przykry zapach z ust, spowodowany złogami kamienia i obecnością kolonii bakteryjnych na zębach. Owoc zwiększy wytwarzanie śliny i umożliwi wymycie resztek pokarmowych;
  • zioła – znakomicie odświeżają oddech. Najlepiej żuć zioła, np. liście mięty, bazylii, koperku, natki pietruszki;
  • zielona herbata – dzięki zawartości polifenoli ma nie tylko działanie przeciwnowotworowe i zmniejszające ryzyko chorób serca, ale także korzystnie wpływa na świeżość oddechu.

Płyn do płukania ust na bazie cynamonu

Wystarczy w małym słoiku zmieszać pół łyżki cynamonu z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn i jedną łyżką miodu. Taka mieszanka posiada właściwości bakteriobójcze i odświeżające.

Pasta do zębów

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki sody oczyszczonej
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku miętowego lub goździkowego

Przygotowanie:

Mieszamy w miseczce sodę oczyszczoną i ksylitol z olejem kokosowym aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy odrobinę olejku miętowego dla odświeżającego smaku.

Flikr.com/donnieray

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.