General Mills – amerykański koncern branży artykułów spożywczych (do którego należy wiele marek sprzedających swoje produkty również w Polsce), zapowiada obniżenie zawartości cukru w płatkach śniadaniowych. Decyzję podjęto pod presją jaką wywiera się na największych producentach żywności, aby zmniejszyć otyłość u dzieci i występowanie związanych z nią chorób.
Cukry stosowane przez General Mills są przetwarzane i nawet przy zredukowanej ilości mogą być szkodliwe dla człowieka. Należą do nich m.in.:
- rafinowany cukier biały – dostarcza tylko “pustych” kalorii, nie zawiera naturalnych substancji mineralnych, wypłukuje z organizmu cenne witaminy i utrudnia dotlenianie komórek
- syrop skrobiowy – jeśli zawiera dużo fruktozy może podnosić poziom złego cholesterolu i uszkadzać naczynia krwionośne.
Mimo zapowiedzi obniżenia zawartości cukru w żywności, producent nadal będzie stosował genetycznie zmodyfikowane składniki w produktach zbożowych oraz syrop kukurydziany (przetworzony może zawierać rtęć), sztuczne aromaty (mogą wywoływać alergię) i sztuczne barwniki (mogą wywoływać zaburzenia układu nerwowego i nadpobudliwość – ADHD).
Większość cukru dodawanego do artykułów spożywczych w USA pochodzi z buraków cukrowych, które w 95% są modyfikowane genetycznie.
Nie ma jednoznacznych i długoterminowych badań potwierdzajacych szkodliwość zmodyfikowanej żywności, ale ostrzega się, że jej spożywanie może prowadzić do nowotworów, bezpłodności, uszkodzenia naturalnej flory bakteryjnej i wad wrodzonych.
Przeczytaj przepisy na zdrowe i naturalne śniadania dla dziecka.
Źródło: www.naturalnews.com