5 zasad diety naturalnej
| 5 zasad diety naturalnej

5 zasad diety naturalnej

Prostota i porządek świata natury, którego integralną częścią jest człowiek (na wszystkich etapach rozwoju), podpowiadają nam sposób odżywiania wynikający z cykliczności przyrody.

Naturalna dieta jest niezwykle ważna już od momentu poczęcia, ma także szczególne znaczenie zwłaszcza w pierwszych 6 latach życia dziecka.

Podstawowa zasada diety naturalnej to odżywanie się produktami:

1. Sezonowymi, czyli dorastającymi i dojrzewającymi o określonej porze roku

Zasada ta dotyczy przede wszystkim warzyw, owoców i ziół i ma decydujące znaczenie dla ich jakości. Inne naturalne produkty, np. zboża, warzywa strączkowe czy glony morskie, można spożywać przez cały rok.

2. Pochodzącymi z najbliższego otoczenia, czyli z upraw lokalnych

Roślinność na danym terenie, podobnie jak rasy ludzkie i zwierzęta, jest optymalnie dostosowana do wszelkich warunków tam panujących. Natura przez tysiące lat na zasadzie selekcji dobierała świat roślinny do świata zwierzęcego, w tym ludzkiego. Rośliny lokalne są optymalnie dostosowana do warunków geograficznych i klimatycznych na danym terenie (np. w Polsce rosną jabłka, nie pomarańcze).

3. Pochodzącymi z upraw i hodowli naturalno-ekologicznych

Jest to żywność, która powstaje bez nawozów sztucznych oraz – w przypadku zwierząt – bez przyspieszonego tuczu, w warunkach bytowania zbliżonych do naturalnych. Takie produkty powinny trafiać m.in. z pól, ogrodów, działek, targów i sklepów do naszej kuchni, czyli jedynego miejsca, w którym mogą być przez nas przetwarzane. W przypadku sklepów i hodowli ekologicznych jest to żywność z certyfikatem, objęta specjalnym nadzorem.

4. Nieprzetworzonymi technologicznie

W naturalnej kuchni nie spożywamy żywności rafinowanej, czyli oczyszczonej, pasteryzowanej, napromieniowanej, genetycznie zmodyfikowanej, z dodatkiem produktów chemicznych (np. konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy).

5. Stanowiącymi tzw. całości pokarmowe i energetyczne

Teoria ta, o podłożu holistycznym, podkreśla wagę całościowego spożywania pokarmu, szczególnie roślinnego. Współcześnie wykształcił się zwyczaj spożywania określonej części rośliny, np. korzenia marchewki, pasternaku, pietruszki, buraka itp. Tymczasem korzeń to tylko część, całość pokarmowa zawarta jest w całej roślinie, tzn. w korzeniu i natce. Część zawsze będzie mniej zrównoważona niż całość.
Całością pokarmową jest np. pełny, brązowy ryż i inne nieoczyszczone zboża.

Najlepsze książki dla dzieci i rodziców - księgarnia Natuli.pl

11 sposobów na zdrowszą dietę dziecka:

1. Wprowadź pełne ziarna zbóż: ryż naturalny krótkoziarnisty i długoziarnisty, kaszę jaglaną, orkisz, jęczmień i owies bezłuskowy, kaszę gryczaną, amarantus i quinoa.

2. Zamień mąkę białą na mąkę razową.

3. Zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe).

4. Zamień biały cukier rafinowany na nierafinowany cukier trzcinowy, a jeszcze lepiej na słód ryżowy i jęczmienny, syrop buraczany, kukurydziany lub klonowy.

5. Zamień olej rafinowany na oliwy i oleje z pierwszego tłoczenia i tłoczone na zimno. Dobre tłuszcze w diecie dziecka są niezastąpione. Z punktu widzenia fizjologii najważniejsze są kwasy wielonienasycone, czyli NNKT. Znajdują się one w olejach roślinnych: sezamowym, słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, lnianym, a także w rybach morskich, orzechach oraz w mleku matki.

6. Codziennie podawaj warzywa lokalne i sezonowe.

7. Podawaj warzywa strączkowe. Im młodsze jest dziecko, tym warzywa strączkowe powinny być lżej strawne (np. młody groszek lub bób, nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu). Później także czerwona, zielona i brązowa soczewica, cieciorka, fasolka azuki i mung, groch, fasola zwykła itd.

8. Podawaj warzywa kiszone. Najlepiej, aby kiszonki były składnikiem innych potraw. Na przykład kapusta kiszona jest bogatym źródłem wielu potrzebnych dziecku składników, zwłaszcza witaminy C. Szczególnie korzystne jest spożywanie jej zimą (zamiast cytrusów). Wspomaga odporność i zwiększa możliwości obronne dziecka przed infekcjami.

9. Podawaj owoce lokalne i sezonowe: jabłka, truskawki, wiśnie, czereśnie, agrest, porzeczki, morele, brzoskwinie, śliwki itd. Jedynym owocem, który można serwować przez cały rok, jest jabłko. Owoce częściowo powinny zastąpić cukier oraz inne niezrównoważone słodkości (słodycze).

10. Podawaj orzechy i nasiona. Są one źródłem wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, a także błonnika, wapnia, witamin A, B i E oraz i licznych mikro- i makroelementów. Produkty te dzieci powinny spożywać w niedużych ilościach, ale systematycznie.

11. Ogranicz podawanie białka. Najlepiej, by było ono najwyższej jakości (np. z ryb słodkowodnych, morskich i oceanicznych oraz drobiu z hodowli naturalnych) i w ograniczonym zakresie. Doskonałe i pełnowartościowe białko uzyskasz, umiejętnie łącząc produkty z pełnych ziaren zbóż i warzyw strączkowych. Z nabiału warto spożywać sery twarogowe.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.klodawski.pl




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Szybkie testy, które pozwolą ocenić, czy postawa dziecka kształtuje się prawidłowo

Dlaczego nie da się oddzielić nauki od zabawy?

Fińskie dzieci uczą się najlepiej

Przejdz do: