Przetwory na zimę – z sezonowych owoców, bez dodatku cukru + przydatne akcesoria
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| Przetwory na zimę – z sezonowych owoców, bez dodatku cukru + przydatne akcesoria

Przetwory na zimę – z sezonowych owoców, bez dodatku cukru + przydatne akcesoria

Koniec lata a nawet początek jesieni to idealny moment, by przygotować domowe przetwory na zimę. Ich przyrządzenie, wbrew powszechnej opinii, nie musi być wcale wymagające i zabierać dużo czasu. Wybraliśmy dla was kilka pomysłów na to, jak sezonowe owoce zamknąć w słoikach tak, by korzystać z ich bogatego smaku zimą. I przy okazji – za bardzo się nie napracować.

1. Powidła śliwkowe

Składniki:

  • kilka kilogramów mocno dojrzałych śliwek węgierek,
  • odrobina wody.

Przygotowanie:

Przebierz śliwki, usuwając z nich resztki liści i ogonki. Każdą przetnij na pół, wyrzuć pestki, a kawałki owoców przełóż do wielkiego garnka. Powinien być duży, szeroki i o grubym dnie lub nieprzywierającej powierzchni. Na dno wlej odrobinę wody. Garnek przykryj pokrywką i postaw na małym ogniu. Owoce duś powoli przez około godzinę, by puściły sok. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż je przez około 3–4 godziny (co jakiś czas zamieszaj drewnianą łyżką). Wyłącz gaz, gdy śliwki będą już dobrze rozgotowane, i bez przykrycia odstaw je na noc do odparowania.

Następnego dnia ponownie podgrzej je na malutkim ogniu i smaż kolejne 4 godziny. Zamieszaj raz na jakiś czas. Następnie wyłącz gaz i odstaw garnek tak jak pierwszego dnia.

Trzeciego dnia znów podgrzej śliwki do uzyskania właściwej konsystencji, czyli do momentu, kiedy powidła nabrane łyżką będą z niej spadać płatami (a nie spływać).

Usmażone, wrzące powidła przełóż do słoików i porządnie zakręć. Słoiki odstaw do góry dnem do ostudzenia.

2. Powidła gruszkowe (przepis na około 2 słoiczki)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek,
  • szczypta szafranu.

Przygotowanie:

Gruszki obierz, pokrój w kostkę i duś na małym ogniu w dużym rondlu z grubym dnem. Kiedy puszczą pierwszy sok, dodaj szafran. Gdy powidła dostatecznie zgęstnieją, przełóż je do wyparzonych słoiczków. Zakręć mocno i połóż do góry dnem do ostygnięcia.

3. Słodki dżem poziomkowy (przepis na około 2 słoiczki)

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 1 kg ksylitolu,
  • 250 ml wody.

Przygotowanie:

Owoce zasyp częścią cukru i pozostaw na 3–4 godziny. Pozostały cukier (około ¼ objętości) rozpuść w wodzie, zagotuj i dodaj do niego owoce. Konfiturę gotuj na wolnym ogniu, wstrząsając rondlem. Po zagotowaniu odstaw całość na kilka minut. Czynność powtórz kilkakrotnie. Następnie odstaw konfiturę i ugotuj kolejnego dnia. Gorącą wlej do wyparzonych słoików, solidnie je zakręć i postaw do góry dnem. Kiedy ostygną, możesz je odwrócić.

4. Konfitura z jabłek (przepis na około 4 słoiczki)

Składniki:

  • 3 kg jabłek,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • ½ szklanki wody,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę. Do garnka wlej wodę, wrzuć jabłka, ksylitol, sok z cytryny i cynamon. Smaż na małym ogniu, często mieszając. Gorące jabłka przełóż do wyparzonych słoiczków. Zapasteryzuj.

5. Dżem malinowy (przepis na około 2 słoiki)

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 1 opakowanie pektyny jabłkowej,
  • szczypta soli morskiej,
  • ewentualnie 1–2 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie:

Maliny rozgnieć widelcem, aż puszczą sok. Następnie zagotuj na minimalnym ogniu i dokładnie przetrzyj przez sito. Do przecieru dodaj pektynę, ponownie zagotuj. Przelej gorący dżem do gorących słoików. Szczelnie zakręć. Następnie włóż do piekarnika nastawionego na 100 stopni i pasteryzuj przez 15 minut.

6. Konfitura z pigwy

Składniki:(około 3 słoiki)

  • 1 kg pigwy,
  • szklanka wody,
  • 1½ szklanki ksylitolu.

Przygotowanie:

Pigwy obierz i pokrój na ósemki. W garnku zagotuj wodę i wrzuć owoce. Gotuj na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodaj ksylitol i smaż, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje. Przekładaj do wyparzonych słoików. Zapasteryzuj.

7. Konfitura z czerwonej borówki (przepis na około 2 słoiki)

Składniki:

  • 1 kg borówek,
  • ½ kg jabłek lub gruszek,
  • ½ kg ksylitolu,
  • 300 ml wody.

Przygotowanie:

Umyte i obrane borówki zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie odcedź. Z ksylitolu i wody ugotuj syrop, do którego dorzuć duże kawałki gruszki lub jabłka. Owoce gotuj w syropie do momentu, aż zrobią się szkliste. Następnie dodaj borówki i całość grzej na małym ogniu przez około 20 minut. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

8. Dżem z owoców dzikiej róży (około 3 słoiczki)

Składniki:

  • 2 kg owoców dzikiej róży,
  • ½ kg ksylitolu.

Przygotowanie:

Owoce dzikiej róży gotuj przez około 30 minut aż trochę zmiękną. Odlej wodę i przecieraj przez durszlak lub sito. Do masy dodaj ksylitol i dwie łyżki soku z cytryny. Gotuj przez 10 minut. Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj.

9. Sok z aronii

Składniki:

  • 2 kg owoców aronii,
  • 40 liści wiśni,
  • 2 kg ksylitolu,
  • kwasek cytrynowy,
  • 3 litry wody.

Przygotowanie:

Owoce aronii wrzuć do garnka, dodaj liście wiśni i zalej wodą. Gotuj przez 20 minut. Kiedy sok się zagotuje, przecedź całość i wymieszaj z ksylitolem i kwaskiem cytrynowym. Gotowy przelej do butelek i pasteryzuj przez około 15 minut.

10. Konfitura z owoców czarnego bzu (na około 2 słoiki)

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 400 g ksylitolu,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

Oczyszczone, oddzielone od gałązek owoce przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, ksylitol oraz połowę soku z cytryny i zagotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj resztę soku z cytryny i gotuj do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.

Sezonowość warzyw i owoców według tabeli zamieszczonej w książce Julii Bator “Zamień chemię na jedzenie”, s. 151-152.

Przydatne akcesoria:

Chwytak do słoików

Chwytak ułatwiający przenoszenie słoików podczas pasteryzacji. Chroni dłonie przed poparzeniem a słoiki przed upuszczeniem.

Zobacz: Chwytak do słoików

Garnek do smażenia konfitur

Garnek angielskiej marki Kilner o pojemności 8 l, który idealnie sprawdzi się przy przygotowywaniu konfitur. Wyposażony w dwa uchwyty – jeden z nich ułatwia przechylanie naczynia w trakcie przelewania przetworów, drugi zaś ułatwia jego przesuwanie i przenoszenie. Dzięki dużej średnicy garnka nadmiar wody z konfitury szybko odparowuje. Funkcjonalny, elegancki i wygodny w użytkowaniu.

Zobacz: Garnek do smażenia konfitur

Drylownica do wiśni i czereśni

Szybki sposób na pozbawianie pestek wiśni i czereśni. Drylownica to praktycznie bezwysiłkowy sposób na przygotowanie produktów do produkcji konfitur.

Zobacz: Drylownica do wiśni

Słoiki do przetworów

Stylowy zestaw czterech słoików do przetworów przygotowanych w domu. Domowa konfitura + piękny słoik, to świetny pomysł na prezent!

Zobacz: Słoiki do przetworów

Zestaw do dekoracji

Zestaw naklejek, zawieszek, osłonek na zakrętki wraz z atrakcyjną wstążką – wszystko, czego potrzebujesz, by dokładnie oznaczyć każdy słoik. Zestaw idealnie sprawdza się również wtedy, gdy przetwory chcesz podarować najbliższym w prezencie.

Zobacz: Zestaw do dekoracji słoików

Foto: flikr.com/minato

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Krótkowzroczność – jakie mamy możliwości radzenia sobie z tym problemem?

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Stern na piątek, cz. 8 – Nauczycielu, masz wielką moc!

Dzieci warto leczyć bezpiecznie – rozmowa z Michèle Boiron

Chcesz, żeby twoje dziecko się „lepiej uczyło”? Daj mu więcej wolnego czasu!

Przejdz do: