Kategorie
Połóg

Dieta w połogu – co jeść w pierwszych tygodniach po porodzie?

Połóg to trudny czas w życiu każdej świeżo upieczonej mamy. W ciągu zaledwie kilku tygodni organizm intensywnie regeneruje się po ciąży. Kluczem do odzyskania dobrego samopoczucia i siły po porodzie jest różnorodna dieta, pełna świeżych, sezonowych produktów. Jak dokładnie powinna wyglądać dieta w połogu?

W czasie połogu naszym ciele dochodzi do wielu zmian fizycznych i emocjonalnych. Aby jak najszybciej wrócić do formy sprzed ciąży, powinnyśmy zwrócić szczególną uwagę na to, co jemy. W tym artykule skupimy się na diecie w połogu, czyli na tym, co powinna jeść każda kobieta, która właśnie została mamą – niezależnie od tego, czy rodziła siłami natury, czy przez cesarskie cięcie.

Dieta w połogu – co jeść bezpośrednio po porodzie?

Odżywianie w połogu nie powinno różnić się od odżywiania w innym czasie. Dieta po porodzie ma być zdrowa, dobrze zbilansowana, bogata w jak najmniej przetworzone produkty. 

Cesarskie cięcie i poród po cięciu cesarskim 
35 PLN
Księga ciąży
43,15 PLN
Poród naturalny
34 PLN

Wyjątek stanowią jednak pierwsze godziny po urodzeniu dziecka – zwłaszcza jeśli przyszło ono na świat przez cesarskie cięcie. Może się okazać, że bezpośrednio po cięciu cesarskim nie będziemy mogły nic zjeść – zamiast tego dostaniemy kroplówkę, a dopiero po kilku godzinach będziemy mogły sięgnąć po biszkopty, kleik czy suchary. W niektórych placówkach nie zaleca się również nic jeść w ciągu pierwszych dwóch godzin po porodzie siłami natury. 

Dobrą wiadomością dla wszystkich mam jest jednak to, że w coraz mniejszej ilości szpitali panują tak rygorystyczne zalecenia. W większości wypadków – jeśli nie istnieją żadne przeciwwskazania medyczne – pierwszy lekkostrawny posiłek będziemy mogły zjeść niedługo po porodzie. 

Odżywianie po porodzie – co warto wiedzieć?

Wiemy, że komponowanie różnorodnych posiłków w domu, w którym od kilku dni mieszka nowy, mały lokator, nie jest łatwym zadaniem. Mimo to musimy pamiętać, że jeśli będziemy dostarczać naszemu organizmowi produkty dobrej jakości, bogate w składniki odżywcze, odwdzięczy się on nam większą siłą i szybszym powrotem do formy. 

Postawmy na proste, choć wartościowe przepisy lub – jeśli tylko mamy taką możliwość – poprośmy bliskie nam osoby o przygotowywanie dań, byśmy same mogły skupić się na opiece nad dzieckiem. W czasie połogu powinnyśmy jeść sześć niewielkich posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Co dokładnie powinno znaleźć się na naszym talerzu?

Dieta po porodzie – składniki odżywcze

Dieta po porodzie powinna uwzględniać odpowiednie proporcje wszystkich składników odżywczych, do których należą: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, sole mineralne i woda. Które z nich są najważniejsze i jakie są ich najlepsze źródła?

  • białka – chude mięso (przede wszystkim kurczak, indyk i kaczka), ryby (łosoś, tuńczyk), rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch), ziarna (kiełki pszenicy, komosa ryżowa), orzechy i nasiona (orzechy włoskie, migdały, nasiona sezamu, dyni lub słonecznika),
  • tłuszcze bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 – oleje (lniany, rzepakowy),
  • węglowodany – produkty pełnoziarniste (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane pełnoziarniste),
  • żelazo – chude mięso (kaczka, indyk), zielone warzywa (szpinak, jarmuż), suszone owoce,
  • wapń – nabiał (mleko, jogurty, ser żółty), ryby (łosoś, sardynki), zielone warzywa (szpinak, jarmuż).

Dieta po porodzie – co pić w okresie połogu?

W czasie połogu bardzo ważne jest systematyczne nawadnianie. W wielu książkach możemy przeczytać o tym, by wypijać minimum dwa litry płynów dziennie, jednak w tym wypadku warto sugerować się wyłącznie swoimi potrzebami – podczas gdy dla jednej kobiety ilość ta może być zbyt duża, druga będzie odczuwać znacznie większe pragnienie. 

Sięgajmy przede wszystkim po niegazowaną wodę i herbaty ziołowe. Pamiętajmy jednak, że w ciąży i po porodzie niektóre zioła (m.in. krwawnik pospolity, serdecznik czy pluskwica groniasta) są zakazane. Śmiało możemy za to zdecydować się napary z ziół takich jak:

  • pokrzywa zwyczajna – źródło wapnia i żelaza, zapobiega niedokrwistości,
  • mniszek lekarski – źródło witaminy A i potasu, ułatwia procesy trawienne,
  • malina właściwa – wzmacnia i odżywia mięśnie macicy, wzmaga produkcję mleka,
  • przywrotnik pospolity – wzmacnia macicę, zapobiega krwotokom poporodowym,
  • melisa lekarska – eliminuje przygnębienie poporodowe, usuwa ból głowy.

Dieta matki karmiącej – co jeść w czasie karmienia piersią, a jakich produktów unikać?

Wbrew pozorom dieta kobiety karmiącej piersią nie różni się od diety mamy, która zdecydowała się karmić swoje dziecko mlekiem modyfikowanym. Oczywiście, jeśli podajemy dziecku pierś, a ma ono alergię pokarmową, może się okazać, że będziemy musiały wprowadzić kilka zmian w naszym jadłospisie, jednak te sytuacje nie są częste. 

Pamiętajmy, że w większości wypadków dieta kobiety karmiącej piersią nie jest dietą eliminacyjną. O ile u dziecka nie występują żadne niepokojące objawy lub lekarz nie zaleci inaczej, w czasie karmienia piersią nie wyłączajmy „na wszelki wypadek” żadnych wartościowych produktów ze swojej diety. Dotyczy to przede wszystkim roślin strączkowych, takich jak fasola, groch czy soczewica. 

seria rodzicielska

Jak zrozumieć małe dziecko

#StopTrenowaniu – przeczytaj książkę, która wprowadzi i rozwinie Twoje świadome rodzicielstwo. Rodzicielstwo bez „instrukcji obsługi” i szkodliwych rad.

Oczywiście, u niektórych mam mogą one wywołać wzdęcia, jednak nie ma żadnych dowodów na to, aby podobne dolegliwości występowały u karmionego piersią dziecka. Karmiąc piersią, unikajmy za to napojów alkoholowych i żywności wysoko przetworzonej.

Dieta kobiety karmiącej piersią – czy w czasie karmienia piersią zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta?

Mamy często zastanawiają się, czy dieta matki karmiącej piersią różni się od diety matki karmiącej dziecko mlekiem modyfikowanym. Niezależnie od sposobu karmienia dziecka, każda kobieta po porodzie powinna zadbać o zróżnicowaną dietę, pełną wartościowych posiłków. To, co się zmienia, to zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Zapotrzebowanie kaloryczne kobiety karmiącej piersią wzrasta o średnio 500 kcal/dobę. Mama powinna zwrócić również szczególną uwagę na ilość dostarczanego z pożywieniem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki wprowadzeniu zdrowych nawyków żywieniowych szybciej przywrócimy dobrą kondycję i poczujemy się dużo lepiej. Nie zapominajmy o nich także później, nawet gdy okres połogu i laktacji będzie już za nami. Mama potrzebuje się dobrze odżywiać, by mieć siły na towarzyszenie dziecku w rozwoju!

Autor/ka: Sandra Habrych

Absolwentka filologii polskiej. Autorka, copywriterka SEO, redaktorka i korektorka. Zwolenniczka Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy. Szczęśliwa żona Bartosza, spełniona mama Grzesia i Piotrusia. Od 2020 roku współpracuje z Wydawnictwem NATULI dzieci są ważne, z powodzeniem łącząc pracę zawodową z macierzyństwem. W wolnych chwilach maluje akwarelami, tańczy i żegluje.


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *