Kategorie
Dieta naturalna

Potrawy jednogarnkowe – 6 przepisów

Za oknem wielkie mrozy. Doskonałym pomysłem na zimowe nastroje są dania jednogarnkowe. Są łatwe w przygotowaniu, stanowią sycący jednodaniowy obiad lub rozgrzewającą kolację, szczególnie jeśli dodamy do nich odpowiednie przyprawy i składniki

Za oknem wielkie mrozy. Doskonałym pomysłem na zimowe nastroje są dania jednogarnkowe. Są łatwe w przygotowaniu, stanowią sycący jednodaniowy obiad lub rozgrzewającą kolację, szczególnie jeśli dodamy do nich odpowiednie przyprawy i składniki. Oto kilka przepisów.

1. Pilaw z ryżu

  • szklanka brązowego ryżu
  • 25 dag pieczarek
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 pomidory
  • tymianek, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, olej, natka pietruszki.

Przygotowanie:
Do 2, 5 szklanki wrzątku wrzucamy tymianek, odrobinę oleju, słodką paprykę, pokrojone drobno pieczarki, paprykę, posiekaną cebulę i czosnek. Doprawiamy bazylią, oregano, wsypujemy ryż i sól. Gotujemy wszystko na małym ogniu w naczyniu żaroodpornym przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, aby pilaw doszedł. Gotowy pilaw posypujemy natką pietruszki.

Tak przygotowany pilaw jest bardzo odżywczy i wzmacniający.

2. Ryżowe curry z rodzynkami i orzechami

  • szklanka ryżu
  • cebula
  • 2 słodkie jabłka
  • garść rodzynek, orzechów włoskich
  • olej, curry, sól, sok z cytryny, słodka papryka.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Przygotowanie:
W rozgrzanym garnku podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, podduszamy, aż stanie się szklista, przyprawiamy curry. Wsypujemy ryż, kilka minut smażymy na małym ogniu, solimy, dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę, drobno posiekane jabłka, rodzynki i prażone orzechy. Zalewamy wszystko wrzątkiem, gotujemy, aż ryż będzie miękki.

Ryżowe curry ma działanie rozgrzewające, korzystnie działa na nerki i śledzionę oraz wzmacnia system odpornościowy przy rozpoczynających się przeziębieniach.

3. Ryż z orzechami

  • szklanka brązowego ryżu
  • 25 dag pieczarek
  • duża czerwona cebula
  • garść orzechów włoskich i słonecznika
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek, sól pieprz, ostra papryka, bazylia, tymianek.

Przygotowanie:
Gotujemy ryż. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pieczarki, dodajemy sól i pieprz, bazylię, tymianek, dusimy pod przykryciem. Dodajemy ugotowany ryż oraz podprażone orzechy i ziarna słonecznika, posypujemy natką pietruszki.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

4. Bigos

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • poszatkowana biała kapusta w ilości 2/3 kiszonej
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • 15 dag. suszonych śliwek
  • tymianek, olej, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, sos sojowy, kolendra.

Przygotowanie:
Wypłukaną i pokrojoną kiszoną kapustę zalewamy ¾ l. wrzątku. Przyprawiamy tymiankiem, odrobiną oleju, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Do drugiego garnka wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, solimy, zalewamy ¾ l. zimnej wody. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy tymiankiem, dodajemy trochę oleju. Wrzucamy suszone śliwki, przyprawiamy pieprzem, wrzucamy pokrojoną cebulę, doprawiamy sosem sojowym do smaku. Obie kapusty dusimy do miękkości, łączymy je ze sobą doprawiając pieprzem i mieloną kolendrą.

Tak przygotowany bigos jest odżywczy, wzmacnia wszystkie narządy i, jak na zimowe danie przystało, jest rozgrzewający.

5. Potrawa z grochu

  • 150 g grochu
  • cebula
  • cytryna
  • jałowiec, olej, pieprz, liście laurowe, tymianek, imbir, sól, sos sojowy.

Przygotowanie:
Groch namoczyć na noc lub na kilka godzin. Następnie wylać wodę, w której się moczył, zalać 1 ½ l zimnej wody i zagotować, gotować 5 min. bez przykrycia, usunąć powstałą pianę. Następnie dodać plaster cytryny, ok. 5 jagód jałowca, łyżeczkę oleju, 4 ziarenka pieprzu, 3 liście laurowe, drobno posiekaną cebulę, łyżeczkę tymianku i suszonego imbiru. Gotować pod przykryciem około 2 godzin (aż groch będzie miękki). Dodać sól, sos sojowy i sok z cytryny do smaku.

Potrawa z grochu wprowadza równowagę w organizmie, ma działanie wzmacniające i odżywcze.

6. Zapiekanka z ziemniaków

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • ½ kg. kapusty kiszonej
  • suszone grzyby
  • masło, łyżeczka kwaśniej śmietany
  • cebula
  • pieprz, sól, majeranek.

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki utrzeć na gładką masę, dodać łyżeczkę masła, 1 jajko, szczyptę pieprzu, soli i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość wymieszać, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pośrodku zrobić wgłębienie na nadzienie. Ugotować kapustę w ½ szklanki wody, dodać majeranek, odrobinę masła, suszone grzyby, pieprz, cebulę oraz sól. Po ugotowaniu przepuścić je przez praskę i ułożyć we wgłębieniu ciasta. Ewentualnie posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nastawionym na ok. 160-180 stopni.

Zapiekanka jest daniem odżywczym i rozgrzewającym, wzmacniającym żołądek, śledzionę i trzustkę.

Foto

Autor/ka: Małgorzata Wyszyńska

Fizjoterapeuta, dyplomowany refleksolog, ekolożka z przekonania i zamiłowania, zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka. Na co dzień propaguje zdrowe podejście do żywienia i życia, wykorzystując refleksologię oraz medycynę chińską.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.