Zdrowa zima – jakie produkty warto mieć w swojej spiżarni?
| Zdrowa zima – jakie produkty warto mieć w swojej spiżarni?

Zdrowa zima – jakie produkty warto mieć w swojej spiżarni?

Dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, co oznacza, że jesień jest już w pełni, a sezon kataru i pokasływania, szczególnie wśród najmłodszych, rozpoczął się na dobre.

Jak wzmocnić odporność rodziny, żeby uniknąć częstych przeziębień? W tym celu warto przygotować w spiżarni zapasy z myślą o odporności i zdrowych jelitach. Podpowiadamy, które produkty wybrać, aby nie tylko wzmacniały odporność i zapobiegały chorobom, ale również pomagały zwalczać już rozwinięte infekcje.

Olej z czarnuszki – na odporność i leczenie infekcji 

Olej z czarnuszki Olini jest to obowiązkowy produkt na naszej spiżarnianej półce, ponieważ idealnie nadaje się do zapobiegania i leczenia infekcji układu oddechowego. Usprawnia bowiem pracę oskrzeli, a podczas trwania choroby, zmniejsza ilość śluzu. Jest bogaty w tłuszcze nienasycone, witaminy E, F i K, kwas gamma-linolenowy, fitosterole i olejki eteryczne o działaniu antyseptycznym. 

Jak podawać olej z czarnuszki?

  • Dorośli – 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem
  • Dzieci – ¼ łyżeczki 2 razy dziennie przed posiłkiem

Charakterystyczny smak oleju z czarnuszki nie wszystkim przypadnie do gustu. Dlatego można go mieszać razem z miodem, który jest naturalnym antybiotykiem i dodatkowo wzmocnia odporność.

Zdrowie zaczyna się w jelitach – żywy ocet jabłkowy

Dobrej jakości, długodojrzewający ocet jabłkowy to źródło potasu, fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru i krzemu, a także witamin A, C, E, P, z grupy B oraz beta-karotenu. 

Ponieważ jest produktem powstałym wskutek naturalnej fermentacji, zawiera bakterie probiotyczne i pomoże zadbać o naszą florę bakteryjną. A – jak wiadomo – nasza odporność zaczyna się w “szczęśliwych” i zdrowych jelitach.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Ocet jabłkowy OLINI

Powstaje z pysznych, polskich jabłek poddanych ponad dwuletniemu procesowi fermentacji octowej, bez siarczynów, sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. To aromatyczny, pachnący jabłkami i aktywny biologicznie ocet, którego nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy - dzięki temu zachowuje on wszystkie swoje właściwości.

Zobacz więcej

Jak podawać ocet jabłkowy?

  • Dorośli – codziennie zacząć dzień od szklanki ciepłej wody z dodatkiem łyżki octu jabłkowego i łyżeczki naturalnego miodu dla smaku. 
  • Dzieci – na szklankę wody z dodatkiem miodu lub syropu klonowego można dodać 1 łyżeczkę octu.

Warto wybrać ocet dobrej jakości – ważne żeby był niefiltrowany, żywy, a więc niepasteryzowany. Ocet jabłkowy Olini to aromatyczny, pachnący jabłkami i aktywny biologicznie ocet, którego fermentacja trwa aż dwa lata.

Zakwasy i kiszonki – przeciw przeziębieniom

Kiszonki to probiotyki, które są prawdziwymi strażnikami naszej odporności. Dlaczego? Zacznijmy od tego, jak wpływają na nasze jelita – dzięki temu, że są bogactwem powstałego w procesie fermentacji kwasu mlekowego, doskonale regulują florę bakteryjną, usprawniając przy tym trawienie. Ponadto posiadają mnóstwo witaminy C, która w tak kwaśnym środowisku wykazuje wysoką stabilność. W okresie, kiedy świeżych warzyw jest zdecydowanie mniej, świetnie je zastępują. Kiszonki warto jeść przez cały rok, a już szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

My szczególnie polecamy Zakwas  z buraków Olini. Buraki to nasze lokalne superfoods, a ich kiszenie zwiększa biodostępność zawartych w nich składników odżywczych. Dzięki procesowi fermentacji wzrasta w nich zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C, są również bogatym źródłem żelaza, którego niedobory to częsta przypadłość zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.

Podobnie działa Zakwas z kapusty Olini. Posiada on jeszcze więcej witaminy C oraz witamin z grupy B, a także E, P, beta-karoten oraz sole mineralne. Taki sok dzięki zawartości fitoncydów wykazuje działanie bakteriobójcze.

Jak wprowadzić zakwasy warzywne do diety dziecka?

Zakwasy to pyszne napoje probiotyczne, którymi warto wzbogacić dietę. Na początek dobrze jest zacząć od mniejszych porcji (np. 1/4 szklanki), ponieważ zakwasy – tak jak większość kiszonek – mogą przyspieszyć przemianę materii. Jeśli chodzi o dietę maluchów, dietetycy zalecają wprowadzać zakwasy dopiero po ukończeniu przez dziecko roku – ze względu na zawartość soli, której nie powinno się podawać młodszym dzieciom.

Jak podawać kiszonki?

  • Zakwas z buraków można mieszać z sokiem owocowym czy rozcieńczać go z wodą z dodatkiem miodu.
  • Zakwas z kapusty warto natomiast dodawać do przestudzonych zup, kasz czy potrawek. W ten sposób podkreśli smak dań i zachowa wszystkie swoje cenne wartości odżywcze. 

Miód – naturalny i wyjątkowo smaczny antybiotyk

Miód jako lekarstwo używany jest już od czasów starożytnych. To prawdziwa bomba witaminowa, uczeni wyszczególnili w nim ponad 300 wartościowych składników, oprócz witamin: minerały, enzymy i aminokwasy. Ponadto dowiedli, że hamuje rozwój ok. 60 gatunków bakterii, wielu wirusów, grzybów i paciorkowców.

 Aby wzmocnić działanie lecznicze 1-2 łyżek miodu należy rozpuścić w szklance przegotowanej wody i pozostawić na noc. Spotęguje to antybakteryjne działanie miodu aż 200-krotnie!

Spośród bardzo wielu rodzajów miodu, dzieciom szczególnie przypadnie do gustu delikatny i kremowy Miód Rzepakowy Olini. Dorośli natomiast docenią wyjątkowy smak rzadko występującego Miodu Nawłociowego Olini, znanego ze swoich wyjątkowych właściwości antybiotycznych. U najmłodszych ten produkt warto wprowadzać stopniowo, ponieważ może wywoływać alergie.

Jak naturalnie wzmacniać odporność?

W sezonie jesienno-zimowym reklamy kuszą nas suplementami diety i lekami, które w prosty sposób mają wzmocnić naszą odporność czy wyleczyć z infekcji. Należy jednak pamiętać, że jedną z najskuteczniejszych metod zapobiegania chorobom jest zdrowa, zbilansowana dieta, bogata w naturalne produkty o udowodnionych naukowo właściwościach. Olej z czarnuszki, zakwasy, miody i ocet jabłkowy z pewnością do nich należą. Warto więc, aby ich spożywanie stało się codziennym punktem jadłospisu, nie tylko w zimniejszych miesiącach.


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

wychowanie
Jak wspierać motywację wewnętrzną dziecka?

olini
Zamiast balsamów – naturalne oleje do pielęgnacji niemowląt i wymagającej skóry małych dzieci

POLECAMY
Szkoła narciarska dla dzieci – czy warto?

odżywianie naturalne
Zdrowa i wzmacniająca odporność dieta zimowa dziecka (przepisy)

POLECAMY
Skąd czerpać energię zimową porą, czyli co zamiast kawy?

wywiady
Mądre, piękne, CUDowne 9 miesięcy. Rozmowa z Dorotą Mirską – Królikowską

POLECAMY
Rosie & Lou – slow fashion dla dzieci

POLECAMY
Jak prawidłowo mierzyć temperaturę ciała dziecka?

rodzina
Rodzice potrzebują wioski wsparcia!

rodzina
Dlaczego warto powiedzieć dziecku prawdę o Świętym Mikołaju?