Kategorie
Ekowiadomości

20 źródeł wapnia z wegańskich produktów

Panuje przekonanie, że osoba na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej może mieć niedobory wapnia w organizmie. A braki tego pierwiastka należy uzupełniać. Bynajmniej łykając kolejne suplementy diety, raczej włączając do diety produkty roślinne, które często mają więcej wapnia niż produkty mleczne.

zrodlo-wapnia

Każdy człowiek powinien spożywać 1000–1200 mg wapnia dziennie. Ponad 75% Amerykanów ma niedobory wapnia, mimo że większość jest na tradycyjnej diecie wszystkożerców. W Polsce jest jeszcze gorzej. Statystyczny Polak spożywa zaledwie 50% zalecanej dziennej dawki wapnia. Dietetycy informują, że niewystarczające spożycie wapnia jest jednym z najpoważniejszych problemów żywieniowych we wszystkich grupach wiekowych.

Bez względu na dietę warto spożywać dwie lub trzy porcje pokarmów bogatych w wapń lub pokarmów wzbogaconych w wapń dziennie, a kości będą w doskonałej kondycji. W przeciwieństwie do mleka produkty roślinne bogate w wapń zawierają też witaminy C i K oraz potas i magnez.

20 źródeł wapnia z wegańskich produktów:

  1. jarmuż – szklanka zawiera 180 mg
  2. tempeh (tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji) – szklanka zawiera 215 mg
  3. rzepa – szklanka zawiera 250 mg
  4. świeży sok pomarańczowy – szklanka zawiera 300 mg
  5. mleko roślinne – średnio w szklance jest 200–300 mg
  6. tahini (pasta z nasion sezamu) – 2 łyżki zawiera 130 mg
  7. masło migdałowe – 2 łyżki zawierają 85 mg
  8. fasola jaś – szklanka zawiera 120 mg
  9. soja – szklanka zawiera 175 mg
  10. brokuły – szklanka zawiera 95 mg
  11. jeżyny – szklanka zawiera 40 mg
  12. czarne porzeczki – szklanka zawiera 62 mg
  13. suszone morele – pół filiżanki zawiera 35 mg
  14. figi – pół filiżanki zawiera 120 mg
  15. karczoch – średni karczoch zawiera 55 mg
  16. palone ziarna sezamu – porcja zawiera 35 mg
  17. amarantus – szklanka zawiera 275 mg
  18. pomarańcze – pomarańcza zawiera 50–60 mg
  19. koper włoski – średnia bulwa zawiera 115 mg
  20. melasa trzcinowa – 2 łyżki zawierają 400 mg

Źródło: vrg.org
Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

6 odpowiedzi na “20 źródeł wapnia z wegańskich produktów”

A co sądzi Pani o wprowadzeniu zmielonego maku do diety, np do kaszy jaglanej z karobem i żurawiną? Mak ze wszystkich roslinnych źródeł zawiera najwięcej wapnia 1440 mg/100g maku.

W spisie jest kilka błędów.
Sok pomarańczowy i mleka roślinne posiadają tyle wapnia, tylko jeżeli są fortyfikowane. Nie zostało to zaznaczone.
Brakuje informacji czy sezam jest obłuszczony czy z łuskami, to 10-krotnie zmienia zawartość wapnia. I ile to jest porcja?

Amarantus, soja – ugotowane, czy surowe?

Wedle publikacji „Podstawy żywienia człowieka” przyswajalność wapnia z warzyw wynosi 13% (podczas gdy z mleka 80%). Z podanych w artykule brokułów nasz organizm wykorzysta, więc nie 95 mg a jedynie 12 mg.

O i właśnie o to mi chodziło. Nie mam nic przeciwko propagowaniu diety wegańskiej, pod warunkiem, że informacje są rzetelne! A wchłanianie jest ważniejsze od zawartości danego pierwiastka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.