Kategorie
Dieta naturalna

Ghee czyli masło klarowane (przepis na domowe ghee)

Poszukiwanie zdrowego tłuszczu zwykle odbywa się metodą prób i błędów. Przez jakiś czas stosujemy w kuchni wybrany tłuszcz, by móc ocenić jego walory. Była już oliwa z oliwek, olej lniany, słonecznikowy, sezamowy. Był olej kokosowy. Szukamy nadal, czegoś uniwersalnego, świetnego do smażenia i jako dodatek do zup, kasz, makaronów. Czas na kuchnię azjatycką i masło ghee, znane w Polsce pod nazwą masło klarowane.

Wyjątkową cechą masła klarowanego, czyli masła pozbawionego pochodzących z mleka substancji stałych, są jego właściwości lecznicze, niespotykane wśród tłuszczów nasyconych. Tłuszcz maślany uważany jest w ajurwedyjskiej kuchni za środek odmładzający. Właściwie przyrządzone jest lekkostrawne i wzmacnia organy trawienne.

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Cesarskie cięcie i poród po cięciu cesarskim

Pomoc i wsparcie przy CC i VBAC

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Właściwości masła ghee:

  • Nasz organizm trawi je łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne.
  • Działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, pomaga leczyć zaparcia, choroby skóry i oczu.
  • Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy (hindusi) używają go do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej.
  • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Masło klarowane  równoważy nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtwarza śluz na ścianach żołądka. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu.
  • Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • Pomaga w gojeniu się drobnych ran po oparzeniach i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry.
  • Korzystnie wpływa na zdolność uczenia się i zapamiętywania.

Masło klarowane składa się w 99% z tłuszczów, głównie nasyconych, punkt dymienia to co najmniej 235 stopni. Dzięki temu nadaje się znakomicie do smażenia, pieczenia i gotowania, zachowując swoje wartości. Ma wyjatkowy, maślano-orzechowy smak. Okres trwałości masła jest długi i wynosi nawet kilka miesięcy.

Przepis na domowe masło klarowane

Składniki:

  • 2 kostki (400g) niesolonego masła, min. 82%

Przygotowanie:

Dwie kostki masła wkładamy do garnka o grubym dnie, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, by masło lekko się wytapiało. Pojawiającą się na powierzchni pianę zbieramy łyżką i usuwamy. Po ok. 10-15 minutach, kiedy masło się przetopi i wybierzemy już pojawiającą się pianę, odstawiamy naczynie na kilka minut. Uzyskaliśmy dwie fazy – tłuszczową i wodną. Przygotowujemy szklane lub gliniane naczynie oraz gazę, przez którą przecedzamy tłuszcz z roztopionego masła. Należy to robić ostrożnie, starając się, by biały osad pozostał w garnku. Resztki piany i drobinki białka powinny osadzać się na gazie. Przerywamy czynność, gdy już nie da się przelać masła bez osadu. Nigdy nie uda się oddzielić masła w 100%, zawsze trochę zostanie razem z osadem. Powstałe masło klarowane szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

Foto: flikr.com/johnnystiletto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.