8 przepisów na naturalne słodkości
Galeria najciekawszych prezentów na Dzień Dziecka... zobacz.
| 8 przepisów na naturalne słodkości

8 przepisów na naturalne słodkości

1. Krem “czekoladowy”

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki karobu (kakao)
  • 1 łyżka miodu lub syropu daktylowego
  • 3 łyżeczki zmielonych migdałów, orzechów
  • prażone płatki migdałowe.

Awokado obierz i zmiksuj z karobem, miodem, migdałami i orzechami. Stosuj do pieczywa lub naleśników. Posyp prażonymi migdałami.

2. Kuleczki owsiane

Jako podwieczorek bądź alternatywa dla tradycyjnych przekąsek na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Lepienie ich to dobra zabawa dla całej rodziny.

Składniki:

  • 60 dag miodu
  • 50 dag płatków owsianych
  • 7 łyżek karobu (ew. kakao).

Płatki upraż w piekarniku lub na patelni. Do garnka wsyp karob, wlej miód i gotuj1-2 min. Następnie zdejmij z ognia i dodaj płatki. Mieszaj tak długo, aż miód osiądzie na płatkach. Przełóż masę na talerz, poczekaj aż ostygnie, po czym formuj małe  kuleczki.

3. Kuleczki sezamowe (chałwowe)

Składniki:

  • ok. 1/2 szkl. nieoczyszczonego sezamu
  • 2 łyżki siemienia (niekoniecznie)
  • ok. 3 łyżek syropu słodowego lub miodu.

Sezam umyj, wysusz na sitku i podpraż na patelni. Wystudzony zmiel blenderem lub w młynku do kawy. Podobnie postąp z siemieniem. Rozgrzej patelnię, rozpuść słód lub miód, dodaj sezam. Trzymaj na ogniu mieszajac, aż utworzy się jednolita masa. Dodaj siemię. Zamieszaj, żeby składniki się połączyły i wyłącz ogień. Masa powinna być gęsta. Z mocno ciepłej masy lep kuleczki i układaj na talerzu.

4. Kuleczki bakaliowe

Składniki:

  • pół słoika taniny
  • 3 łyżki melasy (miodu)
  • uprażone i pokrojone migdały
  • uprażone i pokrojone orzechy laskowe
  • rodzynki, daktyle, morele, figi
  • sok z cytryny
  • sok z imbiru.

Podgrzej z miód z imbirem i cytryną. Wymieszaj z tahiną i bakaliami. Formuj kuleczki.

5. Kuleczki kokosowe

Składniki:

  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 15 wiórków kokosowych
  • rodzynki i żurawina
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy
  • 3 czubate łyżki melasy
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Kaszę delikatnie upraż, przelej wrzątkiem i odcedź. Zalej kaszę jedną szklanką wrzątku i gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Odstaw na ok. 10 minut. Dodaj olej, dokładnie wymieszaj łyżką. 10 dag wiórków wysyp na rozgrzaną patelnię. Po ok. minucie,  mieszając dodaj melasę. Mieszaj, aż melasa się rozpuści. Dodaj gorące wiórki, wraz z rodzynkami i żurawiną, do kaszy. Dokładnie wymieszaj. Formuj kuleczki i obtaczaj je w wiórkach. Ułóż na papilotkach.

6. Pudding ryżowy z owocami

Składniki:

  • 500 ml mleka owsianego (ryżowego, koziego)
  • 1/3 szkl. syropu klonowego
  • duża szczypta cynamonu
  • 1/3 szkl. ryżu
  • ¼ szkl. płatków migdałowych podprażonych
  • ¼ szkl. orzechów włoskich
  • 2 średnie jabłka
  • 1 gruszka
  • 4 śliwki.

Owoce pokrój w małą kostkę, wrzuć do garnka, obtocz w maśle i włóż do piekarnika na ok. 15 min. Do mleka wrzuć ryż i gotuj ok. 40 min, aż ryż się  rozgotuje i zagęści mleko. Dodaj cynamon, syrop klonowy i mieszaj. Pudding przelej do małych miseczek, do każdej wrzuć migdały i orzechy, a na wierzch połóż upieczone owoce.

7. Deser z twarogu koziego z owocami

Składniki:

  • owoce sezonowe: maliny, gruszki, śliwki
  • orzechy, migdały, rodzynki, morele, daktyle, żurawina
  • wiórki kokosowe
  • 4 łyżki zmielonego ziarna lnu
  • 3 łyżeczki miodu
  • 6 łyżek mleka owsianego (ryżowego, migdałowego, kokosowego)
  • 6 łyżek oleju lnianego dobrej jakości
  • 150 g twarogu koziego.

Z podanych składników wychodzą 2 porcje (2 miseczki) deseru.
Do miseczki,  na dno, wsyp siemię lniane. Przykryj ulubionymi owocami sezonowymi. Przygotuj krem: mleko, miód oraz olej lniany połącz i miksuj, porcjami dodając twaróg. Mieszaj do uzyskania jednolitego kremu (nie może być widać oleju lnianego). Do kremu dodaj wiórki kokosowe. Warstwę owoców przykryj gotowym kremem i udekoruj bakaliami.

8. Deser daktylowo- jogurtowy

Składniki :

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. soku jabłkowego
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka agaru
  • daktyle.

Agar rozpuść w małej ilości soku jabłkowego. Resztę soku zagotuj, dodaj agar i gotuj jeszcze 10 min. Wystudź i zmiksuj z daktylami oraz jogurtem, sokiem z cytryny i miodem. Przelej do foremek silikonowych.

zdrowy przedszkolak

 

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.kuchnianaturalna.blogspot.com/




Plaża, słońce i… rekiny, czyli o ubraniach na ciepłą porę roku od Jako-o

Krótkowzroczność – jakie mamy możliwości radzenia sobie z tym problemem?

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Granice – szanujmy cudze, ale także swoje własne. Rozmowa z Małgorzatą Musiał, cz.1

Jak w zgodzie ze sobą zatrzymywać agresję fizyczną i werbalną dziecka?

Pasożyty w twoim ciele – jak je wykryć i jak z nimi walczyć?

Przejdz do: