Dieta bezglutenowa. Jak zaplanować menu dla dziecka? (Dania Babci Zosi firmy SyS)

Śpiworek Grobag

Przykładowy jadłospis wiosenny

Poniedziałek

  • śniadanie - bułka grahamka z masłem, twarożek biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką lub kiełkami rzodkiewki, kawa zbożowa z miodem
  • obiad – zupa: botwinka z ziemniakami,  2-danie: ryż brązowy z potrawką z kurczaka i warzywami, kompot porzeczkowy
  • podwieczorek – jabłko, wafle wielozbożowe z masłem i miodem, herbata owocowa

Wtorek

  • śniadanie – bułka wieloziarnista z masłem, szynką, rzodkiewką i sałatą, herbatka rumiankowa z miodem
  • obiad – zupa: żurek z ziemniakami, 2-danie: makaron z pełnego ziarna ze szpinakiem i pestkami dyni, polane oliwą z oliwek i posypane serem żółtym, czysta woda
  • podwieczorek - ciasto z rabarbarem, porzeczki, herbatka ziołowa: melisa z gruszką

Środa

  • śniadanie – owsianka z płatków naturalnych gotowana na wodzie z płatkami migdałowymi, rodzynkami, sezamem, herbata roiboos
  • obiad – zupa: kapuśniak z ziemniakami, 2-danie: ziemniaki, ryba smażona w panierce, surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem i oliwką, kompot wiśniowy
  • podwieczorek – budyń z kaszy jaglanej polany sokiem owocowym, czysta woda

Czwartek

  • śniadanie – chleb mieszany słonecznikowy z masłem i pastą z jajka i szczypiorku, posypane gomasio, zielona sałata, herbata ziołowa
  • obiad – zupa: wielowarzywna , 2-danie: kasza jęczmienna z masłem, mięso duszone w ziołach, ćwikła z buraków, czysta woda
  • podwieczorek -  bułeczki orkiszowe z powidłami, porzeczki, herbata owocowa

Piątek

  • śniadanie – kasza jaglana z płatkami migdałowymi, rodzynkami i jabłkiem, herbata z dzikiej róży
  • obiad – zupa z soczewicy, 2-danie: ryż brązowy, pulpety rybne z sosem, gotowane warzywa: brokuł, marchewka, herbata z cytryną
  • podwieczorek – sezamki, jabłko, herbata owocowo – ziołowa

Przykładowy jadłospis letni

Poniedziałek

  • śniadanie – bułka wielozbożowa z masłem, sałatą, szynką i pomidorem, kawa zbożowa
  • obiad - zupa krem z zielonego groszku z grzankami, 2- danie: placuszki z cukinii na ostro, kompot wiśniowy
  • podwieczorek - owoce (truskawki, jagody, maliny) z bitą śmietaną (śmietana naturalna ubita z cukrem trzcinowym), herbata ziołowa – melisa

Wtorek

  • śniadanie – kasza jaglana z truskawkami, polana jogurtem naturalnym i posypana cukrem trzcinowym, herbata malinowa
  • obiad – zupa: barszczyk czerwony z ziemniakami, 2-danie: kasza jęczmienna, pulpety mięsne z sosem koperkowym, brokuł z bułką, kompot z truskawek
  • podwieczorek - ciasteczka owsiane, sok marchewkowo – jabłkowy

Środa

  • śniadanie – bułka z masłem, serkiem białym, pomidorem, szczypiorkiem, herbata rumiankowa z miodem
  • obiad – zupa: ogórkowa z ryżem i ziemniakami, 2-danie: knedle ze śliwkami i masłem, cukrem trzcinowym, kompot porzeczkowy
  • podwieczorek – ciasto drożdżowe z truskawkami, czysta woda

Czwartek

  • śniadanie – owsianka na wodzie z jabłkiem, rodzynkami, sezamem, herbata roiboos
  • obiad – zupa wielowarzywna, 2-danie: ziemniaki, kotlety mielone, mizeria, kompot śliwkowy
  • podwieczorek –  sałatka owocowa, chrupki kukurydziane, herbata ziołowo – owocowa

Piątek

  • śniadanie -  bułka grahamka z masłem i rybą wędzoną, ogórkiem, pomidorem, herbata miętowo – jabłkowa
  • obiad - zupa: warzywna z fasolką szparagową, 2-danie:  leczo warzywne z makaronem z pełnego ziarna, kompot wieloowocowy
  • podwieczorek - winogrona, talarki ryżowe, sok owocowy

Przykładowy jadłospis jesienny

Poniedziałek

  • śniadanie – owsianka z daktylami, siemieniem lnianym, gruszką i cynamonem, herbata korzenna
  • obiad – zupa: rosół z makaronem, 2-danie: kasza gryczana, kotlety z selera korzennego w panierce sezamowej, surówka z marchwi i jabłka, kompot jabłkowy z cynamonem
  • podwieczorek – sałatka owocowa, talarki ryżowe, czysta ciepła woda

Wtorek

  • śniadanie – bułka z ziarnami, szynka z indyka, pomidor, szczypiorek, herbata cynamonowa
  • obiad - zupa: warzywna z kalafiorem, 2-danie: pierogi z mięsem, kompot śliwkowy
  • podwieczorek - szarlotka na cieście razowym z cynamonem, herbata z cytryną

Środa

  • śniadanie – kasza orkiszowa z bakaliami, herbata imbirowa z miodem
  • obiad –  zupa: krem brokułowy  z grzankami, ryba pieczona z masłem czosnkowym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot z suszonych owoców
  • podwieczorek – kuleczki bakaliowo – kokosowe, jabłko, herbata ziołowa

Czwartek

  • śniadanie – bułka grahamka z serem białym, ziołami, pomidorem, herbata z dzikiej róży
  • obiad – zupa z dyni z grzankami,  2-danie: łazanki z kapustą i mięsem, kompot z aronii
  • podwieczorek – bakalie (rodzynki, daktyle, morele, pestki z dyni, słonecznik), chrupki kukurydziane, czysta woda

Piątek

  • śniadanie – bułka z ziarnami i pastą z cieciorki, pomidorem, bazylią, herbata roiboss
  • obiad – zupa: pieczarkowa z makaronem, 2-danie: papryki nadziewane różnymi zbożami w sosie pomidorowym
  • podwieczorek – bułeczka orkiszowa z powidłami śliwkowymi z cynamonem, herbata malinowa

Przykład jadłospisu na okres zimowy

Poniedziałek

  • śniadanie – owsianka z płatków naturalnych gotowana na wodzie z rodzynkami, ziarnem słonecznika, suszonymi morelami, pokrojonym jabłkiem, z dodatkiem cynamonu, herbata owocowa z dzikiej róży
  • obiad-  zupa: krem selerowy  z grzankami, 2-danie: kasza gryczana, buraczki na ciepło, schab pieczony w sosie własnym, kompot śliwkowy z cynamonem
  • podwieczorek – jabłko pieczone nadziewane powidłami z cynamonem i goździkami, posypane płatkami migdałowymi

Wtorek

  • śniadanie – chleb mieszany słonecznikowy, pasta z makreli i serka białego ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, herbata tymiankowa
  • obiad – zupa: krem z ciecierzycy z grzankami, 2-danie: pierogi z kaszą gryczaną, cebulką duszoną i serkiem feta lub szpinakiem, kompot jabłkowy z cynamonem
  • podwieczorek – wafle ryżowe z masłem i miodem, suszone owoce (rodzynki, żurawina, morele), herbata malinowa

Środa

  • śniadanie – kasza jaglana z płatkami migdałowymi i suszonymi śliwkami, gotowana na wodzie na gęsto, herbata roiboos
  • obiad – zupa: barszcz ukraiński, 2-danie: ryż brązowy, kotlety z piersi kurczaka obtoczone w ziarnie sezamu,  kiszony ogórek, kompot z suszonych owoców
  • podwieczorek - gruszka gotowana w sosie cynamonowo – waniliowym, polana gorącą gorzką czekoladą, berbata ziołowa – melisa

Czwartek

  • śniadanie – bułka razowa z ziarnami z masłem, szynka, kiszony ogórek, herbata imbirowa
  • obiad – zupa: krupnik z kaszą jęczmienną, 2-danie: ziemniaki z koperkiem, kotlety z fasoli, gotowana marchewka z groszkiem, woda z sokiem malinowym
  • podwieczorek – ciasto marchewkowe, herbata żurawinowa

Piątek

  • śniadanie – jajecznica na maśle, bułka grahamka z masłem i szczypiorkiem, herbata ziołowa – melisa lub rumiankowa
  • obiad – zupa: pomidorowa z makaronem, 2-danie: ziemniaki, filet rybny w sosie koperkowym, surówka z kiszonej kapusty, kompot śliwkowy
  • podwieczorek – ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, herbata z owoców leśnych.
zdrowy przedszkolak
Zobacz archiwum artykułów
Dziecisawazne.pl to ponad 5000 eksperckich artykułów

Co tydzień: podsumowanie tygodnia, zapowiedzi nowych artykułów, wydarzeń, inicjatyw.