Przyjrzyjmy się bliżej gotowej owsiance NesVita o smaku malinowym firmy Nestle.
Skład:
- płatki owsiane 68,0%,
- cukier,
- mleko pełne w proszku 9,4%,
- suszona malina 2%,
- aromaty,
- sól.
Przygotowanie:
Zalej owsiankę 140 ml gorącej wody. Odstaw na 3 minuty.
Czy owsianka NesVita jest zdrowa? Przecież ma w swoim składzie aż 68% płatków owsianych. Wskazany przez producenta sposób przygotowania jest dla nas informacją, że produkt zawiera wyłącznie płatki błyskawiczne. One zaś, spośród wszystkich rodzajów płatków (zwykłych i gruboziarnistych górskich) są najmniej wartościowe, zarówno pod względem obecności błonnika jak i innych cennych wartości odżywczych. Oznacza to, że owsianka wcale nie jest „pełnoziarnista”, jak sugerują hasła na opakowaniu. Drugim składnikiem jest cukier. To znów oznacza, że jest go więcej niż mleka i malin. A ile jest malin? Na pewno nie tyle, ile jest pokazane na opakowaniu! Przeczytaj: Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru?
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Co powinniśmy wiedzieć o płatkach owsianych?
Owies w płatkach owsianych występuje pod różną postacią. To zawsze to samo ziarno, ale sposób, w jaki został on przetworzony, zmienia czas gotowania i konsystencję owsianki po ugotowaniu.
Owies:
- pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi,
- ma działanie estrogenopodobne i przeciwutleniające,
- zawiera substancje psychoaktywne, które mogą być pomocne w zwalczaniu uzależnienia od nikotyny i maja działanie przeciwdepresyjne.
Formy w jakich występuje owies:
- kasza owsiana niekruszona – wyróżnia się jej wersję całą i rozdrobnioną; produkowana z owsa, który był obierany i szlifowany, jest stosowana głównie jako dodatek do zup, ponieważ jej czas gotowania jest długi (ok. 30 minut). Doskonale zagęszcza zupy, ale równie dobrze smakuje na słodko z owocami lub jako składnik farszu do pierogów czy naleśników. Przed gotowaniem dobrze jest moczyć kaszę przez około godzinę. Po ugotowaniu ma delikatny, lekko orzechowy smak. Jest mało popularna i trudno dostępna.
- płatki owsiane – to produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa poddanego zabiegom hydrotermicznym, a następnie obłuskiwaniu, ewentualnie krojeniu i płatkowaniu. Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
1. zwykłe – otrzymane z całego ziarna, do przygotowania posiłku konieczne jest ich gotowanie;
2. górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna, w celu przygotowania do spożycia wystarczy je zagotować;
3. błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej, gotowe do spożycia na zimno, odznaczają się niższą wilgotnością (poniżej 10%).
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Płatki owsiane zawierają dużą ilość węglowodanów (70%), białka (15%), nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika (β-glukanów), lignin, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia.
Czy może jeść je każdy? Tak, choć należy stosować umiar. Płatki owsiane zawierają sporo kwasu szczawiowego, który sprawia, że są kwasotwórcze. Jedzone w nadmiarze mogą powodować bóle brzucha i wzdęcia.
Eksperymentujemy z domową owsianką!
Przygotowywanie bazy, czyli połączenia płatków owsianych (im mniej oczyszczone, tym mają więcej błonnika) i wody bądź mleka opanowaliśmy do perfekcji. Teraz pora na odkrywanie nowych dodatków.
1. Owsianka marchewkowa
Składniki:
- 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 łyżka granulowanej stewii lub syropu ryżowego,
- 1/2 łyżeczki wanilii,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1/2 szklanki startej marchwi,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
- szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie:
W małym rondlu na średnim ogniu doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy płatki. Zmniejszamy ogień, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty intensywnie mieszając, aż płyn znacznie się zredukuje. Dodajemy słód, wanilię, cynamon, sól. Mieszając, dosypujemy startą marchewkę i rodzynki. Posypujemy orzechami.
2. Owsianka owocowa
Składniki:
- 1 łyżeczka nasion chia,
- 1 szklanka sezonowych owoców,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)
Przygotowanie:
Przygotowujemy owsiankę ma mleku roślinnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone lub starte na tarce owoce, np. jabłka, gruszki, czy latem brzoskwinie, jagody. Zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona chia. Świetnie smakuje z łyżką kaszy gryczanej i posypką z ulubionych orzechów.
3. Owsianka daktylowa
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 3/4 szklanki mleka roślinnego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 4 daktyle pokrojone na małe kawałki ,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka nasion chia.
Przygotowanie:
Tę owsiankę możemy przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w półlitrowym słoiku i umieszczamy na noc w lodówce. Płatki wchłoną mleko.
4. Owsianka kakaowa
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego lub wody,
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta korzennych przypraw, np. cynamonu, gałki muszkatołowej,
- 1/2 szklanki mieszanki jagód goji, żurawiny, rodzynek (niesiarkowanych) lub organiczny banan,
- 1 łyżka naturalnego kakao,
- 1/2 szklanki orzechów, np. migdałów, orzechów włoskich, pinii, laskowych.
Przygotowanie:
Przygotowujemy owsiankę ma mleku roślinnym lub wodzie. Po zagotowaniu dodajemy kakao, olej kokosowy, sól, owoce i przyprawy. Gotujemy jeszcze do 10 minut na małym ogniu. Skrapiamy syropem klonowym lub miodem.
Foto: flikr.com/51660847@N03
1 odpowiedź na “Owsianka instant kontra płatki owsiane (4 przepisy na owsiankę domowej roboty)”
Dobry Duchu, dziewczyny , jak długo można przetrzymywać paczkę z otwartymi płatkami owsianymi bądź orkiszowymi itd. bez utraty skł. odżywczych, wit i minerałów?