Kategorie
Zdrowie

Próchnica – jak się przed nią bronić?

Próchnica to choroba zębów zarówno dorosłych jak i dzieci. Profilaktyka próchnicy powinna rozpocząć się jak najwcześniej, ponieważ najpierw atakuje zęby mleczne a później bardzo szybko przenosi się na zęby stałe.

Dlaczego duża liczba dzieci ma próchnicę?

Ubytek w zębie jest tylko objawem. Próchnica jest bakteryjną, zakaźną chorobą śliny. Ślina pełni wiele potrzebnych funkcji w naszych ustach. Jeśli te funkcje zostaną zaburzone, dochodzi do próchnicy.

Funkcje śliny:

  • ochronna – ogranicza przyleganie bakterii, zbijając bakterie w duże grupy, które jest nam łatwiej połknąć,
  • obronna – bezpośrednio niszczy bakterie i blokuje ich rozwój,
  • buforująca – przywraca prawidłowe pH śliny zapewniając równowagę kwasowo-zasadową w naszych ustach,
  • odżywcza – dba o prawidłowy skład mineralny zębów,
  • trawienna i wydalnicza/oczyszczająca organizm – dzięki zawartości enzymów, w ustach rozpoczyna się proces trawienia jedzenia. Ponadto właśnie do śliny uwalniane są różne substancje z krwi (np. alkohol).

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Dlatego leczenie i profilaktyka próchnicy powinny polegać na przywróceniu/wspomaganiu wszystkich funkcji śliny. Nasze działania powinny dążyć do tego, aby liczba bakterii próchnicotwórczych była kontrolowana (higiena domowa, trening higieniczny, profesjonalne czyszczenie), aby w ustach panowała równowaga kwasowo-zasadowa (odżywianie dobre dla zębów i śliny), aby zęby były dobrej jakości (dostarczanie naturalnych fluorków i wapnia), a to wszystko pod regularną kontrolą lekarza dentysty określającego Profil Ryzyka Próchnicy.

Odżywianie zdrowe dla zębów

Co zatem oznacza stwierdzenie „odżywianie zdrowe dla zębów i śliny”?  Jest to takie odżywianie, które zapewnia odpowiednie nawodnienie organizmu, dostarcza niewielkiej ilości cukrów i kwasów pochodzenia naturalnego (soki, owoce) przy jednoczesnym urozmaiceniu diety.

Powszechnie uważa się, że to cukierki i słodycze są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy. Jest to tylko część prawdy. Za próchnicę odpowiedzialny jest … kwas.

Może to być kwas „produkowany” z cukru na drodze pozyskiwania przez bakterie energii do życia. Tutaj faktycznie ograniczenie spożywania cukierków ma wpływ na częstotliwość występowania próchnicy. Jednak nie każdy cukier jest słodyczą. Cukrem jest także np. mąka. Bakterie próchnicotwórcze potrafią ją także wykorzystywać do życia, a w efekcie do produkowania kwasu.

Mówiąc o kwasie, mówimy też o kwasie „dostarczanym” w postaci soku owocowego, wody z cytryną, wody gazowanej lub podczas jedzenia np. jabłka. Ciągłe popijanie wymienionych napojów powoduje nieustającą demineralizację zęba i w efekcie powstanie „dziury”. Wyprodukowany przez bakterie czy wypity kwas zalega w naszych ustach siejąc spustoszenie.

[natuli2]

Profilaktyka próchnicy

Aby zatem ograniczyć powstawanie próchnicy, należy zrezygnować z ciągłego podjadania, aby  ślina miała czas usunąć resztki pokarmowe zalegające w  ustach oraz powstały z nich kwas. Istotne jest, aby popijać w ciągu dnia wyłącznie czystą wodę, a soki zostawić na czas posiłków.   Warto czytać uważnie etykiety na produktach i sprawdzać, czym są słodzone i jaki mają skład. Przy czytaniu etykiet na produktach spożywczych należy zwrócić uwagę na różne formy cukru: cukier gronowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy maltodekstrozę.

Oczywiście sama dieta to nie wszystko. W profilaktyce próchnicy istotne znaczenie ma wcześniej wymieniona higiena jamy ustnej (mycie zębów, nitkowanie, płukanki), dbanie o jakość zębów (dostarczanie naturalnych fluorków i wapnia przez dietę) oraz regularne wizyty u dentysty, na których pacjent powinien mieć profesjonalnie oczyszczane zęby, przechodzić regularnie treningi higieny oraz uzyskać odpowiednie porady żywieniowe.

Autor/ka: Dorota Czubińska-Grodecka

Aktywna mama wykonująca zawód stomatologa. Doktor nauk medycznych. Jest twórcą pierwszej w Polsce praktyki stomatologicznej działającej w oparciu o komunikację bez przemocy (NVC) i rodzicielstwo bliskości. Z pasją leczy i dzieci, i dorosłych. Jest partnerem i współorganizatorem na terenie Łodzi akcji zdrowyprzedszkolak.org. W swoim gabinecie organizuje spotkania z psychologami dziecięcymi oraz prowadzi wykłady dla rodziców dotyczące profilaktyki próchnicy u dzieci i dorosłych i warsztaty dla dzieci.

4 odpowiedzi na “Próchnica – jak się przed nią bronić?”

Wszystko fajnie tylko kiedy poszłam z swoją dwuipółletnią córką do dentystki i mała nie chciała otworzyć buzi pani stwierdziła że nie mamy u niej czego szukać i możemy przyjść jak córka dorośnie do dentysty. Byłam zszokowana tą wizytą to odebrało mi całkowicie chęci do dbania o uzębienie mojej córeczki wszystko się skończyło dla niej na szczęście dobrze ma zdrowe zęby. Teraz synek ma trzy latka nie za fajne ząbki chociaż bardzo o nie dbamy wiem że powinnam z nim iść do dentysty ale przeraża mnie wizja tamtej wizyty.
Maja

A ja jestem bardzo ciekawa Pani zdania na temat roli fluoru (w pastach) w profilaktyce próchnicy i używaniu past z fluorem u dzieci, które nie potrafią jeszcze odpluwać. Zaczęłam się zastanawiać po tym jak przeczytałam, że Belgia wprowadziła zakaz stosowania dodatków fluorowych, w Szwecji chyba również jakieś ograniczenie. Jakie jest Pani zdanie na ten temat?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.