Ocet jabłkowy - niesamowite właściwości i zastosowanie
| Ocet jabłkowy – niesamowite właściwości i zastosowanie

Ocet jabłkowy – niesamowite właściwości i zastosowanie

Stosowany od wieków, naturalny, w pełni lokalny i sezonowy – ocet jabłkowy. Może być świetnym dodatkiem do sałatek, jak również lekarstwem i suplementem diety.

Dlaczego warto sięgnąć po ocet jabłkowy? Jak wykonać go samodzielnie w domu i do czego wykorzystać?

Ocet jabłkowy – poznaj jego właściwości

Ocet jabłkowy ceniony jest ze względu na dużą zawartość potasu, fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru i krzemu. To bogate źródło witamin, np. z grupy B. Zawiera także witaminy A, C, E, P oraz beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy.

Ponieważ jest produktem powstałym w skutek naturalnej fermentacji, jest źródłem bakterii probiotycznych sprzyjających zdrowiu. Ocet jabłkowy pity na czczo sprzyja utrzymaniu odpowiedniego środowiska kwasowości żołądka. Wspomaga trawienie, stosowany jest pomocniczo przy zakażeniu bakterią Helicobakter pylori. Generalnie odgrzybia organizm. Jest idealny przy nadmiernym rozroście grzyba Candida albicans.

Jednym z głównych składników octu jabłkowego są pektyny, czyli włókna, których nie trawimy, a które wspomagają działanie naszego układu trawiennego, usprawniają pracę jelit i sprawiają, że odkłada się mniejsza ilość tkanki tłuszczowej. Poza tym pektyny zawarte w occie jabłkowym wspierają działanie układu krwionośnego, dlatego przy problemach z sercem bardzo dobrą profilaktyką jest codziennie używanie octu jabłkowego. Ponadto znajdujący się w nim potas wpływa dobroczynnie na układ krwionośny, działa antynowotworowo, wspiera działanie układu nerwowego i mięśniowego.

Ocet jabłkowy można również stosować wspomagająco przy odchudzaniu. Ponieważ dba o powstanie odpowiedniego, sprzyjającego środowiska kwaśnego w żołądku, cały proces trawienny przebiega sprawniej – poprawia się ogólna przemiana materii. Jednakże musi to iść w parze z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną.

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Ocet jabłkowy ma bardzo wiele zastosowań. Może być używany:

  • Profilaktycznie – w tym celu warto codziennie rano na czczo wypijać szklankę ciepłej wody z dodatkiem łyżki octu jabłkowego i łyżeczki naturalnego miodu dla smaku.
    Dzieci powinny spożywać 1 łyżeczkę octu na szklankę wody z dodatkiem miodu lub syropu klonowego.
  • Leczniczo w przypadku występowania anginy i stanów zapalnych gardła – kilka razy dziennie należy płukać gardło wodą z dodatkiem octu jabłkowego (2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu wymieszać w ½ szklanki ciepłej, przegotowanej wody).
  • Jako kosmetyk; może być również skutecznie stosowany na skórę – należy zmieszać ½ szklanki octu z ½ szklanki oleju ze słodkich migdałów (aż do uzyskania emulsji) i nacierać zmienione chorobowo miejsca na skórze. Genialnie sprawdza się przy zmianach atopowych, łuszczycy czy egzemach. Lepiej nie smarować nim jednak miejsc, gdzie skóra jest popękana, krwawiąca, gdyż może szczypać.
  • Leczniczo na grzybicę (także pochwy) – stosuje się go wewnętrznie oraz zewnętrznie – w formie tamponów. ½ szklanki przegotowanej wody należy zmieszać z ½ szklanki octu jabłkowego i nasączony tym tampon zaaplikować na noc do pochwy. W przypadku swędzenia, pieczenia lub szczypania należy bardziej rozcieńczyć roztwór. Kurację prowadzi się do ustąpienia dolegliwości, jednakże bez zmian diety i stylu życia zadziała ona wyłącznie objawowo.
  • Jako składnik mikstury na zwichnięcia i bolące mięśnie/stawy – 1 łyżeczkę octu zmieszać z 1 surowym żółtkiem i 1 łyżką oleju rycynowego, następnie wmasować miksturą bolące miejsce.
  • Jak dressing do sałatek – w tym celu potrzebne są: 1 łyżka stołowa octu jabłkowego, 2–3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin, ½ łyżki syropu klonowego lub miodu, ząbek czosnku. Czosnek należy drobno posiekać i na gładką pastę utrzeć w moździerzu razem z miodem, następnie powoli i stopniowo dolewać ocet i oliwę, nadal ucierając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dressing dodać do ulubionej sałaty. Najlepiej smakuje z cykorią.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Jabłka (najlepiej ekologiczne) umyć i utrzeć na tarce razem ze skórkami. Można też wykorzystać same skórki. Włożyć obierki i/lub utarte jabłka do glinianego lub szklanego naczynia (np. słoika) i zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą (woda powinna mieć do 45℃) w ilości pół litra na 0,4 kg masy jabłkowej. Na każdy litr wody dodać 100 g cukru (najlepiej trzcinowego). Naczynie przykryć gazą i trzymać w ciepłym pomieszczeniu. Mieszać codziennie 2–3 razy drewnianą łyżką. Po 10 dniach zlać powstały płyn do czystej butelki lub słoika.

Drugi etap fermentacji – na każdy litr płynu dodać 50 g cukru. Dobrze wymieszać. Przelać do czystej butelki i trzymać w ciemnym miejscu przykryty gazą. Po upływie około 20 dni, kiedy płyn będzie jasny – ocet jest gotowy. Wystarczy przelać go przez gazę do czystego słoika i można cieszyć się domowym octem jabłkowym.

Foto: flikr.com/chiotsrun

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Anna Szydlik

Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, dietetyk. Na terenie Śląska prowadzi warsztaty, seminaria dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Jako dietoterapeuta stara się połączyć tradycyjną, empiryczną wiedzę wschodu z naukowym podejściem świata zachodniego.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.tmch.com.pl/




W jaki sposób poprzez zabawę i codzienne czynności stymulować rozwój dziecka w pierwszym roku życia

12 rzeczy, których lepiej nie podawać dzieciom w 1 roku życia

7 procesów, które zachodzą w mózgu kobiety w trakcie karmienia piersią

Przejdz do: