Kategorie
Dieta naturalna

7 przepisów na przekąski dla dzieci na piknik i wycieczkę

W domu mamy albo dużą tolerancję, albo swoje metody na nieporządek, który zostawia dziecko po jedzeniu według metody BLW. Szybkie efekty i błyskawiczny rozwój naszego dziecka rekompensują nam jednak nieład towarzyszący posiłkom. Ale co, gdy planujemy wyjście na cały dzień lub wizytę u rodziny, u której niekoniecznie chcemy bałaganić? Przygotujmy potrawy o zwartej konsystencji, dzięki której jedzenie dobrze trzyma się w małej rączce i nie zostaje porozrzucane.

warzywne-muffiny

1. Marchewkowo-cukiniowe placki

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko

Cukinię i marchew myjemy, obieramy, ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Odcedzamy warzywa wiele razy z nadmiaru soku, następnie mieszamy z jajkiem, 4 łyżkami mąki i natką pietruszki. Ciasto powinno być bardzo gęste (jeśli ciasto jest mało klejące, możemy dodać mąkę). Rozgrzewamy suchą patelnię i obsmażamy placki z dwóch stron kilka minut. Placuszki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

2. Szybkie pancakes

  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej
  • garść płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżka oliwy z oliwek
  • (ewentualnie dowolne owoce, np. winogrona i banany)

Jajko, mąkę, płatki, mleko, oliwę, proszek łączymy i mieszamy mikserem. Ciasto powinno być bardzo gęste. Dużą łyżką bądź nabierką nalewamy je na patelnię. Placuszki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, aż się dobrze zarumienią (ok. 3 minut). Podajemy np. z owocami sezonowymi.

3. Warzywne muffiny

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • szklanka mleka roślinnego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • wybrane warzywa, np. 3 różyczki brokułu, kilka fasolek szparagowych, kilka liści szpinaku, marchewka, 2 różyczki kalafiora.

Warzywa gotujemy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą mikserem. Dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy łyżką. Tak powstałą masę wylewamy do papilotek włożonych do foremki muffinkowej do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200⁰C do zarumienienia się.

4. Kokosanki owsiane

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • łyżka amarantusa ekspandowanego
  • 5 łyżek otrębów
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mleko podgrzewamy, dodajemy płatki, otręby, wiórki i gotujemy do momentu powstania bardzo gęstej konsystencji, by mleko zostało całkowicie wchłonięte. Dodajemy proszek do pieczenia i amarantus. Układamy łyżką niekształtne kulki na papierze do pieczenia i blaszce. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 170⁰C do zbrązowienia.

5. Placki z dyni

  • 1/2 szklanki ugotowanej na papkę dyni
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki żytniej

Dynię podsmażamy na patelni z dodatkiem kropli oliwy z oliwek i kilkoma łyżkami wody, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 15 minut, aż woda całkiem wyparuje. Następnie miękką dynię rozgniatamy widelcem na papkę. Mąkę mieszamy, przesiewamy przez sito, dodajemy cynamon i dynię. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy (trudno określić dokładne proporcje, ważne, by konsystencja ciasta była kleista i ciężka). Rozgrzewamy suchą patelnię i nakładamy łyżką ciasto. Obsmażamy z dwóch stron przez kilka minut. Placki można podawać na ciepło lub na zimno.

6. Batoniki z amarantusem i owocami

  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/3 szklanki mąki owsianej bądź orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (zmielone)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (moczymy w 5 łyżkach wody przez pół godziny)
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki rodzynek (siekamy na drobne kawałki)
  • 2 łyżki żurawiny suszonej (siekamy na drobne kawałki)
  • 1 rozbełtane białko
  • 2 łyżki roztopionego masła (opcjonalnie)
  • 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)

W dużej misce mieszamy kolejno wszystkie składniki. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodajemy maksymalnie pół szklanki wody. Formę o dowolnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę, dokładnie i równomiernie rozmieszczając (na wysokość ok. 2 cm). Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170⁰C . Gdy masa ostygnie, możemy pokroić ją na batoniki i zabrać ze sobą na piknik lub wycieczkę.

7. Ryżowe kotlety z soczewicą

  • 1/2 szklanki ryżu
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • zioła

Ryż gotujemy do miękkości. Soczewicę gotujemy i blendujemy. Cebulkę lekko szklimy na oliwie z oliwek. Ryż, soczewicę, jajko, cebulę, czosnek i porwane zioła łączymy ze sobą. Odstawiamy co najmniej na 30 minut do lodówki. Wyrabiamy kotleciki zmoczonymi dłońmy. Układamy kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200⁰C .

Brzuszek dziecka jest pełny, jedzenie zdrowe, dookoła czyściutko – wszyscy zadowoleni.

Avatar photo

Autor/ka: Joanna Anger i Anna Piszczek

Joanna Anger - Z wykształcenia pedagożka, doradczyni zawodowa. Z zawodu nauczycielka w poznańskim przedszkolu. Z wyboru żona i mama Alicji, właścicielka dwóch kotów.
Miłośniczka spania do południa i czytania książek. Dzięki macierzyństwu zafascynowała się rodzicielstwem bliskości i chustonoszeniem.
Na co dzień pochłonięta pokazywaniem świata córce i wymyślaniem prostych i szybkich dań dla rodziny. To właśnie dzięki małej smakoszce Alicji, która pokochała BLW, współtworzy z koleżanką z Wrocławia blog kulinarny ALA'ANTKOWE BLW, na którym znaleźć można łatwe, zdrowe i szybkie potrawy dla całej rodziny.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

Anna Piszczek - Z wykształcenia polonistka, historyczka. Z zawodu nauczycielka w podwrocławskiej szkole podstawowej, instruktorka zajęć muzyczno-teatralnych w domu kultury. Pasjonuje się tańcem towarzyskim, który stara się zaszczepić w swoich podopiecznych. Prywatnie żona i mama, zakochana po uszy w swoim synku, Antku.
Wierząca w pozytywne skutki metody BLW, wprowadza swojego syna w świat smaków, zapachów i kolorów różnorodnych potraw, które z radością przygotowuje. By móc dzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem, założyła wraz z koleżanką blog kulinarny Ala’Antkowe BLW, bogaty w menu ich dzieci.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

4 odpowiedzi na “7 przepisów na przekąski dla dzieci na piknik i wycieczkę”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.