Kategorie
ekowiadomości

Deska do krojenia. Drewniana, bambusowa, plastikowa?

Z czego najczęściej korzystamy przygotowując posiłki w kuchni? Z noża i z deski do krojenia. Jest wiele rodzajów desek o różnych właściwościach, rozmiarach i zrobionych z różnych materiałów. Coraz częściej spotykamy deski specjalnie przeznaczone do krojenia danego produktu, np. mięsa. Jak wybrać najlepszą? Czym kierować się przy wyborze deski do krojenia?

Drewniana czy plastikowa?

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

seria rodzicielska

Jak zrozumieć małe dziecko

35 PLN

Cała część poświecona adaptacji przedszkolnej

Tak naprawdę trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Na pewno „na plus” dla desek drewnianych przemawia fakt, że drewno (zwłaszcza deski z białego dębu) ma naturalne właściwości bakteriobójcze. Jednak bakterie, które przedostaną się do wnętrza deski, mogą wydostawać się na zewnątrz i zakażać żywność. Warto zainwestować w drewniane deski kuchenne solidnie, naturalnie zaimpregnowane.

Zaletą deski plastikowej jest fakt, że można ją łatwo dezynfekować w zmywarce, ale i myjąc ręcznie. Poza tym woda nie wsiąka w plastik, dzięki czemu bakterie pozostają na zewnątrz i łatwiej je usunąć. Jednak deski plastikowe łatwo uszkodzić nożami, w wyniki czego powstają cięcia, z których ciężko usunąć bakterie. Plastik jest słabym przewodnikiem ciepła, nie osiąga on temperatury potrzebnej do dezynfekcji.

Deska musi być czysta

Musimy dbać o to, by domowa deska była regularnie dezynfekowana, czyszczona, sterylizowana, zmieniana w razie potrzeby. Warto mieć co najmniej dwie deski – jedną, jeśli nie jesteście wegetarianami, do krojenia surowego mięsa , a drugą do warzyw i owoców. Tak naprawdę rozsądnie jest mieć jeszcze kilka desek, m.in. do ryb, pieczywa. Oczywiście, na użytek domowy zwykle ograniczamy się do dwóch desek – w taki prosty sposób możemy znacznie ograniczyć możliwość przedostawania się bakterii chorobotwórczych do naszego organizmu.

Deska drewniana

Czytasz artykuł … i bardzo dobrze

Piszemy i wydajemy książki, tworzymy magazyn dla rodziców, prowadzimy super księgarnię. Jeśli nas nie znasz… kliknij i

Te zdecydowanie królują w naszych kuchniach, ale są też zdecydowanie najmniej higieniczne spośród wszystkich rodzajów desek. Przed wyborem deski, warto zastanowić się, z jakiego drewna powinna być ona wykonana. Im twardsze drewno – tym lepiej. Przykładowo, twarde deski są wykonane z drewna dębu, jesionu, gruszy, akacji, wiśni. Jeszcze bardziej twarde są te wykonane z buku, grabu, grochodrzewa, cisu. Drewno najtwardsze – quebracho, heban, kokos, gwajak.

W tym wypadku w parze z jakością niestety nie idzie korzystna cena. Dlatego za dobrą deskę trzeba sporo zapłacić. Zaletą drewnianych desek jest na pewno ich estetyczny wygląd, jak i ich trwałość. Drewno posiada właściwości pozwalające mu na „samoleczenie”. Jeżeli cięcia na naszej desce nie są głębokie, drewno potrafi je w naturalny sposób zamknąć.

Wady deski drewnianej – brak możliwości mycia ich w zmywarkach. Drewno mocno nasiąka wodą. Woda wewnątrz deski może powodować, iż ze środka deski będą przenikały do żywności (na zewnątrz) bakterie.

Nasz sposób na dezynfekcję – umytą deskę posypujemy grubo solą i zostawiamy na noc. Sól dezynfekuje powierzchnię, likwiduje zapachy, lekko rozjaśnia i wysusza drewno.

Deska bambusowa

Deski bambusowe są zrobione ze specjalnie sprasowanej trawy, nie z drewna. Poprzeczne ułożenie trawy, w stosunku do kierunku krojenia nie pozwala na zbieranie się płynów powstałych przy krojeniu. Proces ten eliminuje też używanie szkodliwych klejów. Deski bambusowe są twarde, a w dodatku tanie, ponieważ bambus szybko rośnie, co przekłada się na cenę produktu. Kolejna zaleta – szybko schną, a dzięki temu woda nie wsiąka do środka.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

Cesarskie cięcie i poród po cięciu cesarskim
35 PLN Z KODEM “CC10” -10%
Jak zrozumieć małe dziecko
35 PLN

Rozwój seksualny dzieci
31 PLN

Deska szklana

Deski ze szkła są higieniczne, nie da się ich porysować, nie wsiąka w nie woda, można je myć w zmywarce, są w miarę niedrogie. Jednak łatwo je potłuc. Poza tym noże podczas używanie deski szklanej bardzo się tępią.

 Foto

Autor/ka: Karolina Ślusarczyk

Filolog, pedagog, redaktorka serwisu Dzieci są ważne. Mieszka z rodziną na wsi. Miłuje książki, ubóstwia naturę i aktywny tryb życia. Kocha polskie Tatry i Bieszczady. Mama Alicji i Igi.


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

1 odpowiedź na “Deska do krojenia. Drewniana, bambusowa, plastikowa?”

Deskę drewnianą wystarczy olejować raz na jakiś czas, olejem zatwierdzonym przy drewnie mającym styczność z żywnością, aby nie wchłaniały płynów ;) Dokładnie tak, jak olejuje się blaty drewniane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *