Kategorie
Dieta naturalna

8 przepisów na koktajle warzywne

Koktajle warzywne doskonale oczyszczają organizm i dostarczają mu niezbędnych składników, szczególnie potrzebnych w okresie wiosennego przesilenia. Pozwalają na odkrywanie nowych, niesamowitych połączeń smakowych i są prostym sposobem na to, by w codziennej diecie pojawiły się warzywa, owoce, zboża i nasiona.

1. Koktajl ogórkowy

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 2 gruszki
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • opcjonalnie: lód

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Przygotowanie:

Warzywa i owoce myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, z gruszki usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – dodajemy kostki lodu.

2. Zielony koktajl

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • ½ cytryny (obranej, bez pestek)
  • opcjonalnie: lód

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i delikatnie osuszamy. Seler kroimy na kawałki, by zmieścił się w misce do blendera. Wszystkie składniki wkłądamy do miski i miksujemy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możemy dodać kostki lodu.

3. Koktajl z tofu

Składniki:

  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 200 gr tofu
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ¼ szklanki migdałów
  • ¼ szklanki miodu
  • ¼ szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

W blenderze łączymy skórkę z cytryny, tofu, świeży sok z cytryny, migdały i miód. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dorzucamy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy. Przelewamy do szklanek i dekorujemy plasterkami migdałów.

4. Koktajl pomarańczowy

Składniki:

  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • ¼ szklanki musu jabłkowego
  • pół centymetra startego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • opcjonalnie: szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie: szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, blendujemy.

5. Czerwony koktajl

Składniki:

  • 2 szklanki pomidorów
  • ½ szklanki soku pomidorowego
  • ¼ szklanki świeżo wyciskanego soku jabłkowego
  • ½ szklanki marchewki
  • ¼ szklanki posiekanego selera naciowego
  • opcjonalnie: odrobina sosu Tabasco
  • 2 szklanki lodu

Przygotowanie:

Pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Amatorzy ostrych smaków mogą dodać odrobinę sosu Tabasco.

6. Koktajl buraczany

Składniki:

  • 1 banan (najlepiej organiczny)
  • 1 szklanka plasterków truskawek
  • 2 średniej wielkości buraki ugotowane na parze
  • 1 czubata łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego, ryżowego)

Przygotowanie:

Buraki gotujemy na parze, zostawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy, banany obieramy i kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty – dodajemy odrobinę więcej mleka roślinnego.

7. Koktajl z orzechami

Składniki:

  • 3 duże garście rukoli
  • 1 ogórek
  • 4 łyżki dowolnych orzechów (np. nerkowca, pinii, laskowych, migdałów)
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 4 łyżki otrębów
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Ogórek myjemy, obieramy i kroimy. Rukolę wraz z ogórkiem i orzechami wkładamy do miski i blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Przelewamy do szklanek i dodajemy odrobinę jogurtu jako warstwę pośrednią.

8. Koktajl dyniowy

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • pół centymetra startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu surowego organicznego
  • 1 szklanka wody
  • 1 mały kawałek czekolady z dużą zawartością kakao

Przygotowanie:

Nasiona dyni blendujemy, dodajemy wodę. Powstanie dyniowe mleko. Dodajemy puree z dyni, pyłek pszczeli, miód, kawałek czekolady i przyprawy. Miksujemy przez ok. minutę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy koktajl przez sito, by usunąć resztki pyłku i grudki czekolady. Najlepiej spożyć natychmiast po przygotowaniu.

Foto: flikr.com/rgourley

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.