Syntetyczne, szkodliwe barwniki znajdują się w różnych produktach spożywczych. Nie tylko w “groźnie” wyglądających barwionych słodyczach czy napojach, ale także w produktach, które mogą wydawać się zdrowe – batonikach zbożowych, chrupkach dla dzieci, płatkach śniadaniowych, sosach…
Organizacja Center for Science in the Public Interest (CSPI) przygotowała raport na temat szkodliwości syntetycznych barwników w żywności. Wynika z niego m.in., że mają one działanie rakotwórcze, są silnie alergizujące, a także powodują nadpobudliwość u dzieci.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Najczęściej stosowane barwniki spożywcze, takie jak Tartrazyna – E102 i Czerwień Allura – E129 wykonane są z ropy naftowej.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Barwniki niebezpieczne dla zdrowia, to:
- E 102 tartrazyna
- E 104 żółcień chinolinowa
- E 122 azorubina
- E 123 amarant
- E 127 erytrozyna
- E129 czerwień allura
- E 131 błękit patentowy
- E 132 indygotyn
- E 142 zieleń
- E 150a – E150d karmel
- E 173 aluminium
- E 180 litorlubina.