Masa solna jest prostym materiałem plastycznym, z którego można wyczarować piękne ozdoby świąteczne. Bawiąc się nią z dzieckiem, możecie tworzyć niepowtarzalne wzory ozdób choinkowych, świeczników, dekoracji do dziecięcego pokoju…

Jeżeli zamierzasz pomalować gotowego, wysuszonego anioła, pamiętaj aby użyć bezpiecznych, nietoksycznych farb.

Przygotuj masę solną: zmieszaj 200g mąki, 200g soli, 125 cm3 wody (możesz dodać kilka kropel oliwy) i wyrób ciasto. Na folii do żywności (na której będziesz suszyć anioła w piekarniku) uformuj płaski, owalny kształt.

Obetnij brzegi, żeby nadać aniołowi estetyczną formę.

Uformuj kolejne elementy i wytnij z nich skrzydła. Możesz użyć fragmentów foremek kuchennych.

Przymocuj skrzydła do anioła, mocząc łączące się powierzchnie za pomocą pędzla.

Dodaj aniołowi głowę.

Następnie dodaj włosy wycięte z innego fragmentu masy solnej. Zrób dziurkę nad głową, przez którą przeciągniesz sznurek do zawieszania. Możesz udekorować anioła używając np. patyczków do szaszłyków czy słomek.

Susz anioła w piekarniku w temperaturze 100 stopni C, przez około 1 godzinę.