Masło z pestek słonecznika jest bardzo prostym, ale wartościowym elementem diety naturalnej. Może także znakomicie zastąpić masło orzechowe (dobra wiadomość dla osób uczulonych na orzechy). Robiąc masło w domu mamy kontrolę nad poziomem cukru i soli oraz rodzajem i ilością tłuszczu w produkcie.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
- 2 łyżki oleju kokosowego
- opcjonalnie: szczypta soli morskiej
- opcjonalnie: 1 łyżka miodu/ ksylitolu/ syropu z agawy
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej słonecznik. Mieszamy niemal bez przerwy przez kilka minut, do momentu aż słonecznik zrobi się złocisty, a nasza kuchnia wypełni się zapachem. Inna opcja: możemy uprażyć nasiona w piekarniku. Nagrzewamy go do ok. 200 stopni, nasiona wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Po kilku minutach, kiedy słonecznik zaczyna nabierać koloru, wyciągamy blachę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Podprażone nasiona słonecznika wsypujemy do blendera. Miksujemy krótko, aż powstaną równe grudki, a konsystencja będzie krucha.
- Dodajemy łyżkę oleju kokosowego.Miksujemy kilka minut, aż powstanie gładkie masło. Przekładamy do szczelnego pojemnika, najlepiej szklanego lub wykonanego ze stali nierdzewnej. Przechowujemy max. kilkanaście dni w temperaturze pokojowej (w lodówce masło zamieni się w twardą bryłę).
Foto: fifteenspatulas.com
2 odpowiedzi na “Przepis na masło z nasion słonecznika”
Dziękuję za przepis. Właśnie zastanawiałam się co zrobić z pestkami słonecznika… :-)