Dobre makarony? Tak
| Dobre makarony? Tak

Dobre makarony? Tak

Aż 90 procent makaronów powszechnie dostępnych na sklepowych półkach to te z mąki pszennej, białej, najbardziej oczyszczonej i najuboższej w cenne składniki odżywcze. Czy można je czymś zastąpić? Oczywiście, choć żeby znaleźć makaron naprawdę wartościowy, trzeba się czasem nieco bardziej postarać.

Mówi się, że przeciętny Polak zjada około 5 kg makaronu rocznie. Najczęściej ląduje on w zupie, ale również w towarzystwie pomidorowego sosu. Coraz częściej, przyrządzając makaron, inspirujemy się przepisami prosto z Włoch. I coraz bardziej makarony kochamy. To pewnie z tego względu na rynku jest ich coraz większy wybór. Różnią się one najczęściej kształtem, wielkością, smakiem i kolorem. I tylko jeden problem pozostaje niezmienny – większość z nich to makarony pszenne. Dla kogoś, kto pszenicy w diecie unika, znalezienie alternatywy może być sporym wyzwaniem.

Dlaczego w przypadku makaronów warto postawić na różnorodność?

Z pszenicą jest trochę jak z poliestrem, który na tyle skutecznie rozpanoszył się w przemyśle tekstylnym, że dużą trudnością jest znalezienie w sklepie odzieżowym ubrania bez dodatku tego sztucznego włókna. Sięga się po nie, bo jest tanie. To tak jak z pszenicą. Jest tania, niemal równie sztuczna, co wspomniany wyżej poliester, a do tego – praktycznie bezwartościowa.

Współcześnie uprawiana pszenica jest kiepskiej jakości, a jej gatunki najczęściej podlegają genetycznym modyfikacjom (nie poddaje się im pszenicy organicznej). Niczym nie różni się ona od tej, z której powstaje owiane złą sławą białe pieczywo. A jednak łatwiej sięgamy po pieczywo z lokalnej piekarni – na zakwasie i z ciemnej mąki – niż po makaron inny niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Warto jednak poszukać dla niego alternatywy.

Nie tylko biały pszenny. Czyli jaki?

1. Makaron z pszenicy durum

To nadal pszenica, ale znacznie lepszej jakości niż jej zwykła odmiana. Jest twarda, bogata w białko, tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Ma też niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu wyrzut insuliny jest znacznie niższy niż po zjedzeniu zwykłej, oczyszczonej, białej mąki pszennej.

2. Makaron orkiszowy

Orkisz to stary gatunek zboża, odmiana pszenicy. Ma charakterystyczny, szarozielony kolor. Jest bogatym źródłem błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Zwykła pszenica została wyhodowana w celu ułatwienia uprawy i zbiorów. Ma dużą zawartość glutenu, właściwą do produkcji dużej ilości pieczywa przeznaczonego do handlu. W czasie zbioru traci łupinę, z tego powodu jest często zanieczyszczona pestycydami i chemikaliami do ochrony zboża. Orkisz natomiast jest hodowany i zbierany z nienaruszoną łupiną, chroniącą mocno jądro ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami, zachowując jego wysokowartościową wartość odżywczą i zapewniającą świeżość. Dopiero w czasie mielenia ziarno zostaje odłączone od łupiny. (Przeczytaj: Orkisz jest fantastyczny, ponieważ…)

3. Makaron kukurydziany

Żółty makaron będący źródłem błonnika i witamin B, E oraz A. Zawiera również magnez i potas. Znakomicie smakuje z fasolą. Nie zawiera glutenu. Warto wybierać ten niemodyfikowany genetycznie.

4. Makaron ryżowy

Kolejna bezglutenowa pozycja. Makaron powstaje z mąki ryżowej, czyli pośrednio – z ryżu. Składa się głównie ze skrobi.

5. Makaron sojowy

Jego nazwa jest dość myląca, w rzeczywistości bowiem w składzie sojowego makaronu znajdziemy przede wszystkim skrobię z fasoli mung, która zawiera około 10 proc. białka i niewiele tłuszczu.

6. Makaron jęczmienny

Otrzymywany z mąki jęczmiennej, bogatej w witaminy PP, które wspomagają metabolizm i układ nerwowy.

Poza tym, rynek (zwłaszcza ten ekologiczny) dostarcza nam coraz szerszy wybór makaronów np. jaglanych, gryczanych, z mąki z ciecierzycy czy soczewicowych.

Kilka propozycji makaronów z Kidy.pl

Ulica sezamkowa – makaron literki

Makaron z pełnoziarnistej, certyfikowanej pszenicy durum. Doskonała baza do przyrządzania smakowitego posiłku dla dziecka.

Zobacz: Makaron literki

Makaron w kształcie zwierząt

Doskonałej jakości makaron dla dzieci, w kształcie zwierząt gospodarskich. Z ekologicznej mąki durum.

Zobacz: Makaron w kształcie zwierząt

http://kidy.pl/kid_s_pasta_organic_farm_makaron_dla_dzieci_bio

Makaron z czerwonej soczewicy

Bezglutenowy makaron z czerwonej soczewicy, przyrządzony z certyfikowanej mąki. Czerwone świdry zwracają uwagę dziecka i zachęcają do następnego kęsa.

Zobacz: Makaron z szoczewicy

http://kidy.pl/alb_gold_makaron_z_czerwonej_soczewicy_bio

Makaron gryczany świderki

Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki gryczanej. Zwraca uwagę, świetnie komponuje się z różnymi daniami i smakuje wyśmienicie.

Zobacz: Makaron gryczany

Makaron z brązowego ryżu

http://kidy.pl/makaron_z_ryzu_brazowego_penne_bio

Zobacz: Makaron ryżowy

Foto: flikr.com/theloushe; meimanrensheng


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

20 inspiracji na jesienne śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje z dynią

Jesienne drugie śniadanie dla dziecka – co dobrego spakować do plecaka?

Rozszerzanie diety według BLW. Jak rozpocząć przygodę ze smakami?

Przejdz do: