Kategorie
Dieta naturalna

6 potraw z dyni

Dynia pomimo znacznego postępu w kulinarnych upodobaniach Polaków nie jest odpowiednio doceniana. Można z niej wyczarować dziesiątki przepysznych, zdrowych i doskonale zrównoważonych energetycznie dań. Jest to warzywo o unikalnej wartości energetycznej i żywieniowej

Dynia pomimo znacznego postępu w kulinarnych upodobaniach Polaków nie jest odpowiednio doceniana. Można z niej wyczarować dziesiątki przepysznych, zdrowych i doskonale zrównoważonych energetycznie dań. Jest to warzywo o unikalnej wartości energetycznej i żywieniowej. Miąższ dyni ma niską wartość kaloryczną przy dość dużej wartości odżywczej, dlatego nie tuczy. Pomarańczowy kolor miąższu świadczy o dużej zawartości karotenu (im kolor jest intensywniejszy, tym więcej witaminy A). Dynia jest bogata również w witaminy C i witaminy z grupy B. Jest zasobna w składniki mineralne, głównie wapń, magnez, żelazo, fosfor. Bardzo cennym produktem są pestki dyni, które po wysuszeniu powinniśmy systematycznie spożywać w różnych postaciach.

dynia

Przeczytaj: Wszystko co musimy wiedzieć o dyni.

1. Zupka krem z dyni

Do garnka z łyżką oliwy extra virgin dodajemy jedną, drobno pociętą cebulę, 3-4 szklanki drobno pociętej dyni, 1 szklankę drobno pociętej marchewki oraz łyżkę stołową suszonych na słońcu rodzynek. Podlewamy wodą i gotujemy. Gdy składniki będą miękkie, zestawiamy z ognia i po lekkim przestudzeniu miksujemy. Zupę ponownie zagotowujemy (jeżeli jest za gęsta dodajemy wody), przyprawiamy solą i łyżką sosu sojowego (najlepszy jest sos shoyu lub tamari, naturalnie fermentowany).
Tak przygotowana zupa krem doskonale sprawdza się również jako sos do kasz i kaszek dla dzieci.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

2. Dynia z goździkami

Dynię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i nie obierając (jeżeli pochodzi z upraw ekologicznych), tniemy na dość duże kawałki, które układamy w rondelku, miąższem do góry. Następnie podlewamy niewielką ilością wody (około 1 cm), dodajemy szczyptę soli, 1-2 goździki, 1-1,5 łyżki słodu zbożowego z miodem i gotujemy przez kilka minut. Dynia powinna być al dente. Jest to doskonały deser oraz danie dla dzieci w każdym wieku.

3. Dynia z jabłkiem

Dynię z upraw ekologicznych trzemy na tarce z drobnymi oczkami, podobnie trzemy dwa słodkie jabłka (w proporcji 2 : 1). Dodajemy mieszankę słodu ryżowego, jęczmiennego, syropu buraczanego i miodu oraz 1-3 łyżki oliwy extra virgin. Dynia z jabłkiem może być serwowana dzieciom w każdym wieku.

4. Dynia z soczewicą

Do podsmażonej na oleju cebuli, dodajemy szklankę ugotowanej soczewicy czerwonej i dwie szklanki pokrojonej w kostkę dyni (ze skórką, jeżeli pochodzi z upraw ekologicznych). Podlewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę pasty miso (polecam miso sojowe – hatcho miso, do nabycia w sklepach z żywnością naturalną) i przyprawiamy nierafinowaną solą.
Potrawę serwujemy z kremem z ryżu pełnego i kaszy jaglanej.

5. Placki z dyni i cynamonem

2 szklanki obranej i pociętej (ze skórką) w kostkę dyni, gotujemy z małą ilością wody i szczyptą soli, do miękkości. Po ugotowaniu dynia ma mieć konsystencję dość gęstej papki, do której, po wystudzeniu, dodajemy ½ filiżanki mąki gryczanej i ½ filiżanki mąki pszennej razowej (przesianej), 1 łyżeczkę cynamonu i szczyptę nierafinowanej soli. Składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy na pół godziny. Jeżeli ciasto okaże się za gęste, dodajemy wody. Łyżką kładziemy ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy placki. Placki spożywamy na gorąco jako deser, dekorując owocami, lub na zimno (zamiast chleba), np. z sałatką z kiełków (doskonałe jako drugie śniadanie do szkoły).

6. Napój warzywny z dynią

Napój skutecznie zaspakaja łaknienie słodyczy przez dzieci i dorosłych. 1 szklankę drobno posiekanych warzyw (dynia, cebula, marchew i biała kapusta) gotujemy w 2-2,5 szklankach dobrej wody (np. oligoceńskiej), 20 – 25 min. Nie solimy. Przecedzamy i pijemy 1-2 szklanki napoju dziennie.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

7 odpowiedzi na “6 potraw z dyni”

:) my mielismy zupke z pieczonej dyni. Dynie przekrajamy na pol, oczyszczamy z pestek, caly czosnek kroimy na pol, smarujemy dynie w srodku i go zostawiamy w srodku. dodajemy tymianku i oliwy z oliwek, soli morskiej do smaku, wkladamy do piekarnika na 40-50min. Po wyjeciu skora schodzi bardzo latwo. Czosnek wyciskamy do smaku, razem z oliwa i tymiankiem blendujemy.

Tak, spokojnie można na surowo. Ja robiłam mojemu synkowi sok warzywny (z surową dynią właśnie) gdy miał niewiele ponad roczek.

A ja polecam odmianę dyni hokaido pieczoną w piekarniku. Myjemy dynię, kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki (ze skórką), pozbawiamy je pestek, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Pychotka!!! Ale podkreślam to musi być odmiana hokaido

A ja proponuję jeszcze surówkę – dynia z marchewką i jabłkiem. Wszystko (surowe) trzemy na tartce na dużych oczkach. Dodajemy odrobinę soli, trochę dobrego oleju, szczyptę miodu i zajadamy.
Bo dynia na surowo, też jest smaczna :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.