Zdrowe przekąski, czyli co zabrać ze sobą w podróż?
SZKOŁA / PRZEDSZKOLE - co kupić?
| Zdrowe przekąski, czyli co zabrać ze sobą w podróż?

Zdrowe przekąski, czyli co zabrać ze sobą w podróż?

Latem zdecydowanie częściej się przemieszczamy. To czas urlopów, kolonii, rodzinnych wycieczek w bliższe i dalsze okolice, ale także wypadów rowerowych i pikników. A w czasie podróży, jak wiadomo, nierzadko dzieci się nudzą. Choć z reguły nie zachęcamy do tego, by traktować jedzenie jako nagrodę czy czasoumilacz, spójrzmy prawdzie w oczy: antidotum na ten stan mogą być przekąski. Tylko co wybrać, by było to zdrowe, stosunkowo niebrudzące, poręczne i na dodatek smaczne? Oto kilka rozwiązań, które doskonale sprawdzą się w czasie podróży.

Musy Ella’s Kitchen zawierają wyłącznie proste, naturalne, organiczne składniki pochodzące z ekologicznych upraw, połączone w niezwykle ciekawe smaki.

Oczywiście lepiej zapomnieć o wszelkiego rodzaju kupnych ciasteczkach, które według zapewnień producentów są doskonałą alternatywą dla śniadania: zawierają co najmniej 5 rodzajów zbóż, pełne ziarno oraz witaminy i składniki mineralne… Niestety zawierają także mnóstwo cukru, a to nie jest najlepsze rozwiązanie dla dziecka, które ma spędzić w podróży kilka godzin. Podobnie “zdrowe pyszności dla mocnych kości” i inne jogurty czy serki przeznaczone specjalnie dla dzieci. Nasze babcie twierdziły, że “cukier krzepi”, ale prawda jest taka, że raczej uzależnia i pobudza, więc to dobre rozwiązanie tylko wtedy, jeśli chcemy zafundować sobie podróż w towarzystwie nadaktywnego malucha. Ostrożnie należy podejść także do wszystkich zapewnień, że coś jest źródłem witamin i minerałów – niestety te syntetyczne są niemal kompletnie bezwartościowe (nawet jeśli wchłaniają się do organizmu, to jedynie w śladowych ilościach). Znacznie bardziej cenne są te, które pozyskiwane są z naturalnych źródeł – owoców i warzyw jedzonych w całości, z orzechów, migdałów itp.

Szerokim łukiem warto omijać także kabanosy i parówki – choć wyglądają jak typowe finger foods i wydają się być idealnym produktem do jedzenia w podróży, są niestety pełne soli, różnych wypełniaczy, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zaś mięso w nich zawarte to odpady najgorszego sortu.

Kiepskim wyborem są także paluszki, chrupki kukurydziane, krakersy – nie mają żadnych wartości odżywczych, zapychają żołądek i nie pozostawiają miejsca na wartościowe produkty.

Co zatem wybrać, by było smacznie, zdrowo i wygodnie?

Najlepiej przygotować coś w domu. Wbrew pozorom wcale nie musi być to bardzo pracochłonne. Jest cała masa szybkich i prostych rozwiązań, które doskonale sprawdzą się w czasie wakacyjnych wyjazdów.

Świeże owoce i warzywa

Lato nas rozpieszcza, jeśli chodzi o dostępność sezonowych produktów. Większość z nich wystarczy umyć, pokroić w słupki lub kawałki i pyszna, zdrowa, sycąca, ale lekkostrawna przekąska gotowa. W podróży świetnie sprawdzą się twardsze i mniej soczyste owoce – dzięki czemu dziecko (i samochód) nie ucierpią tak bardzo – np. jabłko, brzoskwinia, morela, marchew, seler naciowy, wiśnie, czereśnie, gotowana kukurydza.

Równie wartościowe, jeśli chodzi o zawartość witamin, są owoce suszone. Wybór jest coraz większy: daktyle, śliwki, morele, a nawet mango. Warto zwrócić uwagę na to, by nie były dosładzane ani siarkowane.

Domowe ciasteczka

Szybkie ciasteczka na bazie płatków owsianych lub kaszy jaglanej można wykonać błyskawicznie, tym bardziej że często po śniadaniu zostają jakieś “resztki”.

Ciasteczka owsiane (przepis podstawowy)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 banany
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na chwilę. Następnie wykładać na blachę uprzednio wysmarowaną odrobina tłuszczu. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (po kwadransie należy odwrócić ciasteczka na druga stronę).
Przepis można dowolnie modyfikować. Wystarczy dodać trochę cynamonu, wanilii, naturalnego słodziwa (miód, stewia, cukier kokosowy, ksylitol, erytrytol), żurawinę lub jagody goji. Świetnie sprawdzą się także orzechy lub migdały albo kawałki gorzkiej czekolady.

Reklama sponsora artykułu

Żelki owocowe

Te proponowane przez nas, w odróżnieniu od sklepowych, nie zawierają cukru, konserwantów, wzmacniaczy smaku ani żelatyny. Ich skład to w 95% mus owocowy. Jak wykonać takie pyszne i zdrowe żelki? Wystarczy mus owocowy z dowolnych owoców sezonowych, ulubione słodziwo, agar agar (roślinny zamiennik żelatyny) oraz foremki silikonowe w ulubionym kształcie.

Malinowo-truskawkowe żelki owocowe

Składniki:
(na 10–12 dużych żelków)

  • 1 czubata łyżeczka agaru
  • 1 szklanka malin
  • ¾ szklanki truskawek
  • ½ szklanki wody
  • 1–2 łyżki dowolnego słodziwa

Przygotowanie:
Owoce zmiksować z ¼ szklanki wody. Zblendowany mus owocowy zagotować razem z agarem i resztką wody, która została. Dosłodzić do smaku według uznania. Całość gotować przez przez około 5 minut, nałożyć do form i schłodzić w lodówce aż zastygnie.

Krakersy

W przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników te nie zawierają cukru, tłuszczu palmowego ani wzmacniaczy smaku. Świetnie smakują w pojedynkę, z dipem lub hummusem.

Krakersy jaglane

Składniki:

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 70 g mąki pełnoziarnistej (może być gryczana lub jaglana)
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 25 g ziaren siemienia lnianego
  • 20 g ziaren sezamu czarnego
  • 20 g ziaren sezamu białego
  • 100 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną. Gdy ostygnie, zblendować ją z mąką. Dodać resztę składników, wymieszać, doprawić do smaku. Rozsmarować masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wykrawać kształty (romby, trójkąty, kwadraty – wedle uznania). Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Bułeczki

Zamiast tradycyjnego białego pieczywa w podróży doskonale sprawdza się domowe bułeczki, na przykład jaglane. Ze względu na dodatek banana są one lekko słodkie, można je jeść saute (ta wersja najlepiej sprawdzi się w podróży), posmarowane masłem albo kremem orzechowym.

Bułeczki jaglane

Składniki:

  • 100 gramów mąki jaglanej
  • 100 gramów mąki kukurydzianej
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gramów ksylitolu lub cukru kokosowego
  • wanilia, cynamon, ewentualnie przyprawa do pierników
  • 1 jajko (zamiast tego można użyć siemienia lnianego, nasion chia lub jeszcze jednego banana)

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną i kaszę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Banany, jajko i cukier zmiksować. Całość połączyć i wymieszać. Gotową masę wlać do foremek (mogą być papilotki, formy na muffiny etc.). Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Pralinki

Zamiast czekoladek, herbatników czy biszkoptów lepiej przygotować tzw. kulki mocy. Ich wykonanie jest błyskawiczne, a są naprawdę pyszne. I mogą być w różnych rodzajach – wszystko zależy od tego, co akurat macie pod ręką.

Daktylowo-owsiane pralinki

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów (mogą być migdały, nerkowce, ziemne etc.)
  • 1 szklanka górskich płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
  • ½ szklanki chipsów kokosowych lub wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki soli
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe i starta skórka cytryny

Przygotowanie:
Orzechy zmielić drobno blenderem lub młynkiem do kawy. Następnie dodać pozostałe składniki i całość jeszcze raz zmielić. W zależności od preferencji można dołożyć więcej wiórków lub płatków (pralinki będą wtedy bardziej chrupiące). Jeśli całość jest za sucha, można dodać nieco wody z daktyli. Z powstałej masy formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych wymieszanych z odrobiną startej skórki cytrynowej.

Batony domowej roboty

W podróży świetnie sprawdzą się też przeróżne batony domowej roboty. Zamiast czekolady, cukru i różnych kalorycznych i niezdrowych dodatków nasze wersje pełne są zbóż, nasion i na dodatek są w 100% naturalne.

Kokosowe batony

Składniki:

  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2–3 łyżki miodu
  • 2–3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3–4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza czekoladą) dokładnie wymieszać. Przełożyć do płaskiego naczynia i delikatnie ugniatać na gładko. Włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie delikatnie odkroić masę kokosową od krawędzi i wyjąć z naczynia. Pokroić na kawałki i polewać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ponownie włożyć do lodówki na 20 minut.

Batoniki orzechowe

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 szklanka mieszanki a’la studencka (orzechy włoskie, daktyle, sezam, siemię lniane, rodzynki)
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
W garnku podgrzać masło orzechowe z syropem klonowym. Dodać resztę produktów, wymieszać i przelać do formy. Kiedy całość ostygnie, pokroić na kawałki.


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Rozszerzanie diety według BLW. Jak rozpocząć przygodę ze smakami?

Jak naturalnie dbać o odporność jesienią (czyli co zamiast syntetycznych suplementów?)

Co każda dziewczynka i kobieta powinna wiedzieć o higienie intymnej

Przejdz do: