Kategorie
rzeczy dla dzieci

Dieta maluszka, czyli jak długo karmić piersią?

Młode mamy nie mają lekko. Będąc bowiem w ciąży, spotykają się z wieloma „dobrymi” radami, krytycznymi uwagami oraz sprzecznymi poradami w prasie czy książkach. Często ciężko im się odnaleźć w morzu tylu informacji. Szczególnie jeśli zostają mamami po raz pierwszy. Jednym z największych problemów, przed którymi stają, jest pytanie: jak długo karmić piersią?

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Mleko mamy to najbardziej wartościowy pokarm dla maluszka od jego pierwszych dni. Zalecenia WHO sugerują, że dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią do 6 miesiąca życia włącznie, natomiast karmienie warto kontynuować do 2 roku życia dziecka. To właśnie w mleku mamy znajdują się niezbędne witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Dodatkowe zalety karmienia piersią:

  • oligosacharydy zawarte w mleku wspierają układ odpornościowy, zmniejszając jednocześnie ryzyko infekcji układu oddechowego, pokarmowego oraz alergie;
  • wspiera rozwój dzięki dostarczaniu kwasów tłuszczowych;
  • zmniejsza u dziecka ryzyko wystąpienie cukrzycy, otyłości, oraz innych chorób również tzw. cywilizacyjnych;
  • dzięki wytwarzaniu hormonów kobieta szybciej wraca do dobrego samopoczucia po porodzie.

Przy tych wszystkich zaletach, skąd wiedzieć zatem, jak długo należy karmić piersią naszego maluszka? Pamiętajmy, aby przede wszystkim konsultować się w tej sprawie z lekarzem, jednak ogólne zalecenia mówią, że od 6 miesiąca należy wprowadzać do diety dziecka inne pokarmy.

Fazy karmienia piersią


W początkowym okresie życia maluszka warto karmić wtedy, kiedy nam to zasygnalizuje, czyli jakieś 8-12 razy na dobę. Nie ma potrzeby, aby w czasie karmienia piersią podawać dziecku inne pokarmy czy napoje, ponieważ mleko mamy zmienia swój skład wraz z potrzebami dziecka.

  1. Mleko przedporodowe – znajdują się w nim węglowodany i tłuszcze, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w późniejszych fazach,
  2. Mleko wcześniacze – jest bardzo kaloryczne, zawiera dużo białka oraz lipidów, a także: żelazo, potas, wapń, tłuszcz oraz magnez.
  3. Siara – to pokarm występujący do ok. tygodnia po porodzie. Zawiera dużo przeciwciał oraz białko.
  4. Mleko przejściowe – wytwarzane między 7 a 14 dniem po narodzinach. Zawiera najwięcej tłuszczów oraz laktozy.
  5. Mleko dojrzałe – pojawia się ok. 2 tygodnie po porodzie. Zawiera mniej białka, za to dużo więcej węglowodanów i tłuszczy.

Jak wspomóc proces laktacji?


Jeśli chcemy, aby proces laktacji przebiegał bezproblemowo, podstawą jest zadbanie o zdrowie mamy. Powinna się ona przede wszystkim dobrze odżywiać, pić dużo wody oraz dobrze wysypiać, co jednak przy noworodku może nie być takie proste. Występowanie tzw. kryzysu laktacyjnego jest dosyć powszechne. Można wtedy sięgnąć po preparaty mlekopędne, które w swoim składzie zawierają: owoce kopru włoskiego, liście melisy, ekstrakt ze słodu jęczmiennego oraz beta gluten. Do wyboru mamy ich kilka form np. proszek dodawany do napoju lub herbatki ziołowe. Warto również wybrać się do doradcy laktacyjnego, który skoryguje ewentualne błędy.

Więcej informacji: https://www.lactosan.pl/elementarz-karmiacej/jak-dlugo-karmic-piersia

Autor/ka: Marlena Jakubik

Tekst pochodzi od redakcji dziecisawazne.pl lub od partnera


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *