Kategorie
Ekowiadomości

Imbir chroni przed toksycznym glutaminianem sodu

Glutaminian sodu to jedna z substancji (przykładowo obok BPA, pestycydów, ftalanów), przed którą najlepiej chronić się, unikając kontaktu. Konkretnie – nie kupować i nie spożywać produktów, które mają ją w swoim składzie. Uwaga: inne nazwy tej toksycznej substancji, którą możemy znaleźć na liście składników na etykiecie, to: ekstrakt z drożdży, hydrolizowane białko roślinne, białko serwatkowe, autolizowane drożdże czy pokarm drożdżowy.

Dodatkową ochronę ludzkiego mózgu przed MSG może stanowić imbir. Badania opublikowane w czasopiśmie Pakistan Journal of Biological Sciences pokazują, że roślina ta może nawet naprawiać już widoczne szkody wyrządzone przez glutaminian sodu. Badanie przeprowadzono na 30 szczurach (nie komentujemy wartości etycznej tego rodzaju badań). Wstrzyknięto im roztwór glutaminianu sodu na czas 30 dni. W tym czasie zaobserwowano silne objawy odstawienia i związany z nim spadek epinefryny (adrenaliny), noradrenaliny, dopaminy i serotoniny – wszystkich istotnych związków neuroprzekaźnikowych w mózgu. Następnie przez kolejne 30 dni podawano szczurom korzeń imbiru. Próba się powiodła – w 100 proc. odwrócono szkody wyrządzone przez glutaminian sodu, uzupełniając ubytki neuroprzekaźników i powstrzymując uszkodzenie mózgu. Warto podkreslić, że imbir działał jeszcze długo po tym, jak naukowcy przestali go podawać.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “Imbir chroni przed toksycznym glutaminianem sodu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.