Kategorie
Dieta naturalna

Przepis na chałwę domowej roboty

Chałwa to zdrowy smakołyk. Znana jest na całym świecie od ponad 3000 lat. Najstarsze informacje o chałwie pochodzą z Indii, skąd przewędrowała na obszar Bliskiego Wschodu. Wkrótce potem dotarła do Turcji i dalej, do Grecji, skąd jej sława rozprzestrzeniła się po całej Europie.

W każdym regionie modyfikowano ją, dostosowując do lokalnych upodobań smakowych. Chałwa jest produkowana najczęściej z ziaren sezamu, rzadziej z pestek słonecznika i innych orzechów. Sezam zawiera bogactwo witamin i minerałów, co czyni zrobiony z niego deser zdrowym i wartościowym. Jest bogaty w białko, tłuszcze nienasycone, wapń, żelazo, magnez i sterole roślinne. Problem w tym, że chałwa dostępna w sklepach poza sezamem zwykle ma w swoim składzie także cukier, syrop glukozowy, sól i sztuczne aromaty. Dlatego polecamy domową chałwę. Przyrządzając ją samodzielnie nie tylko upewnicie się, że jest zdrowa, ale też możecie dostosować jej smak do swoich upodobań.

Składniki:

  • 200 g sezamu łuskanego
  • 3 łyżki miodu
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
  • opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak. Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem. Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “Przepis na chałwę domowej roboty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.