Kategorie
Zdrowie

Olej kokosowy – niesamowite właściwości lecznicze

Olej kokosowy okrzyknięto już najzdrowszym olejem na świecie. Stanowi doskonałe źródło witamin (z grupy B, C i E) oraz składników mineralnych (magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku). Nie odkłada się w biodrach, poprawia pamięć i koncentrację, a do tego świetnie smakuje. Poznajcie 7 powodów, dla których nierafinowany, zimnotłoczony olej kokosowy warto włączyć do swojej codziennej diety.

1. Przyspiesza spalanie tłuszczu

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w nierafinowanym oleju kokosowym nie są rozkładane w naszym organizmie jak tłuszcze, lecz jak węglowodany, co oznacza, że nie dodają masy ciała. Wędrują za to od razu do wątroby, gdzie przekształcane są w energię. Mamy więc w rzeczywistości do czynienia z tłuszczem, który nie jest przechowywany w postaci tkanki tłuszczowej, ale bezpośrednio wykorzystywany do wytwarzania energii, co przyspiesza metabolizm organizmu. Badania naukowe przeprowadzone z udziałem ludzi potwierdzają, że zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn dwie łyżki stołowe oleju kokosowego dziennie mogą w ciągu 1–3 miesięcy zmniejszyć ilość tłuszczu brzusznego.

Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa

Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

2. Poprawia odporność

Dzięki zawartości bardzo dużej ilości kwasu laurowego (tego samego, który obecny jest w mleku matki) olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a co za tym idzie – wzmacnia odporność organizmu. Badania prowadzone nad właściwościami oleju kokosowego wykazały, że pomaga zwalczyć przeziębienie, wirus opryszczki i bakterię powodującą wrzody. Tłuszcz kokosowy poza kwasem laurynowym jest również bogatym źródłem kwasu kaprylowego, mającego właściwości przeciwgrzybiczne. Dlatego olej kokosowy można traktować jak naturalny probiotyk wzmacniający florę jelitową.

3. Zapobiega chorobom układu krążenia

Regularne spożywanie oleju kokosowego wpływa na zwiększenie ilości tzw. dobrego cholesterolu w organizmie (HDL) i obniżenie zawartości złego (LDL). Dzięki temu zapobiega on rozwojowi dolegliwości układu krążenia. Ponadto olej kokosowy ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów i działa przeciwmiażdżycowo.

4. Poprawia pamięć

Badania dowodzą, że regularne spożywanie oleju kokosowego ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Cząsteczki MCT zamieniane są w organizmie na związki ketonowe, uznawane za kluczowe w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, do których zaliczamy choroby Alzheimera i Parkinsona. Potwierdzają to badania opublikowane w 2006 roku w czasopiśmie “Neurobiology of Aging”, które polegały na podawaniu średniołańcuchowych trójglicerydów 20 pacjentom z alzheimerem. U wszystkich tych osób następowała wyraźna poprawa funkcji poznawczych.

5. Przyspiesza gojenie ran

Orzech kokosowy ma zdolność przyspieszania procesu ponownego pokrywania obszaru rany nabłonkiem. Zwiększa też aktywność enzymów antyoksydacyjnych oraz stymuluje większe usieciowienie włókien kolagenowych w naprawianej tkance. Badania pokazują, że olej kokosowy działa wzmacniająco przy tradycyjnie stosowanych terapiach i przyspiesza gojenie się ran po oparzeniach.

6. Leczy próchnicę

Naukowcy z Athlone Institute of Technology zdołali udowodnić, że olej kokosowy leczy próchnicę i zapobiega jej. Używali różnych olejów trawionych laboratoryjnie za pomocą enzymów identycznych z tymi, które występują w organizmie człowieka. Następnie tak strawionym postaciom olejów podkładali różne szczepy bakterii. Okazało się, że poza likwidowaniem szczepów odpowiedzialnych za próchnicę, takich jak Streptococcus mutans, olej kokosowy działał też na pasożytnicze grzyby Candida albicans, mogące wywoływać infekcje jamy ustnej zwane pleśniawkami.

7. Łagodzi napady padaczkowe i epilepsję

Wszystko dzięki zawartości trójglicerydów średniołańcuchowych zawartych w oleju kokosowym, które przenoszone są praktycznie bezpośrednio do wątroby i przekształcane w ciała ketonowe. Ciała te często stosuje się u pacjentów z padaczką w celu wywołania ketozy, pozwalając jednocześnie na spożycie większej ilości węglowodanów w diecie. Większa liczba ciał ketonowych we krwi może pomagać w redukcji napadów padaczkowych u dzieci.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.