1. Koktajl ogórkowy
Składniki:
- 1 ogórek
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 2 gruszki
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka oleju lnianego
- opcjonalnie: lód
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Przygotowanie:
Warzywa i owoce myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, z gruszki usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – dodajemy kostki lodu.
2. Zielony koktajl
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- garść świeżego szpinaku
- 1 pomidor
- ½ cytryny (obranej, bez pestek)
- opcjonalnie: lód
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i delikatnie osuszamy. Seler kroimy na kawałki, by zmieścił się w misce do blendera. Wszystkie składniki wkłądamy do miski i miksujemy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możemy dodać kostki lodu.
3. Koktajl z tofu
Składniki:
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 200 gr tofu
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ¼ szklanki migdałów
- ¼ szklanki miodu
- ¼ szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
W blenderze łączymy skórkę z cytryny, tofu, świeży sok z cytryny, migdały i miód. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dorzucamy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy. Przelewamy do szklanek i dekorujemy plasterkami migdałów.
4. Koktajl pomarańczowy
Składniki:
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
- 1 szklanka posiekanej marchewki
- ¼ szklanki musu jabłkowego
- pół centymetra startego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- opcjonalnie: szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie: szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, blendujemy.
5. Czerwony koktajl
Składniki:
- 2 szklanki pomidorów
- ½ szklanki soku pomidorowego
- ¼ szklanki świeżo wyciskanego soku jabłkowego
- ½ szklanki marchewki
- ¼ szklanki posiekanego selera naciowego
- opcjonalnie: odrobina sosu Tabasco
- 2 szklanki lodu
Przygotowanie:
Pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Amatorzy ostrych smaków mogą dodać odrobinę sosu Tabasco.
6. Koktajl buraczany
Składniki:
- 1 banan (najlepiej organiczny)
- 1 szklanka plasterków truskawek
- 2 średniej wielkości buraki ugotowane na parze
- 1 czubata łyżka siemienia lnianego
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego, ryżowego)
Przygotowanie:
Buraki gotujemy na parze, zostawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy, banany obieramy i kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty – dodajemy odrobinę więcej mleka roślinnego.
7. Koktajl z orzechami
Składniki:
- 3 duże garście rukoli
- 1 ogórek
- 4 łyżki dowolnych orzechów (np. nerkowca, pinii, laskowych, migdałów)
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 4 łyżki otrębów
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Ogórek myjemy, obieramy i kroimy. Rukolę wraz z ogórkiem i orzechami wkładamy do miski i blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Przelewamy do szklanek i dodajemy odrobinę jogurtu jako warstwę pośrednią.
8. Koktajl dyniowy
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- pół centymetra startego świeżego imbiru
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka miodu surowego organicznego
- 1 szklanka wody
- 1 mały kawałek czekolady z dużą zawartością kakao
Przygotowanie:
Nasiona dyni blendujemy, dodajemy wodę. Powstanie dyniowe mleko. Dodajemy puree z dyni, pyłek pszczeli, miód, kawałek czekolady i przyprawy. Miksujemy przez ok. minutę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy koktajl przez sito, by usunąć resztki pyłku i grudki czekolady. Najlepiej spożyć natychmiast po przygotowaniu.
Foto: flikr.com/rgourley