10 przepisów na (bezcukrowe) ciasta z olejem kokosowym
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| 10 przepisów na (bezcukrowe) ciasta z olejem kokosowym

10 przepisów na (bezcukrowe) ciasta z olejem kokosowym

Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych olejów świata. Nadaje się nie tylko do pielęgnacji ciała czy do smażenia, ale z powodzeniem można nim zastępować masło lub margarynę w niemal wszystkich wypiekach.

Dzięki temu wzbogacimy smak tradycyjnych ciast i przygotujemy ich zdrowszą, bardziej odżywczą wersję. Tym bardziej, że nierafinowany olej kokosowy jest bogatym źródłem antyoksydantów, podnosi też poziom tzw. dobrego cholesterolu i po prostu – pasuje do wszystkiego.

1. Tarta kokosowa z jaglanym kremem i malinami

Składniki:

Ciasto

  • 240 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 3 płaskie łyżki ksylitolu,
  • 120 g oleju kokosowego (konsystencja stała),
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 50 ml zimnej wody.

Krem

  • 200 g suchej kaszy jaglanej,
  • 300 ml mleka roślinnego,
  • 200 ml wody,
  • 3–4 łyżki syropu daktylowego,
  • 2–3 łyżki soku z cytryny,
  • 3–4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 250 g malin.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, ksylitolu i wymieszaj wszystkie składniki. Zimny olej kokosowy posiekaj drobno nożem i dorzuć do mąki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i połącz ze sobą tak, by powstała gładka masa. Wyrabiaj ciasto, dolewając zimnej wody. Gotowe ciasto zawinięte w folię spożywczą chłodź w lodówce przez pół godziny. Przed wyjęciem nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 15 minut.

Po ochłodzeniu spodu przygotuj jaglany krem. Zagotuj w jednym garnku mleko i wodę. Dodaj kaszę, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 15–20 minut do całkowitej miękkości. Gorącą kaszę przełóż do miski, dodaj syrop daktylowy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i zblenduj na gładką masę. Gotowy krem schłodź w lodówce. Zimnym kremem wyłóż ciasto, dekorując wierzch świeżymi, sezonowymi owocami.

Najlepsze książki dla dzieci i rodziców - księgarnia Natuli.pl

2. Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 3 jajka,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
  • 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia (bez fosforanów),
  • 2 łyżki kakao lub karobu,
  • 1 łyżki domowego cukru waniliowego na bazie ksylitolu,
  • 6 łyżek wody,
  • 200 ml oleju kokosowego.

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuść razem z wodą, kakao i ksylitolem. Po przestudzeniu dodaj żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do reszty i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do natłuszczonej formy i piecz przez około 40–45 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Kruche ciasto na oleju kokosowym

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • ½ szklanki wody,
  • ½ szklanki oleju kokosowego płynnego,
  • 2 łyżeczki organicznego proszku do pieczenia bez fosforanów,
  • domowy cukier waniliowy na bazie ksylitolu (przeczytaj: Czym się różni cukier wanilinowy od cukru waniliowego?),
  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki otrębów pszennych.

Przygotowanie:

Mąkę, ksylitol, wodę, proszek do pieczenia i olej wymieszaj ze sobą. Powstałe ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej kuli. Rozwałkuj ją na stolnicy, wytnij okrąg i przełóż do natłuszczonej formy. Posyp ciasto otrębami pszennymi i zetrzyj na nie obrane jabłka. Z reszty ciasta wytnij paski i ułóż je na wierzchu, formując kratkę. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Reklama sponsora artykułu
Organiczny olej kokosowy

Nierafinowany, tłoczony na zimno, organiczny! Jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Zdrowy suplement diety. Doskonały do gotowania, smażenia, pieczenia, smarowania lub koktajli. Świetny do pielęgnacja skóry, włosów i zębów.

Zobacz więcej

4. Tofurnik kokosowy z mango

Składniki:

Spód

  • 150 g dobrych ciastek kokosowych bez cukru,
  • 5 łyżek oleju kokosowego,
  • spora szczypta kardamonu.

Masa

  • 3 kostki tofu (każda po 180 g),
  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez jedną dobę w lodówce (400 ml),
  • 2½ łyżeczki agaru,
  • 1 szklanka puree z mango + kilka łyżek do zdobień,
  • ⅓ szklanki soku z cytryny,
  • ½ szklanki syropu klonowego,
  • skórka otarta z ekologicznej cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu zblenduj na gładką masę, wyłóż na tortownicę i odłóż do lodówki, by stwardniały.
Wyłóż do miski schłodzoną, gęstą część mleka kokosowego. Resztę kokosowej wody przelej do szklanki (zużyj np. do koktajlu lub naleśników). Kokosowy tłuszcz przełóż do małego rondelka razem z agarem i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając – aż do zagotowania. Po tym czasie zdejmij go z ognia, przelej do kielicha blendera, dodaj tofu, mango oraz pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj na idealnie gładki, aksamitny krem. Masę wylej na przygotowany wcześniej spód i, gdy po pewnym czasie nieco stwardnieje, udekoruj kropelkami pulpy z mango. Tofurnik odstaw do lodówki na całą noc.

5. Kokosowy tort z pokrzyw z mandarynką

Składniki:

  • 120 g liści młodej pokrzywy,
  • 120 g jogurtu naturalnego,
  • skórka z 1 mandarynki,
  • sok z ½ mandarynki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • ¾ szklanki ksylitolu,
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki organicznego proszku do pieczenia bez fosforanów,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

Pokrzywy umyj i odsącz, następnie zblenduj razem z jogurtem, skórką i sokiem z mandarynki oraz cytryny. Olej kokosowy lekko podgrzej – do uzyskania płynnej konsystencji, dodaj do pokrzywowej masy razem z ksylitolem i jajkami, następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Mąkę wymieszaj osobno z proszkiem, sodą i wiórkami i dodawaj partiami do masy. Zmieszane ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

6. Mazurek z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki zimnego oleju kokosowego,
  • ¼ szklanki lodowatej wody,
  • ¼ szklanki ksylitolu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki posiekaj nożem, następnie zagnieć w kulę, owiń folią i włóż na przynajmniej 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Ciasto podziel na pół, każdą połówkę rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie, prostokątne placki. Tak przygotowane spody włóż do blach do pieczenia, nakłuj na całej powierzchni widelcem i piecz przez 18–20 minut. Na koniec wyjmij, schłodź i udekoruj np. różanymi lub migdałowymi płatkami.

7. Ciasto marchewkowe na oleju kokosowym

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1½ szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1½ szklanki mąki migdałowej,
  • ¼ szklanki oleju kokosowego,
  • ¼ szklanki syropu klonowego,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 2 łyżeczki organicznego proszku do pieczenia bez fosforanów.

Przygotowanie:

W jednej misce połącz ze sobą marchew, jajka i olej, w drugiej – mąki, rodzynki i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz ze sobą i przełóż do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piecz przez 1–1½ godziny w temperaturze 160 stopni.

8. Kasztanowy piernik z sosem z orzechów nerkowca

Składniki:

  • 200 g mąki kasztanowej,
  • 150 g miodu,
  • 40 g orzechów włoskich i orzechów nerkowca,
  • 3 jajka,
  • 10 g przyprawy korzennej,
  • 10 g kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 60 g oleju kokosowego w stanie stałym,
  • szczypta soli.

Sos

  • 3 łyżki masła z orzechów nerkowca,
  • 1 łyżka miodu,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnej misce rozetrzyj olej kokosowy z miodem. Następnie pojedynczo, cały czas rozcierając masę, dodawaj żółtka. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do zagniecionego ciasta, delikatnie mieszając. Po połączeniu masy z pianą dodaj drobno posiekane orzechy. Całość mieszaj ze sobą do połączenia składników. Ciasto powinno wyjść dość gęste. Formę wysmaruj olejem kokosowym, przełóż do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40–45 minut.

Aby przygotować sos, na małym ogniu podgrzej mleko kokosowe i zmiksuj razem z pozostałymi składnikami, aż całość nabierze jasnego, kremowego koloru. Gotowym sosem możesz polać przestudzony piernik.

9. Tiramisu w lekkiej wersji

Składniki:

  • 5 łyżek oleju kokosowego,
  • 90 g syropu klonowego,
  • 360 ml mleka kokosowego,
  • 380 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 2 łyżeczki organicznego proszku do pieczenia bez fosforanów,
  • łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 100 ml czarnej kawy,
  • kilka łyżek kakao.

Krem

  • 3 puszki mleka kokosowego, mocno schłodzonego,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • laska wanilii.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kremu. Oddziel twardą część mleka kokosowego od wodnistej. Przełóż twardą masę kokosową do miski i ubijaj, dodając ziarenka wanilii i ksylitol. Krem schowaj do lodówki.

Do miski wlej rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy i mleko. Połącz składniki. Przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia i sodę. Dodaj sól, a następnie całość dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto wlej do formy wysmarowanej olejem kokosowym i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto przestudź, pokrój w kostkę, polej czarną kawą i posyp kakao. Na wierzch nałóż wcześniej przygotowany krem.

10. Kokosowo-waniliowy sernik na zimno

Składniki:

Spód

  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 1 łyżka ksylitolu.

Masa sernikowa

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 400 ml mleka kokosowego mocno schłodzonego w lodówce,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • ziarenka z 2 lasek wanilii,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Spód

Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej. Następnie wsyp do formy wiórki, rozprowadź równomiernie. W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego z 1 łyżką ksylitolu i polej dno formy wyłożonej wiórkami. Włóż całość do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

Masa

Do kielicha blendera wrzuć stałą część mleka kokosowego, dodaj ksylitol, wiórki kokosowe, olej kokosowy, sok z cytryny i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość zmiksuj na gładki budyń. Na koniec dodaj wanilię i wymieszaj. Powstałą masę wylej na spód, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Foto: flikr.com/69668444@N03

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jaki wpływ na dzieci (i dorosłych) ma czytanie?

Rodzicu zrób z siebie głupka, czyli kilka niezawodnych sposobów na rozładowanie napięcia w relacji z dzieckiem

Wróciliście z wakacji i… musisz odpocząć?

Przejdz do: