1. Żurek
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu żytniego na żur,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 cebule,
- 2 duże ziemniaki,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 4 średnie pieczarki,
- wędzone tofu,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- majeranek,
- sos sojowy,
- sól,
- chrzan.
W dużym garnku zeszklić na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać bulion warzywny, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plasterki pieczarki wraz z trzonkami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wlać zakwas i zagotować. Wyjąć z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą majerankiem. Do żurku można dodać jeszcze nieco chrzanu. Podawać z pokrojonym w kostki tofu, jajkiem i posiekaną natką pietruszki.
2. Sałatka jarzynowa
Składniki:
- 1 szklanka fasoli mung,
- 5 dużych ziemniaków,
- 1 średniej wielkości marchewka,
- 1-2 kiszone ogórki,
- 1 jabłko, szczypiorek,
- 1 duże, dojrzale awokado,
- 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej dobrej jakości,
- sok cytryny,
- sól.
Ugotować wcześniej namoczoną fasolę, ziemniaki w łupinach, marchew. Pokroić w kostkę kiszone ogórki, ugotowane warzywa, posiekać szczypior i zetrzeć jabłko. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Z awokado, musztardy, soku z cytryny i soli zrobić sos. Połączyć go z sałatką i wszystko dokładnie wymieszać.
3. Keks z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 3 – 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej,
- 2,5 szklanki soku jabłkowego,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub mielonej wanilii,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka kardamonu,
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej,
- garść pokrojonych, niesiarkowanych daktyli,
- garść pokrojonych, niesiarkowanych śliwek,
- garść jagód goi lub żurawiny,
- garść posiekanych migdałów,
- garść posiekanych pistacji niesolonych lub innych orzechów.
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować na małym ogniu, pod przykryciem w soku jabłkowym. Następnie dodać do kaszy drobno pokrojone suszone owoce, posiekane orzechy, cynamon, wanilię, skórkę pomarańczową i zmielone płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami formy. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C
Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.
4. Paszteciki warzywne
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki słonecznika,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól do smaku.
Soczewicę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Odcedzić. Pokroić drobno cebulę, posiekać czosnek i zeszklić na oliwie. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, drobno pokrojony seler naciowy. Dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodać soczewicę, słonecznik i przyprawy. Tak przygotowaną masę wyłożyć do małych foremek wysmarowanych oliwą i posypanych otrębami lub razową bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż paszteciki będą odstawać od foremek (około 45 minut). Pod koniec pieczenia wierzch pasztecików posypać sezamem.
Paszteciki wyjmować z foremek, gdy całkowicie ostygną.
5. Muffinki makowo-cytrynowe
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej),
- 4-5 łyżek maku,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 1/3 szklanka oleju rzepakowego,
- 160 g syropu z agawy,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej,
- szczypta soli.
W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę i pozostałe suche składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut.