10 przepisów na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni
| 10 przepisów na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni

10 przepisów na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni

Nadaje się do sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Urozmaica smak kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Z powodzeniem można go używać do pieczenia ciast i jako bazę pod smakowite desery. Olej kokosowy – jeden z najbardziej uniwersalnych olejów świata. Nie dość, że świetnie smakuje, to jest również wyjątkowo zdrowy. Jak wykorzystać go w kuchni? Podpowiadamy na przykładzie dziesięciu smacznych przepisów.

1. Wegańska czekolada na bazie oleju kokosowego

Składniki:

  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • ½ szklanki ciemnego kakao lub karobu,
  • ⅓ szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodu,
  • garść suszonych wiórków kokosowych*,
  • garść orzechów włoskich*,
  • garść niesiarkowanych rodzynek*.

*dodatki mogą być dowolne, stwórz czekoladę według własnych upodobań.

Przygotowanie:

Rozpuść olej kokosowy w rondlu na średnim ogniu i delikatnie wymieszaj. Dodaj kakao i słód i ponownie wymieszaj. Zdejmij rondel z palnika i przelej masę na małą blachę do pieczenia lub do pojemnika z płaskim dnem wyłożonego pergaminem (ważne, żeby naczynie zmieściło się do zamrażalnika). Rozprowadź masę równomiernie, tak by cała miała około 1 cm grubości. Teraz czas na dodatki – możesz nimi posypać wierzch rozpuszczonej czekolady. Tak przygotowaną masę umieść w zamrażalniku i poczekaj, aż stwardnieje (do około 2 godzin). Po tym czasie czekolada będzie gotowa. Przed zjedzeniem pokrój ją w drobne kawałki. Całość przechowuj w lodówce, ponieważ czekolada z oleju kokosowego dość szybko się rozpuszcza.

2. Koktajl z olejem kokosowym i mango

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 1 jabłko,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 300 ml wody.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę. Wypij tuż po przygotowaniu.

3. Ciasteczka owsiane z olejem kokosowym

Składniki:

  • 100 g oleju kokosowego,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700,
  • 1½ szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody,
  • ¾ łyżeczki cynamonu,
  • ¾ łyżeczki sody,
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • ¼ łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

Olej kokosowy utrzyj z ksylitolem, następnie dodaj spęczniałe w wodzie siemię lniane i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaj płatki owsiane oraz rodzynki. Zagnieć ciasto, formując z niego kulę. Odstaw całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i z ciasta uformuj ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut.

Reklama sponsora artykułu
Organiczny olej kokosowy

Nierafinowany, tłoczony na zimno, organiczny! Jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Zdrowy suplement diety. Doskonały do gotowania, smażenia, pieczenia, smarowania lub koktajli. Świetny do pielęgnacja skóry, włosów i zębów.

Zobacz więcej

4. Zupa krem z marchewki z olejem kokosowym

Składniki:

  • 2 kg marchewek,
  • 2 cebule,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • garść świeżej kolendry,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

Do rozgrzanego w garnku oleju kokosowego wsyp drobno pokrojoną cebulę i podsmaż do uzyskania złotego koloru. Następnie wlej bulion i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodaj pokrojoną w krążki marchew, imbir i gałkę muszkatołową. Gotuj przez około 20–30 minut do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Tuż przed podaniem przypraw gałązkami świeżej kolendry.

5. Sos kokosowy do warzyw gotowanych na parze

Składniki:

  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 łyżek mąki kokosowej,
  • 1½ szklanki bulionu warzywnego,
  • szczypta soli do smaku,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuść w rondelku, dodaj do niego mąkę kokosową i wymieszaj. Następnie wlej bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu do momentu wrzenia cały czas mieszając – aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec dodaj olej sezamowy i odrobinę soli do smaku. Sos idealnie komponuje się z gotowanymi na parze brokułami lub kalafiorem.

6. Gorące kakao z olejem kokosowym

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka kakao w proszku,
  • 3 łyżeczki syropu daktylowego.

Przygotowanie:

Do kubka wlej wrzącą wodę, odstaw na 30 sekund i po upływie tego czasu wodę wylej. Włóż do rozgrzanego kubka olej kokosowy. Pod wpływem ciepła powinien się szybko rozpuścić. Do rozpuszczonego oleju dodaj kakao, syrop daktylowy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Całość zalej gotującą się wodą.

7. Wegańskie masło

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin,
  • 12 łyżek oleju kokosowego w formie stałej.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza olejem kokosowym włóż do lodówki na 30 minut. Olej kokosowy rozpuść i odstaw do przestudzenia. Schłodzone mleko sojowe połącz z octem i ubij do spienienia. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładką, gęstą masę przypominającą miękkie masło. Przełóż ją do słoiczka i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 5 dni.

8. Wegańskie kokosowo-kakaowe ciastka Oreo

Składniki:

Warstwa czekoladowa

  • 1½ szklanki zmielonych migdałów,
  • 4 łyżki surowego kakao w proszku,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 1 szczypta soli morskiej,
  • 4 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego).

Warstwa kokosowa

  • ½ szklanki zmielonych wiórków kokosowych,
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego),
  • 4 łyżki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • sok z ½ limonki.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki warstwy czekoladowej dokładnie zmiksuj. Z przygotowanej masy uformuj kulę, którą rozwałkujesz na papierze kuchennym. Aby masa nie przyklejała się do wałka, przykryj ją drugą warstwą papieru. Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki i przenieś je do zamrażalnika na około 20 minut. Następnie przygotuj masę kokosową – zmiksuj blenderem wszystkie potrzebne do niej składniki. Z tak przygotowanej masy uformuj kulki, które włóż na połowę przygotowanych krążków. Następnie przyłóż je pozostałymi krążkami (jak kanapkę) i lekko dociśnij. Gotowe ciastka włóż do zamrażalnika na około 10 minut. Przechowuj w lodówce.

9. Batoniki kokosowe Bounty

Składniki:

  • 8 łyżek wiórków kokosowych,
  • 2–3 łyżki miodu,
  • 2–3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Polewa

  • 3–4 kostki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie w prostokątnym, płaskim naczyniu ugnieć na gładko. Włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie delikatnie oddziel masę kokosową od krawędzi. Pokrój ją na batoniki i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Włóż do lodówki na kolejnych 20 minut.

10. Lody czekoladowe z kokosem i bananem

Składniki:

  • 3 łyżki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1½ łyżki ksylitolu,
  • ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka kakao lub karobu,
  • 3 mocno dojrzałe banany.

Przygotowanie:

Mleko, olej, ksylitol, czekoladę i kakao rozpuść w rondelku i odstaw do częściowego wystygnięcia. Banany pokrój na mniejsze części, wrzuć do kielicha blendera, dolej czekoladowy płyn i zmiksuj do uzyskania kremowej masy. Dokładnie połączone składniki przełóż do pudełka (najlepiej wcześniej schłodzonego) i mróź przynajmniej przez 3 godziny, co pół godziny dokładnie mieszając masę widelcem.

coco3

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Rodzicielstwo bliskości a starsze dzieci

„Jaś zapnie kurteczkę”, czyli o zwracaniu się do dziecka w trzeciej osobie

Baby blues, depresja poporodowa, zespół stresu pourazowego – co warto o nich wiedzieć?

Przejdz do: