Ghee czyli masło klarowane (przepis na domowe ghee)
| Ghee czyli masło klarowane (przepis na domowe ghee)

Ghee czyli masło klarowane (przepis na domowe ghee)

Poszukiwanie zdrowego tłuszczu zwykle odbywa się metodą prób i błędów. Przez jakiś czas stosujemy w kuchni wybrany tłuszcz, by móc ocenić jego walory. Była już oliwa z oliwek, olej lniany, słonecznikowy, sezamowy. Był olej kokosowy. Szukamy nadal, czegoś uniwersalnego, świetnego do smażenia i jako dodatek do zup, kasz, makaronów. Czas na kuchnię azjatycką i masło ghee, znane w Polsce pod nazwą masło klarowane.

Wyjątkową cechą masła klarowanego, czyli masła pozbawionego pochodzących z mleka substancji stałych, są jego właściwości lecznicze, niespotykane wśród tłuszczów nasyconych. Tłuszcz maślany uważany jest w ajurwedyjskiej kuchni za środek odmładzający. Właściwie przyrządzone jest lekkostrawne i wzmacnia organy trawienne.

Właściwości masła ghee:

  • Nasz organizm trawi je łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne.
  • Działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, pomaga leczyć zaparcia, choroby skóry i oczu.
  • Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy (hindusi) używają go do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej.
  • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Masło klarowane  równoważy nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtwarza śluz na ścianach żołądka. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu.
  • Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • Pomaga w gojeniu się drobnych ran po oparzeniach i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry.
  • Korzystnie wpływa na zdolność uczenia się i zapamiętywania.

Masło klarowane składa się w 99% z tłuszczów, głównie nasyconych, punkt dymienia to co najmniej 235 stopni. Dzięki temu nadaje się znakomicie do smażenia, pieczenia i gotowania, zachowując swoje wartości. Ma wyjatkowy, maślano-orzechowy smak. Okres trwałości masła jest długi i wynosi nawet kilka miesięcy.

Przepis na domowe masło klarowane

Składniki:

  • 2 kostki (400g) niesolonego masła, min. 82%

Przygotowanie:

Dwie kostki masła wkładamy do garnka o grubym dnie, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, by masło lekko się wytapiało. Pojawiającą się na powierzchni pianę zbieramy łyżką i usuwamy. Po ok. 10-15 minutach, kiedy masło się przetopi i wybierzemy już pojawiającą się pianę, odstawiamy naczynie na kilka minut. Uzyskaliśmy dwie fazy – tłuszczową i wodną. Przygotowujemy szklane lub gliniane naczynie oraz gazę, przez którą przecedzamy tłuszcz z roztopionego masła. Należy to robić ostrożnie, starając się, by biały osad pozostał w garnku. Resztki piany i drobinki białka powinny osadzać się na gazie. Przerywamy czynność, gdy już nie da się przelać masła bez osadu. Nigdy nie uda się oddzielić masła w 100%, zawsze trochę zostanie razem z osadem. Powstałe masło klarowane szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

Foto: flikr.com/johnnystiletto

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Dlaczego nuda jest potrzebna?

Naturalne czy stylizowane? Jakie zdjęcia warto zrobić noworodkowi

Kiedy dziecko ciągle mówi “nie”. Rozmowa Moniki Szczepanik i Eweliny Adamczyk

Przejdz do: