Kategorie
Dieta naturalna

Spirulina – kilka niesamowitych właściwości

Jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowe smaki, coraz częściej szukamy naturalnych produktów mogących nam dostarczyć niezbędnych witamin i składników odżywczych, staramy się unikać chemii – zarówno tej aptecznej, jak i obecnej w przetworzonej żywności.

Spirulina to niebiesko-zielona alga, której właściwości prozdrowotne i walory odżywcze doceniali już Aztekowie. Do dziś nie zyskała godnego konkurenta, który miałby porównywalny wpływ na nasz organizm i mógł być jej zamiennikiem.

Przeczytaj: Spirulina – mleko Matki Ziemi

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Cesarskie cięcie i poród po cięciu cesarskim

Pomoc i wsparcie przy CC i VBAC

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Jakie są korzyści z jedzenia spiruliny?

1. Jest nośnikiem witamin i minerałów

Spirulina stanowi naturalne źródło żelaza, magnezu i potasu oraz innych cennych mikroelementów. To również nośnik witamin z grupy B, a także E i A. Antyoksydanty w niej zawarte opóźniają procesy starzenia. Zawiera również kwas gamma-linolenowy, który wykazuje silnie działanie przeciwzapalne – spirulina jest jednym z nielicznych produktów o naturalnej zawartości tego składnika. Wzmacnia układ immunologiczny, aktywnie wspomaga regenerację komórek. Pomaga dbać o prawidłowy rozwój mikroflory bakteryjnej jelit. Działa alkalizująco i antygrzybiczo.

2. Ma wysoką zawartość białka

Podstawowym budulcem spiruliny jest białko – składa się ona z niego w ponad 65%. Jest więc świetnym źródłem tego składnika dla wegetarian i wegan. Niewiele osób wie, że białka pochodzenia roślinnego są łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż białka zwierzęce.

3. Oczyszcza organizm

Swoje silne właściwości detoksykacyjne spirulina zawdzięcza wysokiemu stężeniu chlorofilu, który jest jednym z najpotężniejszych środków odtruwających występujących w naturze. Wykazano jego skuteczność w usuwaniu toksyn z krwi, wiąże on metale ciężkie jak np. rtęć i arsen, pomagając je wydalić z organizmu.

4. Sprzyja osiągnięciu właściwej wagi

Najczęstszym powodem przejadania się jest niedobór składników odżywczych. Ciało reaguje głodem, by zakomunikować nam, że brakuje mu witamin. Warto więc dostarczyć organizmowi składników, których się domaga. Spożywanie spiruliny pozwala na długo utrzymać uczucie sytości i zapobiega napadom głodu. Zażywanie jej przy zachowaniu odpowiedniej diety i regularnych ćwiczeniach pozwoli też zwiększyć efekty odchudzania.

5. Pomaga przy alergiach

Spirulina może być także ratunkiem dla osób, którym przyszło się mierzyć z sezonowymi alergiami. Hamuje uwalnianie histaminy i pomaga zniwelować uciążliwe objawy alergii bez obciążania żołądka silnymi lekami.

[natuli2]

Kto powinien sięgnąć po spirulinę?

Spożywanie spiruliny zaleca się:

  • sportowcom,
  • osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej – jako źródło białka,
  • osobom zmagającym się z anemią – ze względu na dużą zawartość żelaza,
  • kobietom planującym ciążę – ze względu na obecność kwasu foliowego.

Jak dawkować spirulinę?

Włączając spirulinę do diety, warto zacząć od małej dawki i obserwować reakcję organizmu, stopniowo zwiększając jej ilość.

Dzienne dawki spiruliny:

  • dla dzieci w wieku 6–10 lat: do 6 g dziennie.
  • dla starszych dzieci i dorosłych: 6–10 g.
  • dla sportów i osób wykonujących ciężkie prace fizyczne: do 30 g (Przed zwiększeniem dawki ponad zalecaną normę warto skonsultować się z lekarzem. Pomoże on dobrać ilość spiruliny do intensywności podejmowanego wysiłku i faktycznego zapotrzebowania organizmu).

Jak spożywać spirulinę?

Spirulina jest dostępna w postaci tabletek lub w formie sproszkowanej. Można dodawać ją do koktajli, sosów czy wypieków. Wykazuje dużą odporność na obróbkę termiczną, co pozwala łączyć ją z wieloma potrawami bez utraty cennych właściwości odżywczych.

W koktajlu z wykorzystaniem ulubionych owoców czy w sosie jej specyficzny smak jest prawie niewyczuwalny. Obecność spiruliny zdradza jedynie kolor serwowanego posiłku.

Autor/ka: Jakub Paśnik

Autor NaturaOnline.pl, gdzie opisuje produkty związane ze zdrowym odżywianiem, dietą i naturalną medycyną.


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

1 odpowiedź na “Spirulina – kilka niesamowitych właściwości”

Stosuję spirulinę w tabletkach i uważam, że t naprawdę świetny produkt. Nie tyle, że akurat w tabletkach tylko ogólnie. Alga ta w formie proszku sprawdza się u mnie na maseczki do twarzy domowej roboty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.