Kategorie
Dieta naturalna

Owsianka instant kontra płatki owsiane (4 przepisy na owsiankę domowej roboty)

Zdarza się, że mamy mało czasu na śniadanie czy drugie śniadanie w pracy. W takiej sytuacji sięgamy czasem po gotowe produkty, które wydają nam się zdrowe. Bo przecież owsianka jest zdrowa! Owszem, ale tylko taka z pełnoziarnistych płatków owsianych, przygotowana na wodzie bądź mleku roślinnym, z naturalnymi składnikami (np. owocami czy bakaliami) i słodem. Nie sposób tego powiedzieć o sypkiej, gotowej mieszance ze sztucznymi aromatami, mlekiem w proszku i cukrem.

Przyjrzyjmy się bliżej gotowej owsiance NesVita o smaku malinowym firmy Nestle.

Skład:

  • płatki owsiane 68,0%,
  • cukier,
  • mleko pełne w proszku 9,4%,
  • suszona malina 2%,
  • aromaty,
  • sól.

Przygotowanie:

Zalej owsiankę 140 ml gorącej wody. Odstaw na 3 minuty.

Czy owsianka NesVita jest zdrowa? Przecież ma w swoim składzie aż 68% płatków owsianych. Wskazany przez producenta sposób przygotowania jest dla nas informacją, że produkt zawiera wyłącznie płatki błyskawiczne. One zaś, spośród wszystkich rodzajów płatków (zwykłych i gruboziarnistych górskich) są najmniej wartościowe, zarówno pod względem obecności błonnika jak i innych cennych wartości odżywczych. Oznacza to, że owsianka wcale nie jest „pełnoziarnista”, jak sugerują hasła na opakowaniu. Drugim składnikiem jest cukier. To znów oznacza, że jest go więcej niż mleka i malin. A ile jest malin? Na pewno nie tyle, ile jest pokazane na opakowaniu! Przeczytaj: Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru?

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Co powinniśmy wiedzieć o płatkach owsianych?

Owies w płatkach owsianych występuje pod różną postacią. To zawsze to samo ziarno, ale sposób, w jaki został on przetworzony, zmienia czas gotowania i konsystencję owsianki po ugotowaniu.

Owies:

  • pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi,
  • ma działanie estrogenopodobne i przeciwutleniające,
  • zawiera substancje psychoaktywne, które mogą być pomocne w zwalczaniu uzależnienia od nikotyny i maja działanie przeciwdepresyjne.

Formy w jakich występuje owies:

  • kasza owsiana niekruszona – wyróżnia się jej wersję całą i rozdrobnioną; produkowana z owsa, który był obierany i szlifowany, jest stosowana głównie jako dodatek do zup, ponieważ jej czas gotowania jest długi (ok. 30 minut). Doskonale zagęszcza zupy, ale równie dobrze smakuje na słodko z owocami lub jako składnik farszu do pierogów czy naleśników. Przed gotowaniem dobrze jest moczyć kaszę przez około godzinę. Po ugotowaniu ma delikatny, lekko orzechowy smak. Jest mało popularna i trudno dostępna.
  • płatki owsiane – to produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa poddanego zabiegom hydrotermicznym, a następnie obłuskiwaniu, ewentualnie krojeniu i płatkowaniu. Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
    1. zwykłe – otrzymane z całego ziarna, do przygotowania posiłku konieczne jest ich gotowanie;
    2. górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna, w celu przygotowania do spożycia wystarczy je zagotować;
    3. błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej, gotowe do spożycia na zimno, odznaczają się niższą wilgotnością (poniżej 10%).

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Płatki owsiane zawierają dużą ilość węglowodanów (70%), białka (15%), nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika (β-glukanów), lignin, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia.

Czy może jeść je każdy? Tak, choć należy stosować umiar. Płatki owsiane zawierają sporo kwasu szczawiowego, który sprawia, że są kwasotwórcze. Jedzone w nadmiarze mogą powodować bóle brzucha i wzdęcia.

Eksperymentujemy z domową owsianką!

Przygotowywanie bazy, czyli połączenia płatków owsianych (im mniej oczyszczone, tym mają więcej błonnika) i wody bądź mleka opanowaliśmy do perfekcji. Teraz pora na odkrywanie nowych dodatków.

1. Owsianka marchewkowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 łyżka granulowanej stewii lub syropu ryżowego,
  • 1/2 łyżeczki wanilii,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 1/2 szklanki startej marchwi,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
  • szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie:

W małym rondlu na średnim ogniu doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy płatki. Zmniejszamy ogień, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty intensywnie mieszając, aż płyn znacznie się zredukuje. Dodajemy słód, wanilię, cynamon, sól. Mieszając, dosypujemy startą marchewkę i rodzynki. Posypujemy orzechami.

2. Owsianka owocowa

Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 1 szklanka sezonowych owoców,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)

Przygotowanie:

Przygotowujemy owsiankę ma mleku roślinnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone lub starte na tarce owoce, np. jabłka, gruszki, czy latem brzoskwinie, jagody. Zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona chia. Świetnie smakuje z łyżką kaszy gryczanej i posypką z ulubionych orzechów.

 3. Owsianka daktylowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 daktyle pokrojone na małe kawałki ,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka nasion chia.

Przygotowanie:

Tę owsiankę możemy przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w półlitrowym słoiku i umieszczamy na noc w lodówce. Płatki wchłoną mleko.

 4. Owsianka kakaowa

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta korzennych przypraw, np. cynamonu, gałki muszkatołowej,
  • 1/2 szklanki mieszanki jagód goji, żurawiny, rodzynek (niesiarkowanych) lub organiczny banan,
  • 1 łyżka naturalnego kakao,
  • 1/2 szklanki orzechów, np. migdałów, orzechów włoskich, pinii, laskowych.

Przygotowanie:

Przygotowujemy owsiankę ma mleku roślinnym lub wodzie. Po zagotowaniu dodajemy kakao, olej kokosowy, sól, owoce i przyprawy. Gotujemy jeszcze do 10 minut na małym ogniu. Skrapiamy syropem klonowym lub miodem.

Foto: flikr.com/51660847@N03

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “Owsianka instant kontra płatki owsiane (4 przepisy na owsiankę domowej roboty)”

Dobry Duchu, dziewczyny , jak długo można przetrzymywać paczkę z otwartymi płatkami owsianymi bądź orkiszowymi itd. bez utraty skł. odżywczych, wit i minerałów?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.