10 przepisów na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| 10 przepisów na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni

10 przepisów na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni

Nadaje się do sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Urozmaica smak kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Z powodzeniem można go używać do pieczenia ciast i jako bazę pod smakowite desery. Olej kokosowy – jeden z najbardziej uniwersalnych olejów świata. Nie dość, że świetnie smakuje, to jest również wyjątkowo zdrowy. Jak wykorzystać go w kuchni? Podpowiadamy na przykładzie dziesięciu smacznych przepisów.

1. Wegańska czekolada na bazie oleju kokosowego

Składniki:

  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • ½ szklanki ciemnego kakao lub karobu,
  • ⅓ szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodu,
  • garść suszonych wiórków kokosowych*,
  • garść orzechów włoskich*,
  • garść niesiarkowanych rodzynek*.

*dodatki mogą być dowolne, stwórz czekoladę według własnych upodobań.

Przygotowanie:

Rozpuść olej kokosowy w rondlu na średnim ogniu i delikatnie wymieszaj. Dodaj kakao i słód i ponownie wymieszaj. Zdejmij rondel z palnika i przelej masę na małą blachę do pieczenia lub do pojemnika z płaskim dnem wyłożonego pergaminem (ważne, żeby naczynie zmieściło się do zamrażalnika). Rozprowadź masę równomiernie, tak by cała miała około 1 cm grubości. Teraz czas na dodatki – możesz nimi posypać wierzch rozpuszczonej czekolady. Tak przygotowaną masę umieść w zamrażalniku i poczekaj, aż stwardnieje (do około 2 godzin). Po tym czasie czekolada będzie gotowa. Przed zjedzeniem pokrój ją w drobne kawałki. Całość przechowuj w lodówce, ponieważ czekolada z oleju kokosowego dość szybko się rozpuszcza.

2. Koktajl z olejem kokosowym i mango

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 1 jabłko,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 300 ml wody.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę. Wypij tuż po przygotowaniu.

3. Ciasteczka owsiane z olejem kokosowym

Składniki:

  • 100 g oleju kokosowego,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700,
  • 1½ szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody,
  • ¾ łyżeczki cynamonu,
  • ¾ łyżeczki sody,
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • ¼ łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

Olej kokosowy utrzyj z ksylitolem, następnie dodaj spęczniałe w wodzie siemię lniane i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaj płatki owsiane oraz rodzynki. Zagnieć ciasto, formując z niego kulę. Odstaw całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i z ciasta uformuj ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut.

Reklama sponsora artykułu
Organiczny olej kokosowy

Nierafinowany, tłoczony na zimno, organiczny! Jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Zdrowy suplement diety. Doskonały do gotowania, smażenia, pieczenia, smarowania lub koktajli. Świetny do pielęgnacja skóry, włosów i zębów.

Zobacz więcej

4. Zupa krem z marchewki z olejem kokosowym

Składniki:

  • 2 kg marchewek,
  • 2 cebule,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • garść świeżej kolendry,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

Do rozgrzanego w garnku oleju kokosowego wsyp drobno pokrojoną cebulę i podsmaż do uzyskania złotego koloru. Następnie wlej bulion i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodaj pokrojoną w krążki marchew, imbir i gałkę muszkatołową. Gotuj przez około 20–30 minut do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Tuż przed podaniem przypraw gałązkami świeżej kolendry.

5. Sos kokosowy do warzyw gotowanych na parze

Składniki:

  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 łyżek mąki kokosowej,
  • 1½ szklanki bulionu warzywnego,
  • szczypta soli do smaku,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuść w rondelku, dodaj do niego mąkę kokosową i wymieszaj. Następnie wlej bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu do momentu wrzenia cały czas mieszając – aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec dodaj olej sezamowy i odrobinę soli do smaku. Sos idealnie komponuje się z gotowanymi na parze brokułami lub kalafiorem.

6. Gorące kakao z olejem kokosowym

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka kakao w proszku,
  • 3 łyżeczki syropu daktylowego.

Przygotowanie:

Do kubka wlej wrzącą wodę, odstaw na 30 sekund i po upływie tego czasu wodę wylej. Włóż do rozgrzanego kubka olej kokosowy. Pod wpływem ciepła powinien się szybko rozpuścić. Do rozpuszczonego oleju dodaj kakao, syrop daktylowy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Całość zalej gotującą się wodą.

7. Wegańskie masło

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin,
  • 12 łyżek oleju kokosowego w formie stałej.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza olejem kokosowym włóż do lodówki na 30 minut. Olej kokosowy rozpuść i odstaw do przestudzenia. Schłodzone mleko sojowe połącz z octem i ubij do spienienia. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładką, gęstą masę przypominającą miękkie masło. Przełóż ją do słoiczka i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 5 dni.

8. Wegańskie kokosowo-kakaowe ciastka Oreo

Składniki:

Warstwa czekoladowa

  • 1½ szklanki zmielonych migdałów,
  • 4 łyżki surowego kakao w proszku,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 1 szczypta soli morskiej,
  • 4 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego).

Warstwa kokosowa

  • ½ szklanki zmielonych wiórków kokosowych,
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego),
  • 4 łyżki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • sok z ½ limonki.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki warstwy czekoladowej dokładnie zmiksuj. Z przygotowanej masy uformuj kulę, którą rozwałkujesz na papierze kuchennym. Aby masa nie przyklejała się do wałka, przykryj ją drugą warstwą papieru. Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki i przenieś je do zamrażalnika na około 20 minut. Następnie przygotuj masę kokosową – zmiksuj blenderem wszystkie potrzebne do niej składniki. Z tak przygotowanej masy uformuj kulki, które włóż na połowę przygotowanych krążków. Następnie przyłóż je pozostałymi krążkami (jak kanapkę) i lekko dociśnij. Gotowe ciastka włóż do zamrażalnika na około 10 minut. Przechowuj w lodówce.

9. Batoniki kokosowe Bounty

Składniki:

  • 8 łyżek wiórków kokosowych,
  • 2–3 łyżki miodu,
  • 2–3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Polewa

  • 3–4 kostki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie w prostokątnym, płaskim naczyniu ugnieć na gładko. Włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie delikatnie oddziel masę kokosową od krawędzi. Pokrój ją na batoniki i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Włóż do lodówki na kolejnych 20 minut.

10. Lody czekoladowe z kokosem i bananem

Składniki:

  • 3 łyżki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1½ łyżki ksylitolu,
  • ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka kakao lub karobu,
  • 3 mocno dojrzałe banany.

Przygotowanie:

Mleko, olej, ksylitol, czekoladę i kakao rozpuść w rondelku i odstaw do częściowego wystygnięcia. Banany pokrój na mniejsze części, wrzuć do kielicha blendera, dolej czekoladowy płyn i zmiksuj do uzyskania kremowej masy. Dokładnie połączone składniki przełóż do pudełka (najlepiej wcześniej schłodzonego) i mróź przynajmniej przez 3 godziny, co pół godziny dokładnie mieszając masę widelcem.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jaki wpływ na dzieci (i dorosłych) ma czytanie?

Rodzicu zrób z siebie głupka, czyli kilka niezawodnych sposobów na rozładowanie napięcia w relacji z dzieckiem

Wróciliście z wakacji i… musisz odpocząć?

Przejdz do: