Kategorie
Karmienie piersią

Porównanie składu mleka mamy i mleka modyfikowanego

Mleko modyfikowane jest inspirowane mlekiem mamy, ale nie jest mlekiem mamy, a żeby się o tym przekonać, wystarczy przeanalizować jego skład. Skład mleka z puszki zgłębić dość łatwo, wszak wyszczególniony jest drobnym drukiem na opakowaniu. Skład mleka mamy badany jest od dziesięcioleci i wciąż zaskakuje, bo ma moc, której po prostu nie da się podrobić.

1. Woda

Mleko mamy:

Woda jest głównym składnikiem mleka ludzkiego, stanowi 80 proc. jego całości. Jest to woda idealnie czysta, przefiltrowana, z olbrzymią zawartością cennych składników, które są w niej rozpuszczone.

Mleko modyfikowane:

W przypadku mleka modyfikowanego, wodę wykorzystuje się do przygotowania porcji mieszanki. Woda powinna być przegotowana, w odpowiedniej proporcji do proszku (informacje o proporcjach podane są na opakowaniu). Nigdy nie będzie jednak tak czysta i żywa, jak ta przefiltrowana przez ludzki organizm.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Karmienie piersią

Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

2. Węglowodany

Mleko mamy:

Laktoza – jej stężenie w mleku matki jest stałe. To cukier złożony z glukozy, która odpowiada za prawidłowy rozwój dziecka i jego narządów wewnętrznych (w tym mózgu), oraz galaktozy – odpowiedzialnej za prawidłowe kształtowane się układu nerwowego. Laktoza ułatwia wchłanianie wapnia z pokarmu.
Oligosacharydy – mają działanie przeciwinfekcyjne i prebiotyczne, wspomagają florę jelitową. W mleku mamy odkryto ich do tej pory ponad 200 rodzajów. Oligosacharydy chronią wcześniaki przed martwiczym zapaleniem jelit. W składzie mleka modyfikowanego nie występują.

Mleko modyfikowane:

Laktoza – jest jej znacznie mniej, niż w mleku mamy. Ponieważ  jest droga, producenci zastępują ją tańszym zamiennikiem cukru, np. pod postacią maltodekstryny.
Maltodekstryna – preparat skrobiowy o wysokim indeksie glikemicznym.

3. Białka

Mleko mamy:

Białka serwatki (ALFA-LACT, HAMLET, aktoferyna, czynniki przeciwbakteryjne) – bardzo łatwo się trawią. Dzięki nim mleko nie zalega w żołądku nemowlęcia. Ponieważ są lepiej przyswajalne, niż białka mleka modyfikowanego, dzieci karmione piersią mogą być częściej głodne. Do bałek zalicza się też kazeina, która zwiększa wchłanianie cynku, miedzi, wapnia do organizmu.

Mleko modyfikowane:

Częściowo zhydrolizowane, zmniejszone minerały koncentratu białka serwatki (z mleka krowiego).

4. Enzymy

Mleko mamy:

Enzymy trawienne są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. W ludzkim mleku jest ich aż 80. Do najważniejszych należą:

  • amylaza – odpowiadająca za trawienie węglowodanów, pełną zdolność do jej produkowania uzyskują dzieci po 2. roku życia,
  • enzymy lipolityczne – odpowiadające za trawienie tłuszczów,
  • enzymy proteolityczne – odpowiadające za trawienie białek odpornościowych,
  • laktoperoksydaza – chroni m.in. przed zakażeniem paciorkowcem,
  • lizolym – niszczy bakterie,
  • laktoferyna – hamuje m.in. wzrost bakterii e-coli i grzybów.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Mleko modyfikowane:

Trypsyny – ich zadaniem jest rozkładanie białek.

5. Tłuszcze

Mleko mamy:

Zapewniają organizmowi dziecka około 50 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Pełnią funkcje energetyczne i budulcowe. Ich ilość w mleku mamy jest w niewielkim stopniu zależna od diety. Istotne są natomiast rodzaje tłuszczów spożywanych przez kobietę karmiącą. Aby zapewnić dziecku odpowiedni poziom wielonasyconych, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LCPUFA), warto spożywać oliwę z oliwek, olej rzepakowy bądź olej lniany. Wszystkie tłuszcze zimnotłoczone, wolne od GMO.
W składzie mleka mamy znajdziemy m.in. kwasy tłuszczowe, działające przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Kwasy PUFA mające korzystny wpływ na ostrość widzenia, zdolności poznawcze dziecka, odpowiedni rozwój tkanki płucnej i układu nerwowego. Tłuszcze z mleka mamy świetnie się wchłaniają, co z punktu widzenia budowy mózgu i układu nerwowego – jest niezwykle istotne.
Równie istotne jest to, że zawartość tłuszczu w mleku kobiecym zmienia się w trakcie karmienia i jest indywidualna dla każdej kobiety.

Mleko modyfikowane:

W mleku modyfikowanym mamy stałą, niezmienną zawartość tłuszczy. Poza tym są to tłuszcze takie jak:
Olej palmowy – zastępuje znajdujący się wyłącznie w mleku matki kwas palmitynowy. Olej palmowy jest również źródłem kwasu palmitynowego, tyle że organizm ludzki nie przyswaja go prawidłowo. Nieprzyswojony kwas palmitynowy reaguje w jelitach dziecka z wapniem, tworząc pianę. Jest to częsta przyczyna zatwardzeń.
Pozostałe oleje: olej kokosowy, olej sojowy, wysoce oleinowy olej szafranowy, olej M.alpina (grzybicze DHA), olej C.cohnii (glonów ARA). Dwóm ostatnim przyjrzymy się dokładniej, bo są stosunkową nowością w przemyśle spożywczym, a efekt ich długotrwałego przyjmowania nie jest znany. Do pozyskania tych składników wykorzystuje się heksan – rozpuszczalnik uznawany za trujący.

6. Składniki mineralne i mikroelementy

Mleko mamy:

Niezależnie od diety matki karmiącej, w jej mleku znajdziemy pełnowartościowe pierwiastki, takie jak np. magnez, chrom, potas, mangan, jod, żelazo, cynk czy miedź. W mleku mamy jest też optymalna, nieobciążająca nerek dziecka ilość soli. Jest z nim jednak mniej żelaza, choć jego wchłanianie sięga 50-70 proc., podczas gdy z mleka krowiego tylko 10 proc. Wszystko dzięki obecności laktoferryny.

Mleko modyfikowane:

Laktoferryny w mleku modyfikowanym nie ma, dlatego wchłanialność żelaza sięga zaledwie 10 proc. Podobnie z innymi minerałami, które przyswajanie są gorzej, niż te z mleka matki.

7. Witaminy

Mleko mamy:

Ich zawartość w mleku mamy jest zależna od diety. Część z nich pochodzi z zapasów gromadzonych w trakcie ciąży. W składzie mleka zdrowej, prawidłowo odżywiającej się matki występują wszystkie witaminy niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka, w tym:

  • witamina A – wpływa korzystnie na rozwój siatkówki oka oraz skóry i błon śluzowych,
  • witamina D – odgrywa istotną rolę w procesie mineralizacji tkanki kostnej noworodka,
  • witamina E – chroni przed wolnymi rodnikami.

Mleko modyfikowane:

Zawiera wszystkie niezbędne witaminy w wersji syntetycznej.

8. Czynniki przeciwinfekcyjne i wspomagające rozwój układu odpornościowego

Mleko matki:

Ilość poszczególnych czynników zmienia się na kolejnych etapach karmienia piersią, zależy również od stanu zdrowia matki. Wśród nich znajdują się:

  • nukleotydy – zwiększające produkcję przeciwciał i aktywność komórek walczących z drobnoustrojami,
  • immunoglobulina sekrecyjna – działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • żywe komórki krwi – m.in. limfocyty C wytwarzające przeciwciała oraz limfocyty T – zabójcy bakterii,
  • hormony – regulują procesy energetyczne,
  • komórki krwi – działają przeciwinfekcyjnie.

Mleko modyfikowane:

  • Nukleotydy z mleka modyfikowanego wytwarza się w procesie hydrolizy drożdży.
  • Tauryna wytwarzana jest sztucznie na dwa sposoby. Pierwszy odbywa się przy pomocy kwasu siarkowego, a więc karcynogennej toksyny. Drugi sposób to wytwarzanie tauryny przy pomocy azyrydyny – związku zanieczyszczającego powietrze.
  • L-karnityna – w postaci syntetycznej wytwarzana jest przy pomocy spichlorydyny – związku podejrzewanego o rakotwórczość.
  • L-metonina – pozyskiwania m.in. przy wykorzystaniu cyjanowodoru.

Niegrzeczne Książeczki

Seria Niegrzeczne Książeczki to opowieści dla małych i dużych, które rozprawiają się z mitami dotyczącymi dzieciństwa. Czy dziecko zawsze powinno być posłuszne, zjadać wszystko z talerza i dzielić się swoimi rzeczami? Książeczki bez jasnego morału, dające przestrzeń na rozmowę i zrozumienie potrzeb, pisane w duchu Porozumienia bez Przemocy.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

9. Konserwanty

Mleko mamy:

Nie występują.

Mleko modyfikowane:

Palmitynian askorbylu i beta karoten występuje najczęściej w mleku modyfikowanym wzbogaconym o oleje DHA i ARA, ponieważ zapobiegają jełczeniu.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik świadomego rodzicielstwa

Karmienie piersią

Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

mleko-mamy-mleko-modyfikowane

Foto: flikr.com/tercerojophoto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “Porównanie składu mleka mamy i mleka modyfikowanego”

Pierwszy raz trafiłam na tak dobre porównanie mleka matki vs mleko modyfikowane. Gratulacje! Obecnie zastanawiam się nad wyborem mleka modyfikowanego. Szczególnie zainteresował mnie składnik laktoferyna – posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, katalityczne, przeciwnowotworowe i przeciwalergiczne. Jest w składzie mleka Laktowit Premium. Poza tym nie spotkałam się z nim w innym mleku dostępnym na rynku polskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.