Kategorie
Polecamy

Ocet jabłkowy – cudowne właściwości. Cudze chwalicie, swego nie znacie

Ocet jabłkowy zna prawie każdy, przynajmniej ze słyszenia, być może widział go na półce w sklepie albo trafił na niego w jednym z przepisów. Warto wiedzieć, jak powstaje, jakie ma drogocenne właściwości i jak wybrać taki, jaki będzie zdrowy, a dodatkowo pyszny – niektórzy gazowaną wodę z octem jabłkowym porównują bowiem do szampana.

Ocet jabłkowy – dlaczego warto go używać?

Ocet jabłkowy to kopalnia witamin, minerałów i enzymów.

Zawarte są w nim:

  • potas, chlor, fosfor, magnez, siarka, wapń, żelazo, fluor i krzem,
  • witaminy z grupy B, 
  • witaminy A, E, C, P, 
  • kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas octowy oraz beta-karoten.

Co ważne, ocet jabłkowy, jako produkt powstający w wyniku naturalnej, niczym nieprzyspieszonej fermentacji, jest źródłem prozdrowotnych bakterii probiotycznych. Jednym słowem: ocet jabłkowy łączy zalety jabłek oraz produktów fermentowanych.

Ocet jabłkowy:

  • to naturalny probiotyk – wspiera florę bakteryjną jelit. Sprawdzi się w przypadku biegunek, przewlekłego stresu czy po antybiotykoterapii: pity na czczo z wodą pomaga zadbać o utrzymanie prawidłowej kwasowości żołądka, ponadto poprawia trawienie,
  • działa wspomagająco podczas walki z bakterią Helicobacter pylori,
  • ma działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne – zapobiega np. namnażaniu bakterii E. coli oraz drożdżaków C. albicans,
  • wspomaga odchudzanie i daje uczucie sytości – pektyny w nim zawarte wspierają działanie układu trawiennego, poprawiają pracę jelit, a także minimalizują odkładanie się tkanki tłuszczowej,
  • działa korzystnie na układ krwionośny oraz obniża poziom cholesterolu,
  • obniża poziom cukru we krwi – spożywanie octu jabłkowego działa pozytywnie na stabilizację poziomu cukru we krwi. Dodając 2 łyżeczki octu jabłkowego do posiłku, ograniczamy jego skok o 20%.
Olini

Świeży olej z rodzinnej olejarni

Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie, nie stoją na sklepowej półce. Dzięki temu zachowują maksimum swoich zdrowych właściwości i smaku.

Ocet jabłkowy rzemieślniczy

Ocet octowi nierówny. Pełnię właściwości oraz najdelikatniejszy i najpełniejszy smak ma ocet dobrej jakości, żywy, fermentowany długo i powoli. Jak zawsze w przypadku produktów spożywczych najważniejsza jest jakość składników, brak niezdrowych dodatków oraz czas i serce włożone w ich przygotowanie.

Ocet jabłkowy Olini to prawdziwy rarytas. Powstaje w procesie ponad dwuletniej fermentacji – zero przyspieszania i ingerencji. Do jego produkcji wykorzystywane są pyszne jabłka prosto z sadu. Warto zwrócić uwagę na stare polskie odmiany, jak: antonówka, szara reneta oraz rubin i golden.

Dojrzały ocet nie jest filtrowany ani pasteryzowany, dzięki czemu pozostaje żywy oraz stale dojrzewa i pracuje. Z biegiem czasu będzie coraz smaczniejszy. Stopniowo w butelce może pojawić się nawet tzw. matka octowa, czyli delikatna galaretka. Bez obaw, to zjawisko naturalne i pożądane, ponieważ świadczy o najlepszej jakości produktu. 

Ocet rzemieślniczy to płynne złoto. Nie tylko wpływa fantastycznie na organizm, ale i wspaniale smakuje. Ocet jabłkowy Olini ma piękny jabłkowy aromat oraz delikatny kwaskowo-słodki smak. Według niektórych w połączeniu z wodą i kostkami lodu smakuje jak szampan. A szampan o prozdrowotnym działaniu to naprawdę kusząca propozycja. 

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Jak podawać ocet jabłkowy?

  • Dorośli – warto codziennie zacząć dzień od szklanki ciepłej wody z dodatkiem 1 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżeczki naturalnego miodu dla smaku. 
  • Dzieci – na 1 szklankę wody z dodatkiem miodu lub syropu klonowego można dodać 1 łyżeczkę octu.

Ocet jabłkowy na co dzień – jak z niego korzystać?

W jaki sposób korzystać z dobrodziejstw octu jabłkowego? Mamy dla Was kilka praktycznych pomysłów:

  • Ocet jabłkowy na czczo – codzienne picie ciepłej wody z dodatkiem 1 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżeczki naturalnego miodu to doskonała profilaktyka, a równocześnie zdrowy i smaczny nawyk. Taka mikstura pomoże odkwasić organizm, oczyścić go z toksyn, a także zaserwuje słuszną dawkę witamin, w sam raz na energiczne rozpoczęcia dnia.
  • Ocet jabłkowy na gardło – mało kto wie, że ocet jabłkowy świetnie sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, można go nawet stosować w przebiegu anginy. Do leczenia stanów zapalnych gardła warto użyć octu jabłkowego w formie płukanki. Miksturę przygotowuje się z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 2 łyżeczek miodu oraz 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Wszystko razem należy wymieszać i płukać gardło kilka razy dziennie.
  • Ocet jabłkowy na ból – okazuje się, że ocet jabłkowy można stosować również jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny w przypadku bolących mięśni, stawów, a nawet zwichnięć. Do przygotowania przeciwbólowego okładu z octu jabłkowego potrzebne będą: 1 łyżka octu, 1 surowe żółtko i 1 łyżka oleju rycynowego. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie wmasować w bolące miejsce.
  • Ocet jabłkowy dla aktywnych – osoby aktywne fizycznie, które potrzebują codziennej zdrowej dawki energii, mogą skusić się na naturalny napój izotoniczny, przygotowany właśnie na bazie octu jabłkowego. Aby go przygotować, potrzebne będą: 1 szklanka wody mineralnej, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka syropu klonowego i 1  łyżka startego imbiru. Wszystkie składniki powinno się dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Ten domowy izotonik ma działanie detoksykujące, poprawia koncentrację, dodaje energii, a także wspiera trawienie.
  • Ocet jabłkowy jako dodatek – aby cieszyć się z walorów octu jabłkowego, niekoniecznie trzeba spożywać go z dodatkiem wody. Można po prostu postawić na jego oryginalny smak i użyć octu jako składnik dressingu do zdrowej sałatki. Mieszamy 1 łyżkę octu jabłkowego z 0,5 łyżki syropu klonowego, 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowany dressing podajemy z ulubioną sałatką i zaskakujemy rodzinę wspaniałym, wartościowym i smacznym daniem.
  • Ocet jabłkowy jako kosmetyk – warto wspomnieć o cudownym wpływie octu jabłkowego na kondycję naszej skóry. Możemy spróbować zrobić i stosować np. tonik do twarzy na bazie octu jabłkowego, który doskonale absorbuje nadmiar sebum, wygładza i rozjaśnia skórę, zmniejsza zmarszczki, a także minimalizuje widoczność przebarwień oraz blizn potrądzikowych. Przygotowanie toniku octowego jest bardzo proste. Potrzeba 1 szklanki octu jabłkowego i 2 szklanek wody. Składniki mieszamy i tonik gotowy, warto stosować go rano i wieczorem do oczyszczania skóry twarzy.

Ocet jabłkowy na lato – trzy powody, dla których warto po niego sięgać właśnie o tej porze roku

Ocet jabłkowy sprawdzi się przez cały rok, jednak szczególnie latem będzie naszym sprzymierzeńcem. Dlaczego?

  1. Ocet jabłkowy wspiera odchudzanie. Codzienna dawka octu jabłkowego połączonego ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną to trio, dzięki któremu będziemy czuć się lekko i pełni energii.
  1. Latem częściej sięgamy po słodkie przekąski, trudno wyobrazić sobie wakacje bez lodów lub gofrów z bitą śmietaną jedzonych na deptaku czy słodkiego drinka z palemką pitego na plaży. Wszystkie te letnie grzeszki sprzyjają niestety zakwaszeniu organizmu, narastaniu grzybów Candida, a tym samym obniżeniu odporności. Aby pod koniec lata nie paść ofiarą pierwszych wrześniowych infekcji, warto codziennie wzmacniać i oczyszczać ciało szklanką wody z octem i miodem. Zawarte w occie bakterie probiotyczne wesprą naszą odporność, a dodatkowo łatwiej będzie utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Więcej o naturalnym dbaniu o odporność tutaj:



Letnie upały sprawiają, że szybciej się odwadniamy, co może być niebezpieczne. Odpowiednie nawadnianie jest więc kluczowe w letnie dni. Naturalny izotonik z octem jabłkowym i imbirem będzie doskonałym drinkiem wzmacniającym oraz pomagającym w utrzymaniu odpowiedniego poziomu gospodarki wodnej naszego organizmu. Ocet to wspaniały dodatek do wody, szczególnie dla osób, które nie lubią pić jej samej.

Avatar photo

Autor/ka: Marlena Jakubik

Tekst pochodzi od redakcji dziecisawazne.pl lub od partnera

1 odpowiedź na “Ocet jabłkowy – cudowne właściwości. Cudze chwalicie, swego nie znacie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.