
1. Marchewkowo-cukiniowe placki
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- posiekana natka pietruszki
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
Cukinię i marchew myjemy, obieramy, ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Odcedzamy warzywa wiele razy z nadmiaru soku, następnie mieszamy z jajkiem, 4 łyżkami mąki i natką pietruszki. Ciasto powinno być bardzo gęste (jeśli ciasto jest mało klejące, możemy dodać mąkę). Rozgrzewamy suchą patelnię i obsmażamy placki z dwóch stron kilka minut. Placuszki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece Twojego dziecka
2. Szybkie pancakes
- 1 jajko
- 3-4 łyżki przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej
- garść płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżka oliwy z oliwek
- (ewentualnie dowolne owoce, np. winogrona i banany)
Jajko, mąkę, płatki, mleko, oliwę, proszek łączymy i mieszamy mikserem. Ciasto powinno być bardzo gęste. Dużą łyżką bądź nabierką nalewamy je na patelnię. Placuszki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, aż się dobrze zarumienią (ok. 3 minut). Podajemy np. z owocami sezonowymi.
3. Warzywne muffiny
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 jajko
- szklanka mleka roślinnego
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- wybrane warzywa, np. 3 różyczki brokułu, kilka fasolek szparagowych, kilka liści szpinaku, marchewka, 2 różyczki kalafiora.
Warzywa gotujemy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą mikserem. Dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy łyżką. Tak powstałą masę wylewamy do papilotek włożonych do foremki muffinkowej do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200⁰C do zarumienienia się.
4. Kokosanki owsiane
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka amarantusa ekspandowanego
- 5 łyżek otrębów
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleko podgrzewamy, dodajemy płatki, otręby, wiórki i gotujemy do momentu powstania bardzo gęstej konsystencji, by mleko zostało całkowicie wchłonięte. Dodajemy proszek do pieczenia i amarantus. Układamy łyżką niekształtne kulki na papierze do pieczenia i blaszce. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 170⁰C do zbrązowienia.
5. Placki z dyni
- 1/2 szklanki ugotowanej na papkę dyni
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki żytniej
Dynię podsmażamy na patelni z dodatkiem kropli oliwy z oliwek i kilkoma łyżkami wody, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 15 minut, aż woda całkiem wyparuje. Następnie miękką dynię rozgniatamy widelcem na papkę. Mąkę mieszamy, przesiewamy przez sito, dodajemy cynamon i dynię. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy (trudno określić dokładne proporcje, ważne, by konsystencja ciasta była kleista i ciężka). Rozgrzewamy suchą patelnię i nakładamy łyżką ciasto. Obsmażamy z dwóch stron przez kilka minut. Placki można podawać na ciepło lub na zimno.
6. Batoniki z amarantusem i owocami
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/3 szklanki mąki owsianej bądź orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki ziaren słonecznika (zmielone)
- 2 łyżki siemienia lnianego (moczymy w 5 łyżkach wody przez pół godziny)
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki rodzynek (siekamy na drobne kawałki)
- 2 łyżki żurawiny suszonej (siekamy na drobne kawałki)
- 1 rozbełtane białko
- 2 łyżki roztopionego masła (opcjonalnie)
- 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
W dużej misce mieszamy kolejno wszystkie składniki. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodajemy maksymalnie pół szklanki wody. Formę o dowolnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę, dokładnie i równomiernie rozmieszczając (na wysokość ok. 2 cm). Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170⁰C . Gdy masa ostygnie, możemy pokroić ją na batoniki i zabrać ze sobą na piknik lub wycieczkę.
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Uwaga! Złość
Jak zapanować nad reakcją na złość?
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
7. Ryżowe kotlety z soczewicą
- 1/2 szklanki ryżu
- szklanka czerwonej soczewicy
- jajko
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- oliwa z oliwek
- zioła
Ryż gotujemy do miękkości. Soczewicę gotujemy i blendujemy. Cebulkę lekko szklimy na oliwie z oliwek. Ryż, soczewicę, jajko, cebulę, czosnek i porwane zioła łączymy ze sobą. Odstawiamy co najmniej na 30 minut do lodówki. Wyrabiamy kotleciki zmoczonymi dłońmy. Układamy kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200⁰C .
Brzuszek dziecka jest pełny, jedzenie zdrowe, dookoła czyściutko – wszyscy zadowoleni.
4 odpowiedzi na “7 przepisów na przekąski dla dzieci na piknik i wycieczkę”
Och, same pyszności. Od razu dodaje sobie do zakładek.
UWIELBIAM WAS ;-))) WSZYTKO DRUKUJE, ZBIERAM I GOTUJE. GOSIA ZAJADA ZE SMAKIEM ;-)))
ja dzieciakom daje maestro :) sa zdrowe bo bez konserwantow :D
Informacje o autorkach mogłyby być uaktualnione ;)