Przetwory na zimę – z sezonowych owoców, bez dodatku cukru + przydatne akcesoria
| Przetwory na zimę – z sezonowych owoców, bez dodatku cukru + przydatne akcesoria

Przetwory na zimę – z sezonowych owoców, bez dodatku cukru + przydatne akcesoria

Koniec lata a nawet początek jesieni to idealny moment, by przygotować domowe przetwory na zimę. Ich przyrządzenie, wbrew powszechnej opinii, nie musi być wcale wymagające i zabierać dużo czasu. Wybraliśmy dla was kilka pomysłów na to, jak sezonowe owoce zamknąć w słoikach tak, by korzystać z ich bogatego smaku zimą. I przy okazji – za bardzo się nie napracować.

1. Powidła śliwkowe

Składniki:

  • kilka kilogramów mocno dojrzałych śliwek węgierek,
  • odrobina wody.

Przygotowanie:

Przebierz śliwki, usuwając z nich resztki liści i ogonki. Każdą przetnij na pół, wyrzuć pestki, a kawałki owoców przełóż do wielkiego garnka. Powinien być duży, szeroki i o grubym dnie lub nieprzywierającej powierzchni. Na dno wlej odrobinę wody. Garnek przykryj pokrywką i postaw na małym ogniu. Owoce duś powoli przez około godzinę, by puściły sok. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż je przez około 3–4 godziny (co jakiś czas zamieszaj drewnianą łyżką). Wyłącz gaz, gdy śliwki będą już dobrze rozgotowane, i bez przykrycia odstaw je na noc do odparowania.

Następnego dnia ponownie podgrzej je na malutkim ogniu i smaż kolejne 4 godziny. Zamieszaj raz na jakiś czas. Następnie wyłącz gaz i odstaw garnek tak jak pierwszego dnia.

Trzeciego dnia znów podgrzej śliwki do uzyskania właściwej konsystencji, czyli do momentu, kiedy powidła nabrane łyżką będą z niej spadać płatami (a nie spływać).

Usmażone, wrzące powidła przełóż do słoików i porządnie zakręć. Słoiki odstaw do góry dnem do ostudzenia.

2. Powidła gruszkowe (przepis na około 2 słoiczki)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek,
  • szczypta szafranu.

Przygotowanie:

Gruszki obierz, pokrój w kostkę i duś na małym ogniu w dużym rondlu z grubym dnem. Kiedy puszczą pierwszy sok, dodaj szafran. Gdy powidła dostatecznie zgęstnieją, przełóż je do wyparzonych słoiczków. Zakręć mocno i połóż do góry dnem do ostygnięcia.

3. Słodki dżem poziomkowy (przepis na około 2 słoiczki)

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 1 kg ksylitolu,
  • 250 ml wody.

Przygotowanie:

Owoce zasyp częścią cukru i pozostaw na 3–4 godziny. Pozostały cukier (około ¼ objętości) rozpuść w wodzie, zagotuj i dodaj do niego owoce. Konfiturę gotuj na wolnym ogniu, wstrząsając rondlem. Po zagotowaniu odstaw całość na kilka minut. Czynność powtórz kilkakrotnie. Następnie odstaw konfiturę i ugotuj kolejnego dnia. Gorącą wlej do wyparzonych słoików, solidnie je zakręć i postaw do góry dnem. Kiedy ostygną, możesz je odwrócić.

4. Konfitura z jabłek (przepis na około 4 słoiczki)

Składniki:

  • 3 kg jabłek,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • ½ szklanki wody,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę. Do garnka wlej wodę, wrzuć jabłka, ksylitol, sok z cytryny i cynamon. Smaż na małym ogniu, często mieszając. Gorące jabłka przełóż do wyparzonych słoiczków. Zapasteryzuj.

5. Dżem malinowy (przepis na około 2 słoiki)

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 1 opakowanie pektyny jabłkowej,
  • szczypta soli morskiej,
  • ewentualnie 1–2 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie:

Maliny rozgnieć widelcem, aż puszczą sok. Następnie zagotuj na minimalnym ogniu i dokładnie przetrzyj przez sito. Do przecieru dodaj pektynę, ponownie zagotuj. Przelej gorący dżem do gorących słoików. Szczelnie zakręć. Następnie włóż do piekarnika nastawionego na 100 stopni i pasteryzuj przez 15 minut.

6. Konfitura z pigwy

Składniki:(około 3 słoiki)

  • 1 kg pigwy,
  • szklanka wody,
  • 1½ szklanki ksylitolu.

Przygotowanie:

Pigwy obierz i pokrój na ósemki. W garnku zagotuj wodę i wrzuć owoce. Gotuj na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodaj ksylitol i smaż, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje. Przekładaj do wyparzonych słoików. Zapasteryzuj.

7. Konfitura z czerwonej borówki (przepis na około 2 słoiki)

Składniki:

  • 1 kg borówek,
  • ½ kg jabłek lub gruszek,
  • ½ kg ksylitolu,
  • 300 ml wody.

Przygotowanie:

Umyte i obrane borówki zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie odcedź. Z ksylitolu i wody ugotuj syrop, do którego dorzuć duże kawałki gruszki lub jabłka. Owoce gotuj w syropie do momentu, aż zrobią się szkliste. Następnie dodaj borówki i całość grzej na małym ogniu przez około 20 minut. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

8. Dżem z owoców dzikiej róży (około 3 słoiczki)

Składniki:

  • 2 kg owoców dzikiej róży,
  • ½ kg ksylitolu.

Przygotowanie:

Owoce dzikiej róży gotuj przez około 30 minut aż trochę zmiękną. Odlej wodę i przecieraj przez durszlak lub sito. Do masy dodaj ksylitol i dwie łyżki soku z cytryny. Gotuj przez 10 minut. Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj.

9. Sok z aronii

Składniki:

  • 2 kg owoców aronii,
  • 40 liści wiśni,
  • 2 kg ksylitolu,
  • kwasek cytrynowy,
  • 3 litry wody.

Przygotowanie:

Owoce aronii wrzuć do garnka, dodaj liście wiśni i zalej wodą. Gotuj przez 20 minut. Kiedy sok się zagotuje, przecedź całość i wymieszaj z ksylitolem i kwaskiem cytrynowym. Gotowy przelej do butelek i pasteryzuj przez około 15 minut.

10. Konfitura z owoców czarnego bzu (na około 2 słoiki)

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 400 g ksylitolu,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

Oczyszczone, oddzielone od gałązek owoce przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, ksylitol oraz połowę soku z cytryny i zagotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj resztę soku z cytryny i gotuj do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.

Sezonowość warzyw i owoców według tabeli zamieszczonej w książce Julii Bator “Zamień chemię na jedzenie”, s. 151-152.

Przydatne akcesoria:

Chwytak do słoików

Chwytak ułatwiający przenoszenie słoików podczas pasteryzacji. Chroni dłonie przed poparzeniem a słoiki przed upuszczeniem.

Zobacz: Chwytak do słoików

Garnek do smażenia konfitur

Garnek angielskiej marki Kilner o pojemności 8 l, który idealnie sprawdzi się przy przygotowywaniu konfitur. Wyposażony w dwa uchwyty – jeden z nich ułatwia przechylanie naczynia w trakcie przelewania przetworów, drugi zaś ułatwia jego przesuwanie i przenoszenie. Dzięki dużej średnicy garnka nadmiar wody z konfitury szybko odparowuje. Funkcjonalny, elegancki i wygodny w użytkowaniu.

Zobacz: Garnek do smażenia konfitur

Drylownica do wiśni i czereśni

Szybki sposób na pozbawianie pestek wiśni i czereśni. Drylownica to praktycznie bezwysiłkowy sposób na przygotowanie produktów do produkcji konfitur.

Zobacz: Drylownica do wiśni

Słoiki do przetworów

Stylowy zestaw czterech słoików do przetworów przygotowanych w domu. Domowa konfitura + piękny słoik, to świetny pomysł na prezent!

Zobacz: Słoiki do przetworów

Zestaw do dekoracji

Zestaw naklejek, zawieszek, osłonek na zakrętki wraz z atrakcyjną wstążką – wszystko, czego potrzebujesz, by dokładnie oznaczyć każdy słoik. Zestaw idealnie sprawdza się również wtedy, gdy przetwory chcesz podarować najbliższym w prezencie.

Zobacz: Zestaw do dekoracji słoików

Foto: flikr.com/minato

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

„Człowiek to jedyny ssak, który odstawia swoje potomstwo, zanim ono będzie na to gotowe”. 3 historie o samoodstawieniu się dziecka od piersi

Czy faktycznie myślisz, to co myślisz? O wielkiej roli przekonań w naszym życiu

Juul na poniedziałek, cz. 63 – Wszystkie dzieci potrzebują autorytetu osobistego

Przejdz do: