Kategorie
Ekowiadomości

Ryby mogą zmniejszyć ryzyko alergii

Najnowsze doniesienia naukowców ze Szwecji mówią o tym, że dzieci regularnie jedzące ryby w pierwszym roku życia są znacznie mniej narażone na rozwój alergii w porównaniu z maluchami, które ryb nie spożywają. Badacze konkretnie dowiedli, że szanse rozwoju egzemy i kataru siennego u dzieci, których dieta jest bogata w ryby, są mniejsze o odpowiednio 22 proc. i o 26 proc. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition.

ryba

Porcja ryby

Odkrycia sugerują, że wystarczy, by dzieci jadły rybę tylko kilka razy w miesiącu (nie mniej niż trzy), by znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii. Wcześniejsze badania sugerowały, że wczesne wprowadzenie ryb do diety dziecka może mieć działanie ochronne dla dzieci w wieku do 4 lat. Jednak naukowcy ze Sztokholmu chcieli dowiedzieć się, czy taka ochrona może dotyczyć także starszych dzieci. Dlatego obserwowali dzieci od okresu niemowlęcego do momentu, kiedy skończą 12 lat. Akurat w Szwecji, gdzie odbywały się badania, ryby odgrywają dużą rolę we wzorcu żywieniowym dzieci. Blisko 80 proc. z nich je ryby co najmniej dwa razy w miesiącu. Wśród obserwowanych ponad 3200 dzieci, ryzyko alergii znacznie spadło w porównaniu do smyków, które rzadko lub nigdy nie jadły ryb. Jest  jedno „ale” – naukowcy nie zbadali, jaki rodzaj ryby jest najkorzystniejszy.

Ryba najwyższej jakości

Specjaliści z gdańskiej inspekcji handlowej sprawdzili jakość mrożonek w pomorskich sklepach, hurtowniach i marketach. Okazało się, że mrożone ryby i owoce morza należy kupować niezwykle rozważnie. Przedsiębiorcy nagminnie zawyżają na opakowaniach wagę mrożonek (w połowie płacimy za wodę!), a co gorsza, jak wynika z raportów z kontroli gdańskiej inspekcji handlowej, zamrażają stare ryby! Na szczęście takie produkty zostały szybko wycofane z obrotu, przedsiębiorców czekają wysokie kary finansowe. Wydawać by się mogło, że na Pomorzu jakość ryb powinna być najwyższa. Aż strach myśleć, co dzieje się z produktami, które przemierzają setki kilometrów, by dotrzeć na południe kraju.

Kupić rybę dobrej jakości naprawdę nie jest łatwo. Najlepiej kupować ryby:

  • świeże,
  • niemrożone,
  • z pewnego źródła (!),
  • jeśli hodowlane, to karmione pożywieniem dobrej jakości,
  • takie, na które aktualnie jest sezon połowów,
  • polskie, nie z importu!

Źródło: dailymail.co.uk
Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “Ryby mogą zmniejszyć ryzyko alergii”

Koniecznie polskie? Nie byłabym pewna. Jestem za lokalnością upraw, ale Bałtyk to brudny basenik, dlatego raczej omijamy bałtyckie ryby szerokim łukiem…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.