Kategorie
Dieta naturalna

Niesamowite właściwości cynamonu (6 przepisów)

Cynamon jest jedną z najstarszych i najbardziej znanych na świecie przypraw. Laski cynamonu pochodzą z wysuszonej kory drzewa cynamonowego. Jego aromat jest intensywny i niepowtarzalny.

Istnieje kilka odmian cynamonu. Bardzo drogą, lecz najbardziej szlachetną i najzdrowszą jest cynamon cejloński. Tańszą, popularniejszą i ogólnie dostępną jest odmiana „cassia”. Jego korzenny zapach kojarzy się z ciepłem, rozgrzewającym winem, słodką szarlotką.
Właściwości przeciwzapalne i lecznicze tej przyprawy znane były już w czasach starożytnych. Współcześnie cynamon stosowany jest w przemyśle kosmetycznym, medycynie naturalnej, ale przede wszystkim w kuchni. Już niewielka ilość tej wspaniałej przyprawy może podkreślić smak słodkich dań, a także kawy, koktajlu czy grzanego trunku. Cynamon doskonale komponuje się z dynią, jabłkiem czy imbirem.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Warto sięgać po cynamon, ponieważ:

  • W okresie jesienno-zimowym wspomaga leczenie stanów zapalnych, pierwszych oznak przeziębienia, działa bakteriobójczo.
  • Podobnie jak imbir pomaga zwalczać uczucie mdłości.
  • Kora cynamonu łagodzi podrażnienia skóry twarzy i zmiany trądzikowe.
  • Poprawia pamięć.
  • Wspomaga leczenie infekcji wywołanych drożdżami.
  • Jest źródłem żelaza, błonnika, wapnia.
  • Niektóre badania sugerują, że skutecznie pomaga w walce z nadciśnieniem oraz redukuje bóle stawów i poziom cukru we krwi.

Przedstawiamy 6 propozycji na dania z dodatkiem cynamonu:

1. Śniadaniowa jaglanka z prażonym jabłkiem

Składniki (1 porcja):

  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wody,
  • ½ szklanki mleka (np. owsianego),
  • 2 suszone daktyle,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka masła,
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Wodę połączyć z mlekiem i zagotować w garnku. Daktyle posiekać na drobne kawałki. Kaszę dwukrotnie przepłukać wrzątkiem i wsypać z daktylami do gotującego się płynu. Gotować pod przykryciem (nie podnosząc pokrywki) na najmniejszym ogniu przez 18–20 minut, do wchłonięcia się płynu. Jabłko obrać, przepołowić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i uprażyć na patelni z dodatkiem masła (można podlać owoce odrobiną wody i prażyć najpierw pod przykryciem). Gdy jabłka zmiękną, posypać je cynamonem i dodać do ciepłej kaszy.

2. Rozgrzewający krem z marchewki

Składniki (2 porcje):

  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 mała cebula,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm),
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę przeciąć na pół, wycisnąć sok i przelać go do szklanki wraz z miąższem. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać posiekany imbir i jeszcze chwilę podsmażać. Po ok. 1 minucie wsypać pokrojoną marchew i pietruszkę, dokładnie wymieszać całość, podsmażyć kolejną minutę, a następnie zalać wodą i sokiem z pomarańczy (z miąższem). Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną (ok. 30 minut). Dodać cynamon, zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, w czasie miksowania dolać wody, a na koniec ponownie zagotować.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

3. Kruche ciasteczka z miodem

Składniki (ok. 30 sztuk):

  • 4 łyżki gęstego miodu,
  • 1¾ szklanki mąki orkiszowej + mąka do podsypywania ciasta,
  • 100 g twardego masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Masło zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w kostkę, dodać mąkę, rozbite jajko, miód i cynamon. Całość zagniatać rękoma do momentu, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie się kleić do rąk (od czasu do czasu można je podsypać niewielką ilością mąki). Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 50 minut do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć folię, rozwałkować na grubość ok. 5–6 mm i wykrawać ulubione kształty. Przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 8 minut w 200 stopniach z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika.

4. Muffiny owsiane z jabłkiem i cukinią

Składniki (12 sztuk):

  • 1½ szklanki mąki owsianej (lub zmielone na mąkę płatki owsiane),
  • 1 duże, słodkie jabłko (obrane i starte na grubych oczkach tarki),
  • 1 mała cukinia (obrana, starta na grubych oczkach, odciśnięta z soku),
  • ⅓ szklanki roztopionego masła/oleju rzepakowego,
  • 4 suszone daktyle (posiekane na małe kawałki),
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych,
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku),
  • ¾ łyżeczki ekoproszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

W misce połączyć suche składniki: mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. W drugiej misce połączyć mokre składniki: rozmącone jajka, jogurt, starte jabłko i cukinię (ok. jednej szklanki), masło/olej, daktyle i wszystko dokładnie wymieszać.

Połączyć zawartość misek i wymieszać ciasto łyżką lub mikserem do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Przygotować foremki do muffinek (blaszane wyłożyć wcześniej papierowymi papilotkami, silikonowe – niekoniecznie). Za pomocą łyżki nakładać ciasto do foremek (zapełniając je do ¾ wysokości) i piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Podawać po ostudzeniu.

5. Zupa krem z pietruszki i gruszki

Składniki (1 porcja):

  • 3 większe korzenie pietruszki,
  • 1 duża gruszka lub 2 małe,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ¼ szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego),
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry, a następnie ugotować w bulionie do miękkości. Pod koniec gotowania wlać mleko i jeszcze chwilę gotować. Gruszkę obrać, przepołowić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ugotowanej pietruszki. Całość zmiksować na gładki krem. Dodać cynamon, kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Podawać na ciepło.

6. Naleśniki cynamonowe

Składniki (6 sztuk):

  • 1 szklanka mleka (np. roślinnego),
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego do smażenia),
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Nadzienie:

  • 4 łyżki białego sera
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka migdałów w proszku.

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zmiksować dokładnie, by nie było grudek. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotować nadzienie: ser rozgnieść dokładnie widelcem, dodać miód, migdały i dobrze wymieszać na gładką masę. Gotowe placki naleśnikowe posmarować nadzieniem i zwinąć w dowolny sposób. Można również podać naleśniki z wybranym syropem lub delikatnie posypać cynamonem.

Foto: flikr.com/infobunny

Avatar photo

Autor/ka: Joanna Anger i Anna Piszczek

Joanna Anger - Z wykształcenia pedagożka, doradczyni zawodowa. Z zawodu nauczycielka w poznańskim przedszkolu. Z wyboru żona i mama Alicji, właścicielka dwóch kotów.
Miłośniczka spania do południa i czytania książek. Dzięki macierzyństwu zafascynowała się rodzicielstwem bliskości i chustonoszeniem.
Na co dzień pochłonięta pokazywaniem świata córce i wymyślaniem prostych i szybkich dań dla rodziny. To właśnie dzięki małej smakoszce Alicji, która pokochała BLW, współtworzy z koleżanką z Wrocławia blog kulinarny ALA'ANTKOWE BLW, na którym znaleźć można łatwe, zdrowe i szybkie potrawy dla całej rodziny.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

Anna Piszczek - Z wykształcenia polonistka, historyczka. Z zawodu nauczycielka w podwrocławskiej szkole podstawowej, instruktorka zajęć muzyczno-teatralnych w domu kultury. Pasjonuje się tańcem towarzyskim, który stara się zaszczepić w swoich podopiecznych. Prywatnie żona i mama, zakochana po uszy w swoim synku, Antku.
Wierząca w pozytywne skutki metody BLW, wprowadza swojego syna w świat smaków, zapachów i kolorów różnorodnych potraw, które z radością przygotowuje. By móc dzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem, założyła wraz z koleżanką blog kulinarny Ala’Antkowe BLW, bogaty w menu ich dzieci.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.