5 przepisów na zdrowe, urodzinowe torty dla dzieci
| 5 przepisów na zdrowe, urodzinowe torty dla dzieci

5 przepisów na zdrowe, urodzinowe torty dla dzieci

Czy urodzinowy tort dla dziecka musi być cukrową bombą tak słodką, że nie da się jej przełknąć, w dodatku zdobioną sztucznymi, spożywczymi barwnikami? Oczywiście, że nie, bo pyszne torty urodzinowe można przygotować również przy użyciu naturalnych składników, bez cukru i innych zbędnych wypełniaczy. I wcale nie tracą one w oczach maluchów na atrakcyjności.

Przygotowaliśmy dla was kilka tortowych przepisów i niemały zestaw akcesoriów, które pomogą w ich przygotowaniu.

1. Tort czekoladowy

Spód:

  • 150 g mielonych migdałów (lub mąki migdałowej),
  • 100 g daktyli,
  • 2–3 łyżki wody,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 4 dojrzałe awokado,
  • 7 łyżek ciemnego kakao lub karobu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki masła migdałowego,
  • 20 g liofilizowanych malin.

Dodatkowo: dowolne owoce do ozdoby.

Przygotowanie:

Spód:

Mielone migdały z daktylami i szczyptą soli wrzuć do blendera. Jeśli to konieczne, dolej też odrobinę wody. Zmiksuj na gładką masę i przełóż do tortownicy o średnicy 18 lub 20 cm. Wyłóż dokładnie spód, dociskając palcami. Następnie włóż do lodówki na czas przygotowania kremu.

Krem:

Miąższ z awokado przełóż do miski, dodaj do niego pozostałe składniki (z wyjątkiem malin) i dobrze zmiksuj blenderem. Liofilizowane maliny zmiel osobno na pył w młynku do kawy. Przesyp maliny do masy czekoladowej i całość wymieszaj szpatułką.
Wyjmij spód z lodówki, wyłóż go kremem, wyrównaj. Całość włóż ponownie do lodówki na minimum 3 godziny. Udekoruj ulubionymi sezonowymi owocami.

2. Tort maślany

Spód:

  • 3 jajka,
  • 75 g sypkiego słodu (np. cukru kokosowego, ksylitolu, erytrolu),
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej.

Masa:

  • 250 g masła,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 120 g sypkiego słodu.

Dodatki:

  • płatki migdałowe,
  • 200 ml wrzątku,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

Spód:

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając słód, a następnie po jednym żółtku. Mąki połącz osobno i dorzuć do nich sodę. Przesiej powoli do jajek i wymieszaj delikatnie łyżką. Gotową masę przełóż do tortownicy i piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie całość wystudź i przekrój poziomo na trzy części.

Masa:

Jajko i żółtka ubij na parze ze słodem. Wystudź. Masło utrzyj na puch w osobnym naczyniu. Jajka i masło połącz ze sobą mikserem. Biszkoptowy spód nasącz wodą z sokiem cytrynowym i przełóż masą. Wierzch i boki pokryj płatkami migdałowymi lub ozdób według uznania. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

3. Tort „na szybko”

Ciasto:

  • 250 g mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 120 g sypkiego słodu (np. cukru kokosowego, ksylitolu, erytrolu),
  • 170 g mieszanki mąki (50 proc. gryczanej, 50 proc. ryżowej),
  • 2 łyżeczki tapioki,
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 250 ml mleka roślinnego,
  • 2 pełne łyżki mąki jaglanej,
  • 2 pełne łyżki tapioki,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 1–2 łyżki cukru kokosowego,
  • 3–4 łyżki kremu daktylowego.

Dodatki: ekspandowany amarantus, ekspandowana kasza jaglana.

Przygotowanie:

Ciasto:

W mniejszej misce wymieszaj mleko z octem jabłkowym i odstaw na 5–10 minut. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, olej i dosyp słodu. Całość zmiksuj do połączenia składników. Do większej miski przesiej mąki, sodę oraz skrobię. Wymieszaj. Przelej mokre składniki do suchych i całość wymieszaj mikserem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35–40 minut. Schłodzone ciasto przekrój na pół.

Krem:

Odlej 100 ml mleka, resztę umieść w niedużym garnku i zagotuj. Do odlanego mleka wsyp mąkę jaglaną oraz skrobię, dodaj ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj – do uzyskania gładkiej konsystencji. Do gotującego się mleka stopniowo wlewaj dobrze rozmieszany roztwór i energicznie mieszaj powstający budyń, zmniejszając ogień do minimum. Ugotowany, gęsty budyń odstaw do schłodzenia. Masło klarowane, wyjęte wcześniej z lodówki, zmiksuj z cukrem kokosowym na gładką masę. Do tak powstałej maślanej masy dodawaj po łyżce schłodzonego budyniu. Zmiksuj na krem. Odłóż kilka łyżek do przystrojenia wierzchu tortu. Do reszty kremu dorzuć krem daktylowy i dokładnie zmiksuj całość. Wstaw do lodówki. Schłodzoną masą wysmaruj spód ciasta, smarując wierzch i brzegi. Na sam wierzch dodaj warstwę odłożonego kremu (bez kremu daktylowego), aby był jasny. Boki obsyp ekspandowanym amarantusem. Przy pomocy wyciskarki całość przystrój kremem z musem daktylowym.

4. Tort truskawkowy RAW

Spód:

  • 3 garści orzechów włoskich,
  • 12 namoczonych daktyli,
  • 1 garść rodzynek,
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Krem:

  • 2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca,
  • 10 dużych truskawek (jeśli jest po sezonie – mogą być mrożone),
  • 5 daktyli.

Przygotowanie:

Spód:

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu tortu zmiksuj w blenderze, ale nie na całkiem gładką masę. Wyłóż nią dno formy i wstaw całość do lodówki.

Krem:

Składniki kremu zmiksuj na bardzo gładką, zwartą masę. Krem ułóż na przygotowanym wcześniej spodzie i włóż całość na pół godziny do zamrażarki. Po wyjęciu udekoruj owocami i wstaw do lodówki.

5. Tort orzechowo-bananowy

Spód:

  • 200 g orzechów laskowych,
  • 16 daktyli,
  • duża garść rodzynek,
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego,
  • 1 duża garść jagód goji zmiksowanych na proszek,
  • 1 duża łyżka kakao lub karobu,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Krem bananowy:

  • 3 szklanki namoczonych orzechów nerkowca,
  • 2 banany,
  • pół szklanki wody.

Krem orzechowy:

  • 1½ szklanki orzechów laskowych blanszowanych,
  • 14 daktyli,
  • 1 duża łyżka masła orzechowego,
  • ¼ szklanki wody,
  • 3 łyżki kakao lub karobu.

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 duże łyżki masła orzechowego,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki kakao lub karobu.

Przygotowanie:

Spód:

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu zmiksuj ze sobą, następnie wyłóż masą dno tortownicy, wygładź łyżką lub ręką i wstaw do lodówki.

Kremy:

Zmiksuj osobno składniki na dwa kremy – bananowy i orzechowy. Nakładaj je na zmianę na spód. Najpierw bananowy, potem orzechowy, następnie znów bananowy.
Całość posmaruj polewą czekoladową, która powstanie po zmiksowaniu wszystkich jej składników. Wstaw do lodówki. Udekoruj kawałkami bananów.

Akcesoria do przygotowania urodzinowego tortu:

Rozkładana forma tortowa

Rozkładana forma tortowa z wysokiej jakości powłoką antyadhezyjną, która chroni przed przypalaniem. Posiada szerokie, wyjmowane dno zapobiegające wyciekaniu ciasta z formy i ułatwiające dekorowanie czy serwowanie tortów.

torty1

Zobacz: Forma do tortów

Foremka z cyframi do ozdabiania tortów

Silikonowa foremka do wykonania ozdób, np. z lukru plastycznego (przepis na zdrowy lukier plastyczny znajdziecie niżej). Formę należy wyłożyć masą i pozostawić w zamrażarce. Dzięki takim ozdobom każdy tort nabierze indywidualnego charakteru.

torty2

Zobacz: Forma z cyframi

Dekorator do ciasta

Idealny dekorator do ozdabiania tortów, ciast i kanapek. W skład zestawu wchodzi szpryca oraz 8 końcówek dekorujących.

mykitchen1

Zobacz: Dekorator do ciasta

Metalowa patera

Patera w stylu vintage. Idealna do prezentacji i serwowania tortów, ciast, ciasteczek, muffinów i innych pysznych deserów.

patera

Zobacz: Patera

Forma do ozdób z lukru plastycznego

Z taką formą księżniczkowy tort to żadne wyzwanie. Dzięki formie wyczarujemy m.in.: zamek, kwiatek, biedronkę, sukienkę, kotka, lalkę lub misia.

torty5

Zobacz: Forma do ozdób z lukru

Forma do ozdób – inne kształty

Kolorowa, silikonowa forma do wykonania ozdób z lukru plastycznego o niepowtarzalnych wzorach. Do wyboru m.in.: pociąg, auto, piłka, statek lub samolot.

torty6

Zobacz: Forma do ozdób z lukru

Przepis na zdrowy lukier plastyczny

Składniki:

  • ksylitol zmielony w młynku do kawy,
  • zimna woda lub sok malinowy,
  • opcjonalnie: odrobina karobu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie razem utrzyj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Uważaj, by soku lub wody nie było zbyt dużo, wówczas lukier będzie zbyt rzadki. Smaruj lukrem ulubione ciastka, torty i czekaj, aż masa zgęstnieje (około 1,5 godziny).

Foto: flikr.com/spool32

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Ząbkowanie – jak naturalnie łagodzić objawy

„Wygląda na to, że tylko ja sobie nie radzę”

Wizyta u dentysty przed i w czasie ciąży – dlaczego jest to takie ważne?

Przejdz do: